Hinduizm nie jest tak rozpowszechniony na Cejlonie jak buddyzm. Wyznawany jest głównie przez Tamilów przybyłych na wyspę z indyjskiego stanu Tamilnad. Świątynie zazwyczaj niewielkie, ale atrakcyjnie wyglądające.
Hinduizm nie jest tak rozpowszechniony na Cejlonie jak buddyzm. Wyznawany jest głównie przez Tamilów przybyłych na wyspę z indyjskiego stanu Tamilnad. Świątynie zazwyczaj niewielkie, ale atrakcyjnie wyglądające.
Trudno nie wspomnieć o buddyzmie na Sri Lance z ponad 2000 letnią historią. Syngalezi na przestrzeni wieków wybudowali wiele świątyń, postawili wiele posągów na chwałę swego Mistrza. Wielkie stupy w Anuradhapurze, kompleksy świątynne w Polonnaruwie i Mihintale, jaskiniowe świątynie w Dambulli czy kilkunastometrowe posągi Buddy wykute w skale robią duże wrażenie. Leżący Budda wihara Gal pogrążony jest w nirwanie, świadczą o tym nierówno ułożone stopy. Dodam jeszcze, że w obrębie świętych miejsc poruszać się można tylko boso lub w skarpetkach, należy też unikać stawania tyłem do Nauczyciela![]()
Ostatnio edytowane przez lisiajamka1 ; 17.03.13 o 21:16
Piękne miejsca, świetne opisy i kadry świetne.
Pozdrawiam.
Brawo![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Fajne zdjęcia pokazujesz.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Swietna relacja z bylego Cejlonu.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Przejrzałem cały watek z zaciekawieniem. Bardzo fajne zdjęcia i ciekawe miejsca. Z mojego punktu widzenia ogladało by się jeszcze lepiej gdyby zdjęcia od razu się wyświetlały. Z miniaturkami jest ten problem, że jak ktoś ma słabszy Internet to potrafią się wgrywac minutami ale i tak warto poczekać![]()
Bardzo fajne zdjęcia i ciekawe miejsca.
Ładnie tam i ładne fotki.![]()
Bardzo fajna ta Twoja fotogaleria i ciekawostki które przedstawiłeś.![]()