No cóż... de gustibus........ czy jakoś tak![]()
No cóż... de gustibus........ czy jakoś tak![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Spij już Ula.. Już późno.... Oczka zmróż i siem połóż......![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
zaiste tak też zrobiłam
ale żeby nie spamować za bardzo powiem że bardzo czekam na ciąg dalszy![]()
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Zankomite zdjęcia i relacja![]()
E5 + parę standardowych drobiazgów...
Każdy z nas stworzony jest do tego, co robi ...
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
Miło, że się podoba. Dziękuję
Zabytkowe świątynie Yeay Peau w Tonle Bati, sąsiadują z piękną, współczesną pagodą.
320.
Tutaj po raz pierwszy zobaczyliśmy grobowce w których pochowani są mnisi. Wszystko otoczone jest zalanymi wodą polami ryżowymi, dlatego grobowce połączone są ze sobą kładkami.
321.
Przy świątyni rosną dorodne drzewa bochenkowe, inaczej dżakfruty, są to największe owoce na świecie rosnące na drzewie.
322.
W tym okresie kwitła czerpnia gujańska, drzewo sadzone jest przy świątyniach i posągach Buddy. Kwiaty wydzielają przyjemny, intensywny zapach, zwłaszcza nocą i dzięki temu zapylane są przez zwabione nietoperze.
Zapach tych kwiatów towarzyszył nam podczas całej wędrówki po Kambodży i jest bardzo charakterystyczny dla tego kraju.
323.
Niedaleko świątyni stał gustownie przystrojony samochód weselny.
324.
Za namową poznanego Khmera, który powiedział, że jest to obowiązkowe miejsce jakie powinniśmy zobaczyć, jedziemy dalej do Choeung Ek, tu znajduje się mauzoleum na polu śmierci. Takich miejsc w Kambodży jest kilkadziesiąt, wszystkie rozsiane są wokół jeziora Tonle Sap, tylko kilka znajduje się w bardziej oddalonych prowincjach, ale to jest najważniejsze.
By poznać ten kraj i w pełni zrozumieć mieszkańców trzeba odwiedzić to miejsce. Tutaj możemy zapoznać się z dokładną historią zbrodni Czerwonych Khmerów.
Na polu śmierci znajduje się pamiątkowa stupa, napis przy wejściu głosi "Uprzejmie prosimy okazać szacunek dla milionów ludzi, którzy zginęli od ludobójczego reżimu Pol Pota"
325.
pośrodku, pod sam sufit złożono tysiące odnalezionych czaszek. Tylko w tym miejscu odnaleziono szczątki ponad 9 tysięcy osób.
326.
Pagórkowaty teren wokół stupy to 129 masowych grobów. Wszędzie widnieją sterty butwiejących ubrań
327.
i gabloty z kośćmi, na których można złożyć przypadkowo znalezione szczątki.
328.
Opuszczamy to miejsce ze łzami w oczach.
Zaraz obok mauzoleum, znajdują się sklepy z pamiątkami dla turystów. Zaskoczyła nas wyjątkowo duża ilość pamiątek z kości słoniowej.
329.
Wracamy do stolicy.
Po drodze możemy odwiedzić rozsławione przez media wysypisko śmieci Stung Meanchey, na którym kilkuset mieszkańców dokładnie przeszukuje śmietnisko, by zdobyć jedzenie i surowce wtórne.
Po przybyciu na miejsce jesteśmy pozytywnie zaskoczeni, wysypisko jest już zamknięte, nowe z innej strony miasta wybudowała jakaś zagraniczna korporacja, jest szczelnie ogrodzone i chronione.
Nieczynne już wysypisko porasta gęsta roślinność.
330.
I tylko pojedyńcze osoby, najczęściej dzieci, decydują się na poszukiwania.
331.
Na wysypisku w prowizorycznych szałasach mieszka jeszcze kilka rodzin, spotkaliśmy tutaj wyłącznie dzieci.
332.
333.
Mają swój plac zabaw
334.
z boiskiem do siatkówki.
335.
I jeszcze jeden ciekawy mieszkaniec, tropikalny pająk z rodziny prządkowatych. Miał długość ok. 15 cm i utkaną sieć o średnicy ponad 1 m.
336.
Przy samym wysypisku budowane są aktualnie nowe, murowane domy.
Przypadkowo poznana, rozśpiewana brygada budowlana. Mężczyzna z lewej strony, trzyma lotkę do gry w "chińską Zośkę".
337.
cdn.
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
fajne - i chyba na tyle jestem w stanie sobie pozwolić o tej porze
a miejsce śmeirci - wstrząsające...
Takie pytanie odnośnie sklepu z pamiątkami z kości słoniowej.
Kupić prawdopodobnie kupi, po to wystawiają, lecz z wywiezieniem lub wwiezieniem do Europy byłyby kłopoty ? Zdaje się, że przepisy w tym segmencie są dosyć drastyczne.
Komentarz do relacji - fantastyczna, podobnie jak zdjęcia. Świątynie przepiękne. I słowo o polach śmierci. Nie chciałbym aby to jakoś patetycznie zabrzmiało, ale tragiczną historię tego narodu warto poznać. Nie być tam, to tak jakby nie być i nie znać tego co się działo w Oświęcimiu.
Być może Korea Północna też kiedyś odsłoni nam swoje tajemnice.
Pozdrawiam Marcinie![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dawno mnie tu nie bylo, wiec nadrabiam zaleglosci...![]()
Ostatnio edytowane przez waruga ; 29.04.13 o 08:37
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Sporo różnorodności dziś, od placu zabaw do Pól Śmierci. Ciekawie opisane, pokazane, zresztą co tu dużo pisać, kolejny raz powtarzać te same teksty... Nadal jest to dla mnie najciekawsza relacja z podróży i jeden z najlepszych wątków na forum.
pozdrawiamw oczekiwaniu że CDN...