takie miejsca niezależnie od tego czy w górach czy też nie - zawsze wprawiają człowieka w zadumę ...
takie miejsca niezależnie od tego czy w górach czy też nie - zawsze wprawiają człowieka w zadumę ...
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
790 rewelacyjne. Pięknie to drzewo "objęło" kamień.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
787 - przepiękne zdjęcie. Byłem tam dawno temu ale pogodę miałem kiepską.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Sam pomysł cmentarza pojawił się już w 1922 r. a ostatecznie otwarto go w 1940 r. Motto cmentarza - Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu (Umarłym na pamiątkę, żyjącym ku przestrodze).
Początkowo przenoszono tu tablice pamiątkowe umieszczone w różnych miejscach Tatr, później umieszczano nowe. Drewniane krzyże zostały wykonane przez braci ze wsi Detva.
Można dopatrzyć się tu polskich nazwisk (m. in. Klemens Bachleda, Mieczysław Karłowicz, Wiesław Stanisławski, ratowników Topr, którzy zginęli w katastrofie helikoptera itd.). Nie wszyscy są ofiarami Tatr (choć z Tatrami byli związani) ale także innych gór jak Jerzy Kukuczka czy Wanda Rutkiewicz.
Nie ma tu pogrzebanych ciał ofiar.
Też to skojarzyłem - kilka dni temu oglądałem zdjęcia stamtąd wykonane przez znajomego.
792.
793. Śmigło samolotu, który w 1944 rozbił się na Zadnim Gerlachu. Na pokładzie maszyny znajdowali się Słowacy i Rosjanie - 24 osoby.
794.
795.
793. Pamięci Klimka Bachledy legendarnego przewodnika i ratownika. Poszedł ratować młodego taternika mimo skrajnie ciężkich warunków, które spowodowały odwołanie akcji przez zwierzchnika - nie posłuchał i zginął. Jak mówił "mus cłeka ratować".
Tyle znalazłem w szufladzie, teraz pozostało czekać na lepszą pogodę![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Bardzo ciekawa relacja![]()
to śmigło najbardziej mnie zaintrygowało
już dawno temu myslałam żeby odwiedzić to miejsce- mam nadzieję że kiedyś uda się tam doczłapać
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja