Bodgan, ja te "tłumy" znamPozdrów i uściskaj
Zamek ślicznie się prezentuje na tych zdjęciach, a szczególnie na ostatnim. Miodzio![]()
Bodgan, ja te "tłumy" znamPozdrów i uściskaj
Zamek ślicznie się prezentuje na tych zdjęciach, a szczególnie na ostatnim. Miodzio![]()
The question is, who cares?
Wracamy z Lidzbarka. Włodek zaproponował nam zwiedzenie "Jerozolimy Warmińskiej". Obok kościoła w Głotowie, powstała "Droga Krzyżowa" wzorowana na oryginalnej z "Ziemi Świętej".
Potem jeszcze dwa słowa na ten temat.
Sam kościół w Głotowie jest malutki, w stylu barokowym. Niestety trafiliśmy na remont głównego ołtarza. W środku zapach wilgoci i stęchlizny. Ale piękny jest i wart zwiedzenia
365.
366.
367.
368.
369.
370.
371.
372.![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
no i pomodlić się można u Ciebie.
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Witaj 364 fajne, szkoda jedynie uciętego odbicia bo zdjęcie mogło być super (galeria murowana). Pozostałe też bardzo fajne. Pozdrawiam.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Bogdan super, dawaj następne, z komentarzem, koniecznie.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Ha, wiem o czym piszeszTo zdjęcie to składanka z 6 sztuk. Odbicia poniżej nie ma nie było i nie będzie z prostego powodu - brak wody
To jest wąski kanał (fosa) otaczająca cały zamek. Być może gdyby była możliwość stanięcia wyżej, tak z 5 metrów, to z innej perspektywy byłoby to możliwe.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Wspaniałe zdjęcia - gratuluje![]()
Osobiście nie przepadam za barokowymi klimatami, ale muszę przyznać, ze coś ciekawego wyciągnąłeś z tego miejsca.
Głotów c.d.
Obok pokazanego wyżej kościółka w Głotowie, wybudowano kalwarię. Tak - wybudowano.
Kalwaria została wybudowana w latach 1878 - 1894. Pomysłodawcą i inicjatorem tej budowy był mieszkaniec Głotowa Johanes Mertin.
Odbył on w tym celu pielgrzymkę do Jerozolimy, i do każdej stacji Drogi Krzyżowej przywiózł kamyczek z odpowiadających im miejsc w Ziemi Świętej.
Wąwóz pod Kalwarię wykopano ręcznie staraniem całej Diecezji Warmińskiej. Troszczono się aby wiernie naśladować długość i nachylenie całej Drogi Krzyżowej.
Powiem uczciwie, że nie bardzo chciało mi się uwierzyć w tę opowieść, bo wąwóz, kapliczki - to ogrom prac. Ogrom nawet na czasy współczesne ze zmechanizowanym sprzętem. Pamiętajmy, że to były lata 1878 - 1894.
Pracami kierował ówczesny proboszcz Głotowa ks. Ferdynand Engelbrecht, a po jego śmierci ks. Donald Steinsohn.
Dziś cz. I
374.
375.
376.
377.
378.
379.![]()