Ładne zdjęcia. Ta trasa faltycznie jest widokowo bardzo atrakcyjna. Najpierw w tle jest Morskie Oko, a potem jeszcze dochodzi Czarny Staw.
Ładne zdjęcia. Ta trasa faltycznie jest widokowo bardzo atrakcyjna. Najpierw w tle jest Morskie Oko, a potem jeszcze dochodzi Czarny Staw.
Bardzo ładna wędrówka. Najdłużej mnie zatrzymały Y376 i Y381. Dawno nic czarno-białego nie wrzucałeś, ale spokojnie, poczekam.
Pozdr
Super relacja i fotki. Trudno wyróżnić konkretne zdjęcia ale zastanawiam się dlaczego tłumaczysz się że "to są tylko jpegi". Podobnie jak Ty nie bawię się w żadne rawy, dlaczego? Robiłem zdjęcia w ustawieniu Raw + jpeg i po mozolnej obróbce rawów efekt był zbliżony do prostego jpega z aparatu. Jako że nie zamierzam silić się na "zawodowca" i swoich jak i innych zdjęć przez lupę nie oglądam to walę jpegi z aparatu i bywam zadowolony. Przeglądając raz jeszcze Twoje zdjęcia zastanawiałem się czego w nich brakuje i co można by znacząco poprawić wywołując je z rawa i niczego takiego doszukać się nie mogłem.
E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R
Dzięki za wpisy wszystkie
@Krisder, większość moich zdjęć to wywołane rawy, żekłbym nawet 98% dlatego napisałem przy poprzedniej relacji że to jpegi z puszki. Panoramy poskładane z takich jpegów nie są do końca dobre i jak się przyjży im dokładnie to widać pewne mankamenty. Poza tym uważam że jpeg z OM-D jest całkiem niezły, mimo to zawsze robię rawy by w razie potrzby mieć możliwość dopracowania zdjęcia.
@barmichal76 wiem, BW dawno nie było jakieś kadry z Tatr z poprzednich wyjazdów mam pod tym kątem przygotowane tylko czasowo nie wyrabiam, ale obiecuję, że za jakiś czas zrobię małą wrzutę w BW
Bogdan, nie schodziliśmy do Doliny Pięciu Stawów, może gdybyśmy byli z kumplem sami to zdecydowalibyśmy się na schodzenie tamtędy ale z Iwoną nie było na to szans. Przez jakiś czas patrzeliśmy na ludzi którzy mimo łańcuchów naprawdę męczyli się schodząc tamtędy. Cienka miejscami, podtopiona warstwa śniegu jest dość zdradliwa, Nawet naszą trasą miejscami trzeba było uważać by nie zjechać w dół a niektóre miejsca to kilkaset metrów w dół.
Powoli na razie bez ostrych podejść zbliżamy się do pierwszego celu naszej wędrówki Doliny Za Mnichem, Z góry spływa sporo potoków, jedne to stałe nigdy nie wysychające a kilka z nich to okresowe, spływają w okresie większych opadów i topniejącego śniegu.
Y392.
Y393.
Przed nami pierwszy z celów naszej wyprawy, tu podejmiemy decyzję dokąd ruszymy dalej. Na progu Doliny za Mnichem rozdziela się szlak turystyczny prowadzący na Wrota Chałubińskiego i na Szpiglasową Przełęcz. Jesteśmy na wysokości ok 1800m.n.p.m.
Y394.
Y395. Wrota Chałubińskiego, widząc ośnieżone ostre podejście zdecydowaliśmy ( w zasadzie Iwona), że wchodzimy na Szpiglasową Przełęcz.
Nie braliśmy ze sobą ani kolców, ani raków a podejście pod Wrota jest naprawdę ostre.
Y396.
Y397.
Y398. Powoli Dolina Za Mnichem zostaje za nami, wchodzimy coraz wyżej, tu śniegu jest troszkę więcej.
![]()
Słoneczka dużo, zdjęcia piękne
To mam jeszcze pytanie o kijki. Zauważyłem ostatnio, że bardzo dużo ludzi chodzi w góry z kilkami. Idziesz po szlaku i słychać tylk klup, klup, klup, klup
Pytałem się jednego gościa co z żoną i dzieciakiem na Giewont szli, czy to pomaga...
Zachwalali, że tak, tylko że nie wiem czy zachwalał bo kupił i głupio mu gadać że zakup nietrafiony, czy rzeczywiście pomagają.
Ja nie mam, ale odniosłem wrażenie, że jak się kijek pośliźnie, to możesz szybciej upaść (nie daj boże zlecieć gdzieś) niż gdy polegasz na własnych giczałach.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Iwona twierdzi, że pomagają, ja z kijkami nie chodzę bo to przezskadza mi w noszeniu aparatu i foceniu. Dobrze jednak mieć plecak z możliwością ich przypięcia bo czasem trzeba mieć wolne ręce![]()
Super foto.
Gratulacje i pozdrowienia.
Witaj, zdjęcia gór w twoim wykonaniu są pierwsza klasa.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
@yamada piekne foty.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO