A na "dobranoc" jeszcze kilka zdjęć z jednej z największych nekropolii żydowskich w Europie (ok 160'000 pochowanych). Cmentarz przy ul.Brackiej w Łodzi powstał w 1892 roku i zajmuje obszar ok. 40 ha. Z w/w 160'000 mniej więcej 1/4 zmarłych to ofiary łódzkiego getta. Niedaleko cmentarza znajduje się nie tak dawno odnowiona bocznica kolejowa "Radegast", skąd mieszkańcy getta wywożeni byli w celu "ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej"... Kiedy byłem tam fotografować kilka lat temu można było doszukać się jeszcze oryginalnych podkładów kolejowych, datowanych na lata 30-te.
Ziomal fajne te Twoje fotki, takie inne i przez to ciekawe. Ja już cmentarz żydowski i stację Radegast parę razy zaliczałem o różnych porach roku. To rzeczywiście trochę mroczne miejsca, ale warte obejżenia. Ten wątek, to trochę tak jak rzucenie rękawicy. Ja ją podniosę, choć Łódź po mojemu pokazałem głównie na moim wątku rowerowym. Jeśli tylko pozwoli mi czas, obsfocę nasze miasto jeszcze inaczej.
podnieś Biker rękawicę, ino szybko, bo sam za szybko się wypstrykam z łódzkich obrazków![]()
Wrzucajcie Panowie foty, bo ostatnie swietne sa.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
ostatnie jak i pierwsze no i środkowe
kapitalny wątek z fajnymi fotami - naprawdę dzięki Wam można poznać miasto
kto wie może inne tego typu miejskie wątki powstaną![]()
te z murami ogromnie mi się podobają barmichal76
czemu dałam wyraz w reputacji![]()
chyba na 3 focie w 1 poście 1 strony capoeira się ukazała![]()
a Łódź też mocną capoeirę prezentuje![]()
NIEMNIEJ ostatnie z ostatniej wrzuty - kapitalne
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Fakt. Fajny wątek, fajne foty - czekamy na więcej .
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard
Z ostatniej wrzutki najlepsze to czarnobiałe.
No to coś od Bikera w wersji sepia.
1. Panorama z wiezowca TV na Księży Młyn o osiedle Dądrowa
2. Motyw wodny z Manufaktury
3. Willa Reincholda i Józefa Richterów
4. "Beczki Grohmana" czyli brama starej szwalni
5. Drewniany kościółek św. Józefa, ufundowany dla pracowników szwalni i mieszkańców domów przyfabrycznych przy Manufakturze
6. Kompleks Manufaktura
Nie mam fotek o charakterze streetowym, zaniedbałem ten temat ale nadrobię.
Pozdrowerki