Ostatnio edytowane przez robtor ; 19.08.14 o 22:21
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Planowałem zejść tamtędy ale okazało się, że to trasa tylko do wejść (jednokierunkowa), więc jest pretekst aby wybrać się tam znowu.Nie wiem o jaką skałę Ci chodzi, coś tam jeszcze wrzucę to może gdzieś będzie
Też mam ochotę się wybrać. Jeden z turystów strasznie zachwalał takie wyjście jesienią. Trasa łatwa więc nie powinno być problemu, byle na jakąś gęstą mgłę nie trafić. Widziałem na forach, że wiele osób nawet nocuje na szczycie, są nawet zdjęcia jak w nocy dokarmiają liska. Swoją drogą dobrze, że ich tylko lisek odwiedził a nie niedźwiedź.
---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post był o 22:25 ----------
No właśnie - Babia bardziej mi przypomina Tatry Zachodnie niż Beskidy jakie znam.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
nadrobiłem zaległości, ostatnie motylki super, Pieniny i Babia zresztą też.![]()
specem od Babiej nie jestem
ale udało mi się kilka lat temu wchodzić tą trasą co Ty
i kilka tygodni temu wchodzić trasą z filmiku
i choć kondycja ma zawsze w górach pokazuje że prawie jej nie ma - to leżenie z widokiem na stronę Słowacką o której wspominał Muminek - cudne !!!
Babia jak to baba - swe humory ma - więc często ciężko utrafić w pogodę na szczycie...
co do wschodów - to nie byłam - ale to dość popularna trasa...
jak pogoda i mgiełki dopiszą to widoki są cudne
co do nocowania na szczycie - owszem też czytałam - tylko ciepły śpiwór to raczej totalna konieczność...
widoki piękne - aż mi się wspomniał lipcowy wypad![]()
![]()
![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
O ile w ogóle coś tam widać. Niestety miałem pod słońce i na dodatek było zamglone, więc wiele nie zobaczyłem. Wrzucę taką próbkę z pobliskiego Pilska sprzed kilku lat dającą mniej więcej pojęcie czego można się doświadczyć:
Dlatego jak wrzuci się w googlach "królowa niepogody" to wyskakuje właśnie Babia Góra. Słynie z nagłych zmian/załamań pogody (przez co uchodzi za szczyt niebezpieczny, było na nim sporo wypadków, w tym śmiertelnych) i huraganowego wiatru, którego doświadczyłem. Tam zawsze warto zabrać kurtkę przeciwwiatrową.
351. Na południowy zachód widoczność była lepsza
352.
Diablak zwany także Babią górą to najwyższy z wierzchołków masywu i najwyższy polski szczyt poza Tatrami - 1723m. Oto on:
353.
354.
355. Kamienny mur dający trochę wytchnienia od silnego wiatru
356.
357. Dalej w kierunku Przełęczy Brona i Małej Babiej Góry
358. Jeszcze spojrzenie za siebie
![]()
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Ten kamienny mur to ludziowie ułożyli ?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Fotki z Babiej zacne. Oko cieszy. Dodam, że nigdy na Babiej nie byłem![]()
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.