Strona 28 z 29 PierwszyPierwszy ... 1826272829 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 287

Wątek: Luźne gadki o konkursie Fotografia Miesiąca.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Odp: Luźne gadki o konkursie Fotografia Miesiąca.

w temacie

Rozmienianie na drobne... moim zdaniem FM to FM - i tak powinno zostać bez względu na katagorie.
    Wiem, ze trudno się dogadać, każdy człowiek ma swój gust - ale nikt nigdy nie obiecywał, ze konkurs będzie obiektywny
    Jakkolwiek finalna decyzja w głosowaniu może być dla mnie nieodpowiednia, to szanuje szacowne jury i gusta, a jeśli dzielicie się dodatkowo swoimi spostrzeżeniami, ocenami - to ja sporo się z tego uczę, nawet, jeśli oceny odbiegają od moich.
    Pamiętajmy też, że równolegle powstał konkurs FM nagroda klubowiczów - jako uzupełnienie, jako vox populi.
    Dużo zdjęć, fakt, ale wiele z nich nawet jednego komentarza się nie odczekało, mimo, że obserwujących również wielu.
    Podobnie przy głosie ludu: ~10 pozycji nie dostało nawet jednego głosu, ~20 nie wiecej niż jeden. czy to o czymś świadczy? Moim zdaniem o niczym jak tylko o rożnych gustach.
    Kategorie - ci, którzy przeglądają forum wiedzą, że na forum dominują zdjęcia widoczków i oraz przyrodnicze jak choćby w danym momentcie w ostatnich wrzuconych - na stronie z 63 zdjęć 38 to wspomniane przyrodniczo - widoczkowe.
    Czynnik ten - w momencie kiedy pojawia się zdjęcie 'spoza' kategorii j/w - sprawia że chętniej nagradzam te inne zdjęcia. Po prostu kategoria j/w mi się ilościowo opatrzyła. Zdjęcia skądinąd bardzo dobre, ale ilościowo ich dużo, to i skupić uwagę trudniej.
    Mimo to, patrząc na oceny ze wszystkich FMow - to zdjęcia takie są nagradzane, nie ma z tym problemu Za to w moich ulubionych kategoriach - jakby mniej nagród ale też i zdjęcia nie wybijają się aż tak wyraźnie.
    FM to FM - wybierać coraz trudniej, może przyjdzie się poddać w danym momencie - tym bardziej, jeśli nie będę mógł oddać głosu zgodnie z własnym sumieniem.

pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 11.02.16 o 14:07 Powód: vox populi - vox Dei i tego się trzymajnmy :-)

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Równierz uważam, że zwycięska praca nie jest fotografią, a grafiką stwozoną w oparciu o fotografie. Zastanawia też, czy wszystkie składowe tej grafiki są wykonane przez autora ?
    Nie atakuję tym wpisem ani autora, ani pracy, którą uważam za świetną, a jedynie zwracam uwagę na fakt iż jest to konkurs na fotografię w definicji której zwycięzka praca moim zdaniem się nie mieści.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Równierz uważam, że zwycięska praca nie jest fotografią, a grafiką stwozoną w oparciu o fotografie. Zastanawia też, czy wszystkie składowe tej grafiki są wykonane przez autora ?
    Nie atakuję tym wpisem ani autora, ani pracy, którą uważam za świetną, a jedynie zwracam uwagę na fakt iż jest to konkurs na fotografię w definicji której zwycięzka praca moim zdaniem się nie mieści.
    Wybacz, ale nie znasz autora? To przykre.
    Akurat on robiąc takie rzeczy zawodowo ma zawsze, zapewniam zawsze ma prawa do wszystkich elementów wchodzących w skład każdej pracy.

Stopień ignorancji, który pokazałeś swym pytaniem przekroczył wszelkie granice przyzwoitości.

Możemy dyskutować o granicach fotografii, ale nie tutaj i nie w taki sposób.

Dla poprawy horyzontów: TU jest galeria autora zwycięskiej pracy.

A TUTAJ jego ostatni wątek zdjęciowy z publiczną deklaracją.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 11.02.16 o 09:38 Powód: poprawka tekstu + dodany link
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    k@aczy w wątku o fotografii 2015 r. przywołał regulamin konkursu. Zaciekawiło mnie to i poszperałem po forum. Zakładam, że chodzi o ten regulamin: https://forum.olympusclub.pl/threads...5ca-Regulaminy

Zwraca uwagÄ™ pkt IV. 2.:
    "Przewiduje się przeprowadzenie głosowania na Fotografię Roku, poprzez głosowanie Jury na zwycięskie Fotografie Miesiąca w danym roku kalendarzowym".

Obejrzałem wszystkie konkursy miesięczne z 2015 i nie zalazłem zwycięstwa pracy dr_feelgood'a, która zdobyła tytuł Fotografia 2015 roku. W styczniu 2015 r. praca ta zdobyła II nagrodę Jury, a zwyciężyła wówczas praca Marcina Dobasa (również w kategorii Nagroda Klubowiczów). Stąd pytania:

1. Czy jest jakiś inny regulamin, niż linkowany powyżej (lub inne zasady), które pozwalają Jury przyznać główną nagrodę roku pracy, która nie zwyciężyła z jednym z konkursów miesięcznych. Jeśli nie, to:

2. Czy Jury za "zwycięskie Fotografie Miesiąca" uznaje również prace, które zdobyły II, III (i dalsze) nagrody?

Uprzejma prośba do kogoś z grona Jury o pomoc w zrozumieniu zagadnienia

Pozdrawiam

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rados Zobacz posta
    Uprzejma prośba do kogoś z grona Jury o pomoc w zrozumieniu zagadnienia
    To pytanie do organizatora, a nie do jury. (różnica kompetencji)

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    To pytanie do organizatora, a nie do jury. (różnica kompetencji)
    A dlaczego nie do Jury?. Zakładam, że jurorzy wiedzą, czy praca, nad którą głosują spełnia kryteria formalne, czy nie spełnia. Czy może nie wiedzą, bo nie zajmują się takimi drobiazgami?
    Ostatnio edytowane przez apz ; 11.02.16 o 12:40

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    k@aczy w wÄ…tku o fotografii 2015 r. przywoÅ‚aÅ‚ regulamin konkursu. ZaciekawiÅ‚o mnie to i poszperaÅ‚em po forum. ZakÅ‚adam, że chodzi o ten regulamin: https://forum.olympusclub.pl/threads...…ca-Regulaminy

Zwraca uwagÄ™ pkt IV. 2.:
    "Przewiduje się przeprowadzenie głosowania na Fotografię Roku, poprzez głosowanie Jury na zwycięskie Fotografie Miesiąca w danym roku kalendarzowym".

...
    Pozdrawiam
    W FM przyznawane są dwie Nagrody przyznawane przez dwie grupy jurorów w tym FM w pewnym zakresie wspólna. Przez szacunek dla opinii każdej grupy jurorskiej fotografie którym przyznano obie nagrody w tym te którym przyznano Nagrodę Drugą są fotografiami zwycięskimi w rozumieniu regulaminu. Nie są nimi fotografie wyróżnione.

W Nagrodzie Klubowiczów był miesiąc gdzie przyznano trzy nagrody bez dodatkowego głosowania i wszystkie trzy wzięły udział w NK roku, z szacunku dla głosów klubowiczów, a nie skorzystałem z regulaminowego mechanizmu wyznaczania zwycięzcy.

---------- Post dodany o 11:40 ---------- Poprzedni post był o 11:32 ----------

A dlaczego nie do Jury?. Zakładam, że jurorzy wiedzą, czy praca, nad którą głosują spełnia kryteria formalne, czy nie spełnia. Czy może nie wiedzą, bo nie zajmują się takimi drobiazgami?
    Jurorzy oceniają i uszeregowują przedłożone propozycje. I nikt nie podkłada im żadnej miny, co próbujesz im właśnie zasugerowac. Po co?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    W FM przyznawane są dwie Nagrody przyznawane przez dwie grupy jurorów w tym FM w pewnym zakresie wspólna. Przez szacunek dla opinii każdej grupy jurorskiej fotografie którym przyznano obie nagrody w tym te którym przyznano Nagrodę Drugą są fotografiami zwycięskimi w rozumieniu regulaminu. Nie są nimi fotografie wyróżnione.

W Nagrodzie Klubowiczów był miesiąc gdzie przyznano trzy nagrody bez dodatkowego głosowania i wszystkie trzy wzięły udział w NK roku, z szacunku dla głosów klubowiczów, a nie skorzystałem z regulaminowego mechanizmu wyznaczania zwycięzcy.

---------- Post dodany o 11:40 ---------- Poprzedni post był o 11:32 ----------

Jurorzy oceniają i uszeregowują przedłożone propozycje. I nikt nie podkłada im żadnej miny, co próbujesz im właśnie zasugerowac. Po co?
    Nie wiem o jakich dwóch nagrodach przyznawanych przez dwie grupy jurorów piszesz. Z Forum znam nagrodę miesiąca, roku i nagrodę klubowiczów. Być może te dwie nagrody jurorów to niuanse głosowań i nic mi do tego. Wystarczy mi informacja, że II nagroda traktowana jest jako zwycięska. Dziękuję.

I nie, nikomu nie sugeruję podkładania miny

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    nie rozumiem po co Wam ta dyskusja
    jest Foto Miesiąca tudzież Roku w 2ch wydaniach - jury i klubowiczów
    każdy wybrał swoją pracę - która wygrała - jury dodatkowo wyróżniło kilka bardzo dobrych prac, które zasłużyły na wyróżnienie..

ok z wyborem możecie się nie zgadzac - Wasza sprawa - o gustach się nie dyskutuje
    ale swoje zdanie można było uwydatnić głosując w konkursie klubowiczów - na szczęście frekwencja była całkiem sympatyczna - choć chciałoby się jeszcze więcej niż 58 głosów - i jak było widać w głosowaniu głosy bardzo mocno się rozłożyły - nie było pracy z zerowym wynikiem głosów - a wygrana praca (nomen omen bardzo dobra, sama na nią głosowałam) uzyskała niespełna 30% głosów..
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Ula, możesz mieć swoje zdanie (jak każdy z nas), ale nie możesz pisać że masz nasze obiekcje odnośnie tej pracy w d...
    Napiszę to raz jeszcze. Mimo całej sympatii dla prac dr_feelgood (bardzo podobają mi się jego wizje i technika montażu!) to uważam, że nie powinna ona startować w konkursie, mimo, że regulamin dopuszcza taką pracę. Dlaczego? "w 75% są to moje wszystkie zdjęcia bazowe. czasami wspomagam się stockiem gdy dany element jest potrzebny a nie mam szans go zdobyć. Zależy od stocku i licencji jaka jest. Ja jeżeli korzystam to z ogólnodostępnej, bez konieczności wykupu praw ani linkowania."

Podobne wÄ…tki

1. Luźne-gadki-o-konkursie-Fotografia-Listopada i Grudnia
    By romek1967 in forum Konkurs Fotografia MiesiÄ…ca
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 3.11.12, 16:05

Uprawnienia umieszczania postów