Strona 47 z 81 PierwszyPierwszy ... 37454647484957 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 807

Wątek: E-7

dzarro
    Gość

Odp: E-7

Wydaje się, że Olek jest trochę w sytuacji C i N tylko na opak. C/N nie chcą robić zbyt sensownych systemów bezusterkowych żeby nie robić konkurencji swoim lustrzankom. Ponieważ Olek odniósł sukces na polu m4/3 to nie bardzo mu się opłaca wracać do luster ponieważ:
    1. Jak zrobi bardzo drogiego E-7 to będzie to bez sensu, bo w cenie 7kpln konkurencja ma już FF.
    2. Jak zrobi E-70 w cenie OM-D albo - nie daj Boże - niższej to zrobi sobie wewnętrzną konkurencję dla modelu, który jest chyba ich koniem pociągowym. Część klientów wybierze taki model bo mają szkła, ale Olek rynku luster i tak nie zawojuje.
    3. Jakby się udało opracować hybrydę dużego i małego 4/3 to cena takiego cuda też będzie wysoka(patrz pkt. 1) i w dodatku wcale nie musi to być cudo, może np. przejąć wady SLT(wszystkie te pierdółki związane z "celofanem") i ograniczyć zalety m4/3(większy rozmiar body pod kątem szkieł 4/3) a i tak przyciągnie wyłącznie niszowych klientów starego 4/3(patrz pkt.2)

Dzieje Pentaxa pokazują, że bezwarunkowa wsteczna kompatybilność systemu nie jest czynnikiem gwarantującym sukces. Skoro więc Olek będzie miał do wyboru lojalność wobec starych klientów albo przetrwanie w wersji m4/3 to raczej na pewno wybierze to drugie. Oczywiście, może się okazać, że wrzucenie nowej matrycy do body E-5 nie wiąże się wielkim kosztem i powstanie drogi produkt dla śladowej liczby posiadaczy szkieł typu 14-35/2.0. - bardziej dla podtrzymania wizerunku marki niż dla efektów rynkowych.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

A skąd wzieliście cenę 7000, przecież aparatu jeszcze nikt nie widział,nie wiadomo czy będzie ale cenę już wszyscy znają.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Oczywiście, może się okazać, że wrzucenie nowej matrycy do body E-5 nie wiąże się wielkim kosztem i powstanie drogi produkt dla śladowej liczby posiadaczy szkieł typu 14-35/2.0. - bardziej dla podtrzymania wizerunku marki niż dla efektów rynkowych.
    Moim zdaniem tego nie zrobią bo w różnego rodzaju testach rozniesli by ich na strzępy i nici z wizerunku. Prawdę mówiąc mimo zapewnień Olka ja ciagle jestem niedowiarkiem i nie wierze w aparat z mocowaniem 4/3. Zobaczę to uwierze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Pytanie tylko jaki sens ma dla przecietnego uzytkownika dokladanie tych duzych szkiel z APSC/FF do takiego malego body jak Nex'y. O ile w wypadku szkiel "statywowych" ma to male znaczenie o tyle w wypadku podanego przez Ciebie 16-80 w polaczeniu z przelotka jest niebagatelne - szklo wazy o polowe wiecej niz body. Nex ma juz pare rozsadnych natywnych szkiel wiec nie jest tak tragicznie ale nadal dosc daleko mu do m43 i poki co ten dystans sie raczej zwieksza niz zmniejsza
    Ma taki sam sens jak używanie z PENami czy OMD chociażby obiektywu ZD12-60. Dla jakości zdjęć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Farensbach Zobacz posta
    Ma taki sam sens jak używanie z PENami czy OMD chociażby obiektywu ZD12-60. Dla jakości zdjęć.
    Dla jakosci zdjec mozna uzywac tego obiektywu z body do ktorego bardziej pasuje - lustrzanek APSC od Sony chyba nie brak. Male body z duzym obiektywem jest zwyczajnie niewygodne i przeczy idei miniaturyzacji

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Dla jakosci zdjec mozna uzywac tego obiektywu z body do ktorego bardziej pasuje - lustrzanek APSC od Sony chyba nie brak. Male body z duzym obiektywem jest zwyczajnie niewygodne i przeczy idei miniaturyzacji
    Nic nie stoi na przeszkodzie by zapiąć małą staleczkę czy ciemnozooma. W moim przypadku to wybór, a na statywie nie ma wielkiej róznicy...
    Idee są dla marketingowców.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Przecież nie ma przymusu podpinania szkieł z dużych systemów (czy to 43 czy Sony A), ja tego raczej nie będę robił, ale ja nie mam żadnych tego typu szkieł. Mając jakiś ciekawy obiektyw (np. 50-200 albo 12-60) pewnie bym go od czasu do czasu chciał użyć z penem. Dodatkowo o ile w Sony matryce z Nexów i SLT są porównywalne to jednak w przypadku Olympusa E-M5 lub E-PL5 mają znacznie lepszą matrycę od nawet E-5.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria

W Sony to jest jeszcze wykonalne, ale w olku dochodzi dodatkowa kwestia matrycy. Starsze maryce w które wyposażone były body dużego 4/3 dzieli od tej z OMD duża różnica. Wiec jeżeli chcesz mieć najlepszą jakość Twoje pomysły się nie sprawdzą, trzeba wziąć najlepsze body i najlepszy obiektyw.
    Może i przeczy to idei miniaturyzacji, ale przy rozpatrywaniu jakości zdjeć, jest to bez znaczenia. Kwestia wygody jest za bardzo subiektywna, by o niej dyskutować - jedni wolą większy sprzęt, inni mniejszy. Mi nie przeszkadza podpinanie 12-60 pod OMD, choć często z lenistwa (AF) tego nie robię.
    No ale z mojej strony to koniec dyskusji w tej kwestii i tak odbiegła od tematu.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Farensbach Zobacz posta
    W Sony to jest jeszcze wykonalne, ale w olku dochodzi dodatkowa kwestia matrycy. Starsze maryce w które wyposażone były body dużego 4/3 dzieli od tej z OMD duża różnica. Wiec jeżeli chcesz mieć najlepszą jakość Twoje pomysły się nie sprawdzą, trzeba wziąć najlepsze body i najlepszy obiektyw.
    Może i przeczy to idei miniaturyzacji, ale przy rozpatrywaniu jakości zdjeć, jest to bez znaczenia. Kwestia wygody jest za bardzo subiektywna, by o niej dyskutować - jedni wolą większy sprzęt, inni mniejszy. Mi nie przeszkadza podpinanie 12-60 pod OMD, choć często z lenistwa (AF) tego nie robię.
    No ale z mojej strony to koniec dyskusji w tej kwestii i tak odbiegła od tematu.
    Bynajmniej nie odbiega, AF na poziomie z E-5 do szkieł 4/3 załatwia problemy większości fotografów. Matryca nie gorsza od tej z E-M5, a powinna być już nowa generacja matryc, poprawiona praca AF po fazie poprawić powinny starych szkieł użytkowanie.
    Ponieważ moim głównym szkłem jest para: 50-200 i 12-60 znam wady takiego zestawu znakomicie, ale ja tych szkieł nie zamienię na inne.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Przecież nie ma przymusu podpinania szkieł z dużych systemów (czy to 43 czy Sony A), ja tego raczej nie będę robił, ale ja nie mam żadnych tego typu szkieł. Mając jakiś ciekawy obiektyw (np. 50-200 albo 12-60) pewnie bym go od czasu do czasu chciał użyć z penem. Dodatkowo o ile w Sony matryce z Nexów i SLT są porównywalne to jednak w przypadku Olympusa E-M5 lub E-PL5 mają znacznie lepszą matrycę od nawet E-5.
    Przymusu nie ma ale czasem to jedyne wyjscie zeby miec okreslona jasnosc i/lub zakres ogniskowych - im mniej natywnych szkiel tym wieksza potrzeba korzystania z takich protez. Jesli ktos ma porzadny obiektyw z "wymarlego" systemu a nowy system daje mu mozliwosc jesgo wykorzystania to jest to bardzo dobre rozwiazanie (zwlaszcza jesli mozna zaakceptowac ograniczenia zwiazane z AF czy dodatkowa wielkoscia ze wzgledu na np. statyw). Srednio sensowna wydaje mi sie natomiast sytuacja kiedy ktos wchodzi w nowy system z zamiarem kupienia i uzytkowania szkiel z innego systemu kiedy system z ktorego pochodzi szklarnia jest nadal "zywy" a statyw raczej nie bedzie w uzytku. Ot takie moje przemyslenia ...

Uprawnienia umieszczania postów