Da się jechać, tylko nie można już wchodzić do budynków, a nie widząc tego co widziałem w środku to wrazenie jest mniejsze, choć niemałe.
Da się jechać, tylko nie można już wchodzić do budynków, a nie widząc tego co widziałem w środku to wrazenie jest mniejsze, choć niemałe.
powiem tak te z szuflady ze śniegiem i pięknym światłem cudne - aż chciałoby się wyjść w taką pogodę i pofocić co nieco
choć dzisiaj dzień w miarę ładny był to brak śniegu dobijaprzynajmniej mnie
co do Czarnobyla - mam straszną ochotę tam pojechać - miejscówki kapitalne
a rocznik mego urodzenia zobowiązuje by tam być...
kumpel w zeszłym roku zaliczył tamte strony i do środka wchodził...
więc albo się zmieniło niedawno albo jeszcze można
w każdym razie foty z Czarnobyla KAPITALNE
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Ulka, jest różnica między "nie można" a "nie wolno". Myślę że to drugie miał na myśli Yamada. Pomijając zagrożenia czysto budowlane z promieniotwórczością jest problem ponieważ jej nie widać. Wdepniesz w jakąś kałużę i będziesz tego żałowała do końca życia. Dodam że niestety niezbyt długo. Dlatego mnie tam nie ciągnie.
The question is: What is a Mahna Mahna?
Prypeciowa wrzutka kapitalna! Widziałam sporo zdjęć stamtąd, jednak trzeba też umieć oddać ten klimat.
Foty z Prypeci świetnie zakomponowane i obrobione ze smakiem, ale utwierdzam się w przekonaniu, że fotograficznie nie ma tam już po co jeździć. Ciężko znaleźć coś nowego. Bajzel, rdza i nieśmiertelne reportażowo lalki![]()
Z tym wchodzeniem do środka to jest tak, że zależy na jakiego przewodnika dziś się trafi. W zasadzie wiele budynków już w 2010 było niedostępnych z powodów zawaleń. Nie wiem jak jest dziś ale większć przewodników nie wprowadza do większości budynków, a bez zobaczenia szkoły, przedszkola, basenu to wycieczka traci wiele. Jeśli chodzi o promieniowanie to nie jest tak bardzo niebezpiecznie. Są miejsca gdzie promieniowanie jest niebezpieczne ale przewodnicy je znają i prowadzą bezpiecznymi ścieżkami. Trzeba tylko uważać na mech, to on na dzień dzisiejszy jest najniebezpieczniejszy. Woda jak się okazuje najszybciej pozbyła się promieniowania. Kiedy byliśmy tam w 2010 niewiele pozostało już np z statków i barek, które to są palone na złom. Zostaje tylko to co pod wodą, to co ponad idzie na przerób... To samo dzieje się z samochodami, i innymi pojazdami biorącymi udział w akcji gaszenia reaktora. Jeszcze kilka lat temu przewodnicy pokazywali cmentarzysko pojazdów, dziś nie chcą tam zaprowadzać zwiedzających.
Прип'ять 6
Прип'ять 7
Прип'ять 8
Прип'ять 9
Прип'ять 10
Прип'ять 11
![]()
Zdjęcia z Prypeci robią wrażenie. Może zlocik tam zrobimy?
Jak ten sarkofag kiedyś się sypnie...
W kwietniu tego roku zaczęto prace przy nowym sarkofagu. Ma być gotowy w 2015. Stary już się sypał.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||