Z wielką przyjemnością obejrzałem zdjęcia z wyprawy na Le Nivolet.
Z wielką przyjemnością obejrzałem zdjęcia z wyprawy na Le Nivolet.
Super relacja (jak zwykle w Twoim przypadku).
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Lecę dalej póki mam czasu chwilę.
Przyszedł czas by pokazać miasto-miasteczko, w sumie nie wiem. Na dzień dzisiejszy liczy ok 60tys mieszkańców, i ma swoje lotnisko. Jak pewnie wiecie fanem fotografii miejskiej nie jestem toteż z góry uprzedzam, że może nie być zbyt prosto. No i jakichś szczególnie super fot nie ma.
U podnóża Alp
Chambéry leży w południowo-zachodniej Francji, w regionie Rodan-Alpy, w pobliżu granic ze Szwajcarią i Włochami. U podnóża – położone jest na wysokości 245-560 mn.p.m. – Alp Sabaudzkich oraz niespełna 10 km od największego francuskiego naturalnego jeziora Bourget. W pobliżu znajdują się też dwa parki przyrody „Massiv des Bauges” i „La Chartreuse”.
Rzymskie korzenie
Dogodna lokalizacja tego miejsca spowodowała, że w starożytności zasiedlili je Celtowie, a na początku II w p.n.e. mieszkali tu Rzymianie. Ich osada nazywała się Lemencium. W V w n.e. teren ten opanowany został przez Burgundów i od 534 roku wraz z Burgundią znalazł się we władaniu Merowingów, aby w 1032 r. włączony do Sabaudii, wszedł w skład cesarstwa rzymsko-niemieckiego. W XI w. w dokumentach nazywana była Camberiacum. W XII-XIII w. stanowiła samodzielne hrabstwo. Chambéry rozwinęło się jako centrum handlowe na skrzyżowaniu ważnych dróg handlowych prowadzących z Lyony do Turynu i z Grenoble do Genewy. Od XV w. było stolicą księstwa Sabaudii – Piemontu.
W związku z Francją
Wspomnę w tym miejscu, że w ciągu kilku wieków Sabaudia powiększyła swoje terytoria po obu stronachAlp. W końcu XIV w. uzyskała Niceę z dostępem do Morza Śródziemnego. Na początku XV w. kupiła księstwo genewskie, a następnie opanowała włoski Piemont. Później jej dzieje układały się różnie. W latach 1720-1860 Chambéry znajdowało się w Królestwie Sardynii, ale kilkakrotnie wraz Sabaudią przyłączane było do Francji, aby znaleźć się w jej składzie już na stałe w 1860 r. Tradycje regionalne są tu jednak nadal silne, a flagi sabaudzkie spotyka się o wiele częściej niż francuskie.
żródło: krajoznawcy.info.pl/
FR064. Blisko mojego miejsca zamieszkania.
FR065.
FR066. Strzelistą kolumnę z posągiem generała Benoîta de Boigne (1751-1830) otaczają u podstawy naturalnej wielkości słonie z łbami skierowanymi na cztery strony świata. Jest to najbardziej znany i najczęściej oglądany obiekt w Chambéry zwany Fontaine des Elephants - Fontanną Słoni.
FR067. Katedra św. Franciszka
FR068.
FR069. Do najstarszych zabytków miasta należy XIV-wieczny Chateau des Ducs de Savoir – Zamek Książąt Sabaudzkich, obecnie siedziba władz regionalnych.
FR070.
![]()
Kolejne ciekawe zdjęcia. Piękne miejsca pokazujesz.
Bardzo malownicze są te wąskie przejścia, zaułki i zakamarki![]()
Kurcze, ale klimat. Podoba się bardzo![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Piękne kamienie, piękne... Ja to bym nie wytrzymał i tak zwywijał kontrast lokalny, że by hdry wyszły![]()
dzięki
Nie wszystkie miejsca znam z nazw, nie jestem typowym turystą zwiedzającym miasteczka, muszę chyba wyrobić w sobie nawyk focenia różnych tabliczek by potem móc poszukać informacji co widziałem.
FR077. Pod murami zamku
FR078. Uliczka biegnaca od Fontanny Słoni do zamku
FR079. Plac przed zamkiem
FR080.
FR081L'Hôtel de ville
FR082 siedziba merostwa
![]()