Miło, że wpadłeś.
Chciałem wkomponować właśnie gałęzie. Czysty kadr, bez krzaków również mam, ale czegoś mi w nim brakuje.
Przy takiej aurze nici z tego... zaraz będzie trzeba zwrócić malucha.
Skala Clarity się skończyła... no prawie.![]()
Miło, że wpadłeś.
Chciałem wkomponować właśnie gałęzie. Czysty kadr, bez krzaków również mam, ale czegoś mi w nim brakuje.
Przy takiej aurze nici z tego... zaraz będzie trzeba zwrócić malucha.
Skala Clarity się skończyła... no prawie.![]()
Livecomp wyszedł bardzo ładnie. Nie ma powodu do niezadowolenia.
Pozdro
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
tak stoi w instrukcji (choć nie wiem, po co fotografujący miałby się przygotowywać, chodzi tu pewnie o przygotowanie aparatu):
Naciśnij raz spust migawki, aby przygotować się do fotografowania.
• Fotografowanie można rozpocząć, gdy na monitorze wyświetlona zostanie
wiadomość informująca, że przygotowania do zdjęcia zostały zakończone.
Wiesz, jak dla mnie to mógłby już zostać na stałe.
No tak, tylko co to dokładnie znaczy? Automatyka "mierzy" scenę. Tylko w jaki sposób? Założeniem LiveComp jest dobrze naświetlić ciemne obszary sceny nie prześwietlając świateł. Założenie super, tylko w moim przypadku po "pomiarze", minuta naświetlania, a histogram jak zaklęty, cały czas przyklejony do strony lewej... już widzę, że w światłach mam prześwietlenia, więc kończę naświetlanie. I co? Ciemno jak w d... i trzeba ciągnąć...
Aparat nie naświetlił pojedynczej klatki przez minutę tylko wiele klatek i złożył je do kupy. Rozumiem, że minutę naświetlałeś łącznie, a nie jedną klatkę? Jak fotografujesz po ciemku, to histogram pójdzie do lewej, a pojawiające się w kadrze np. światła samochodów spowodują przepalenia. Moim zdaniem OK. Jakie masz ustawienie naświetlania 1 klatki?
Piszą klatkę miałem na myśli całe naświetlenie, czyli łącznie około minuty. Fotografując w trybie LiveComp zasadniczo naświetla się "na histogram". Tak wiem, że można rozjaśnić ekran do standardowej wartości, ale faktycznie daje wtedy po oczach. Naświetlanie klatki ustawione mam na 1 sek.
Patrząc jak automatyka naświetla poszczególne klatki (1 sek.), ewidentnie widzę, że naświetlanie ciemnych obszarów dochodzi do pewnego momentu i... koniec.
Sądzę, że za to właśnie odpowiada ten pierwszy pomiar. Tylko jeszcze się go nie nauczyłem.![]()
Spróbuj więc ustawić na 1/2 s. To najkrótszy czas, ale jak światła będzie za dużo, to przepalenia będą. Zresztą szkoda, że to najkrótszy czas. Gdyby był dużo krótszy, można byłoby zapomnieć o filtrze szarym i używać Livecomp w dzień przy rozmywaniu wody itp. Jeśli pozwolisz, wrzucę swoją próbkę. Robiłem wtedy, jak widzę, z czasem 2,5 s. Przepalenia w RAW są, ale niewielkie i do skorygowania.
![]()
Pewnie, wrzucaj!
Jak aura będzie łaskawsza, mam w planie wyjść w plener i poeksperymentować z LiveComp.