Strona 102 z 167 PierwszyPierwszy ... 25292100101102103104112152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.011 do 1.020 z 1663

Wątek: nad petreq'iem lincz...

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peterax Zobacz posta
    219 bardzo fajna fotka i krajobraz bardzo rozległy.
    Miło, że wpadłeś.

Cytat Zamieszczone przez gulasz Zobacz posta
    217 za apz'etem ciachalabym gałęzie z góry i robiła kadr panoramiczny
    Chciałem wkomponować właśnie gałęzie. Czysty kadr, bez krzaków również mam, ale czegoś mi w nim brakuje.

219 ciekawie się zapowiada
    Przy takiej aurze nici z tego... zaraz będzie trzeba zwrócić malucha.

220 takze fajne choć chyba bym podkrecala clarity
    Skala Clarity się skończyła... no prawie.

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Livecomp wyszedł bardzo ładnie. Nie ma powodu do niezadowolenia.

Pozdro

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rados Zobacz posta
    Livecomp wyszedł bardzo ładnie. Nie ma powodu do niezadowolenia.

Pozdro
    Trochę mu pomogłem w tym... nie czaję o co chodzi z tym "przygotowaniem trybu kompozytowego".

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta

Chciałem wkomponować właśnie gałęzie. Czysty kadr, bez krzaków również mam, ale czegoś mi w nim brakuje.
    Niestety tak dodane gałęzie nie uzupełniają a odciagaja uwagę i wkurzają

Co do malucha per traktuj, może uda się przedłużyć choć trochę
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Trochę mu pomogłem w tym... nie czaję o co chodzi z tym "przygotowaniem trybu kompozytowego".

tak stoi w instrukcji (choć nie wiem, po co fotografujący miałby się przygotowywać, chodzi tu pewnie o przygotowanie aparatu):

Naciśnij raz spust migawki, aby przygotować się do fotografowania.
    • Fotografowanie można rozpocząć, gdy na monitorze wyświetlona zostanie
    wiadomość informująca, że przygotowania do zdjęcia zostały zakończone.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    (...)Co do malucha per traktuj, może uda się przedłużyć choć trochę
    Wiesz, jak dla mnie to mógłby już zostać na stałe.

tak stoi w instrukcji (choć nie wiem, po co fotografujący miałby się przygotowywać, chodzi tu pewnie o przygotowanie aparatu):

Naciśnij raz spust migawki, aby przygotować się do fotografowania.
    • Fotografowanie można rozpocząć, gdy na monitorze wyświetlona zostanie
    wiadomość informująca, że przygotowania do zdjęcia zostały zakończone.
    No tak, tylko co to dokładnie znaczy? Automatyka "mierzy" scenę. Tylko w jaki sposób? Założeniem LiveComp jest dobrze naświetlić ciemne obszary sceny nie prześwietlając świateł. Założenie super, tylko w moim przypadku po "pomiarze", minuta naświetlania, a histogram jak zaklęty, cały czas przyklejony do strony lewej... już widzę, że w światłach mam prześwietlenia, więc kończę naświetlanie. I co? Ciemno jak w d... i trzeba ciągnąć...

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Wiesz, jak dla mnie to mógłby już zostać na stałe.

No tak, tylko co to dokładnie znaczy? Automatyka "mierzy" scenę. Tylko w jaki sposób? Założeniem LiveComp jest dobrze naświetlić ciemne obszary sceny nie prześwietlając świateł. Założenie super, tylko w moim przypadku po "pomiarze", minuta naświetlania, a histogram jak zaklęty, cały czas przyklejony do strony lewej... już widzę, że w światłach mam prześwietlenia, więc kończę naświetlanie. I co? Ciemno jak w d... i trzeba ciągnąć...
    Aparat nie naświetlił pojedynczej klatki przez minutę tylko wiele klatek i złożył je do kupy. Rozumiem, że minutę naświetlałeś łącznie, a nie jedną klatkę? Jak fotografujesz po ciemku, to histogram pójdzie do lewej, a pojawiające się w kadrze np. światła samochodów spowodują przepalenia. Moim zdaniem OK. Jakie masz ustawienie naświetlania 1 klatki?

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Aparat nie naświetlił pojedynczej klatki przez minutę tylko wiele klatek i złożył je do kupy. Rozumiem, że minutę naświetlałeś łącznie, a nie jedną klatkę? Jak fotografujesz po ciemku, to histogram pójdzie do lewej, a pojawiające się w kadrze np. światła samochodów spowodują przepalenia. Moim zdaniem OK. Jakie masz ustawienie naświetlania 1 klatki?
    Piszą klatkę miałem na myśli całe naświetlenie, czyli łącznie około minuty. Fotografując w trybie LiveComp zasadniczo naświetla się "na histogram". Tak wiem, że można rozjaśnić ekran do standardowej wartości, ale faktycznie daje wtedy po oczach. Naświetlanie klatki ustawione mam na 1 sek.

Patrząc jak automatyka naświetla poszczególne klatki (1 sek.), ewidentnie widzę, że naświetlanie ciemnych obszarów dochodzi do pewnego momentu i... koniec.
    Sądzę, że za to właśnie odpowiada ten pierwszy pomiar. Tylko jeszcze się go nie nauczyłem.

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Piszą klatkę miałem na myśli całe naświetlenie, czyli łącznie około minuty. Fotografując w trybie LiveComp zasadniczo naświetla się "na histogram". Tak wiem, że można rozjaśnić ekran do standardowej wartości, ale faktycznie daje wtedy po oczach. Naświetlanie klatki ustawione mam na 1 sek.

Patrząc jak automatyka naświetla poszczególne klatki (1 sek.), ewidentnie widzę, że naświetlanie ciemnych obszarów dochodzi do pewnego momentu i... koniec.
    Sądzę, że za to właśnie odpowiada ten pierwszy pomiar. Tylko jeszcze się go nie nauczyłem.
    Spróbuj więc ustawić na 1/2 s. To najkrótszy czas, ale jak światła będzie za dużo, to przepalenia będą. Zresztą szkoda, że to najkrótszy czas. Gdyby był dużo krótszy, można byłoby zapomnieć o filtrze szarym i używać Livecomp w dzień przy rozmywaniu wody itp. Jeśli pozwolisz, wrzucę swoją próbkę. Robiłem wtedy, jak widzę, z czasem 2,5 s. Przepalenia w RAW są, ale niewielkie i do skorygowania.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5120072.jpg
Wyświetleń:	399
Rozmiar:	989,0 KB
ID:	167691

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Pewnie, wrzucaj!
    Jak aura będzie łaskawsza, mam w planie wyjść w plener i poeksperymentować z LiveComp.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów