pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'
Ja jak przymierzałe się do zakupu apartu to czytałem sporo o tym co, wszyscy zawsze podkreslali że puszka nie jest taka ważna, liczą sie szkła. Wybór padł na Olka a przez rok nazbierała się mała szklarnia. Dzieki za info, jak zauważyłeś focę raczej statyczne obiekty więc super szybki AF nie jest mi potrzebny.
OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
"Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"
cos w tym jest... najpierw zdecydowalem sie na ZD 12-60 i ZD 50-200, pozniej wybor E-3 byl na zasadzie... ze do czegos te obiektywy podpiac trzeba,
ale tak naprawde najwiecej daje mi taniutki ZD 50/2 Makro i wcale nie uzywam go do makro![]()
aczkolwiek... jezeli mialbym dluzej zostac z Olkiem... E-7 pilnie potrzebne... z mojego E-3 wiecej juz nie umiem wycisnac...
osiagnalem etap, takiego uzycia aparatu, ze ISO 3200 jest w pelni uzywalne... tylko ze to wciaz za malo... nawet w polaczeniu ze szklami o swiatlosile F2, stabilizacja sprawy nie rozwiazuje (owszem pomaga), ale potrzebuje krotszych czasow migawki
jezeli potencjalne E-7 da mi dobre ISO 6400 oraz 12800 z mila checia rozwaze pozostanie w systemie...
PS
duzo zalezy od tego, czy rozmawiamy o przyslowiu... obiecanki cacanki, a glupiemu radosc... czy faktycznie takie cudo E-7 sie pojawi niebawem... jezeli cena dla "wybranych" zmiesci sie w okolicy 5k pln, dodatkowo poprawia AF'a, jeszcze jakby z laski swojej dodali do duzego 4/3 stalke o swiatlosile F1.4 i ogniskowej 17mm dla 4/3, moglo by byc ciekawie![]()
Jak szukasz iso 6400 i wyżej to FF chyba bez sensu brnąć w 4/3. W sumie to iso 6400 i F2 jak jest mało, to chyba i tak już nic w wizjerze nie widać.
co do FF to juz wiem, ze da sie 6400 i wyzej![]()
dzisiaj, majac malo swiatla, gdzie przy ISO 3200 i F2 czasy mialem 1/13 sekundy, w wizjerze bylo calkiem calkiem, na tyle ze ZD 50/2 ostrosc ustawilem manualnie i to bez pudla za kazdym razem, tyle ze odleglosc od "obiektu" mialem niecale 2 metry, wiec o tyle bylo latwiej
Na optycznych pojawiła sie taka plotka:
http://www.optyczne.pl/5088-nowo%C5%...y_Trzecie.html
MSZ z niej jednak nie wynika, że planowany jest nowy model do dużego 4/3, raczej model, który polepszy współprace na linii m4/3 - topowe obiektywy 4/3.
Akira Watanabe, manager of Olympus Imaging's SLR planning department. Jeśli mają jeszcze taki department, to chyba o lustro chodzi.
Zrobienie E-7 na bazie E-5 z poprawionym AF i matryca z OMD nie powinno im pochlonac duzo czasu i zasobow, wiec szanse na cos takiego sa, zwlaszcza przy takich wypowiedziach...
Pozdrowienia
Sylwek
the convert