Strona 253 z 475 PierwszyPierwszy ... 153203243251252253254255263303353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.521 do 2.530 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Jeśli nie potrzebujesz szybkiego AF to tak.
    Chociaż wolę mieć obiektyw i wykorzystywać jego możliwości w 100 % niż w 70 %
    to przemawia za kupowaniem szkieł u 4/3

Ci, którzy mają 4/3 sa skazani na to co kupili pod duży system. Nie mając tego obciążenia raczej bym nie wchodził w szkła od systemu 4/3 chyba, że bym wiedział że za chwile będą korpusy działające tak jak lustrzanki z tymi obiektywami.

Taki głosi fama, plotki i przecieki. Ponoć to kwestia czasu... Ale ponoć...

Ja z u4/3 używam np 50-200. DO landszaftów bez problemu, ale oczywiście nie jest to już to co było z E3 jeśli chodzi o AF

np tu jest taka fota. Ale jak potrzeba spokojnie sobie ustawie ostrość, poprawie manualnie i ma jasne dobre 200 mm

http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=1&theater

Te szkła współpracują z małym systemem ale kosztem sprawnego szybkiego i celnego autofocusa.
    lecącego ptaka tym nie ustrzelisz choć z 4/3 byś był w stanie

Z OMD dramatu współpracy nie ma ale szału też nie....

Czekam jeszcze do Photokiny co się będzie działo i jak nie powieje świeżością z korpusem śmigajacym z 4/3 to przytulam się do OMD

Osobny temat to, ze zestaw 50-200 wraz z E-PL1 wygląda dziwnie i rodzi się pytanie po co miniaturyzacja wszystkiego do takiego obiektywu

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Jeśli nie potrzebujesz szybkiego AF to tak.
    Chociaż wolę mieć obiektyw i wykorzystywać jego możliwości w 100 % niż w 70 %
    to przemawia za kupowaniem szkieł u 4/3

Ci, którzy mają 4/3 sa skazani na to co kupili pod duży system. Nie mając tego obciążenia raczej bym nie wchodził w szkła od systemu 4/3 chyba, że bym wiedział że za chwile będą korpusy działające tak jak lustrzanki z tymi obiektywami.

Taki głosi fama, plotki i przecieki. Ponoć to kwestia czasu... Ale ponoć...

Ja z u4/3 używam np 50-200. DO landszaftów bez problemu, ale oczywiście nie jest to już to co było z E3 jeśli chodzi o AF

np tu jest taka fota. Ale jak potrzeba spokojnie sobie ustawie ostrość, poprawie manualnie i ma jasne dobre 200 mm

http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=1&theater

Te szkła współpracują z małym systemem ale kosztem sprawnego szybkiego i celnego autofocusa.
    lecącego ptaka tym nie ustrzelisz choć z 4/3 byś był w stanie

Z OMD dramatu współpracy nie ma ale szału też nie....

Czekam jeszcze do Photokiny co się będzie działo i jak nie powieje świeżością z korpusem śmigajacym z 4/3 to przytulam się do OMD

Osobny temat to, ze zestaw 50-200 wraz z E-PL1 wygląda dziwnie i rodzi się pytanie po co miniaturyzacja wszystkiego do takiego obiektywu
    Tak, akurat Twoje zdanie i zdjęcia itd znam , z bloga i strony-galerii, często zaglądam. Jako, że całkowicie amatorsko działam a na latające ptaszki polował nie będę to jednak nadal myślę o takim rozwiązaniu. A może kiedyś tam znów do lustra będzie się chciało wrócić?

---------- Post dodany o 14:45 ---------- Poprzedni post był o 14:34 ----------

znalazłem jeszcze jedną alternatywę: Panasonic Lumix G VARIO 45-200mm. Jednym słowem cięzki orzech do zgryzienia...
    Ostatnio edytowane przez yamada ; 30.08.12 o 14:35 Powód: błąd

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria

Moim zdaniem współpraca szkieł 4/3 z OMD jest całkiem dobra. Naczytałem sie min. na tym forum o złej współpracy takich zestawów, jednak przynajmniej z ZD 9-18 i ZD 12-60 jakie mam, ustawienie ostrości trwa nie dłużej niż 0,5 sek. Wprawdzie dotyczy statycznych obiektów, ale moim zdaniem ostrość jest ustawiana szybko i jest to dobry wynik. Może z tele ZD 50-200 na długim końcu jest wolniej, a w kwestii poruszających się obiektów jest jeszcze gorzej, nie wiem. Z ww. szkiełkami jakie sprawdziłem jest dobrze.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Niekoniecznie nonsensem jest kupować szkła 4/3 do m4/3, jeśli nie potrzebuję szybkiego AF to wygląda na to że dobre szkła można mieć za o wiele mniejszą cenę niż szkła systemowe. Oczywiście zgoda, że po to jest m4/3 by było mniejsze i lżejsze (sam dlatego zmieniłem system), Ale w moim wypadku na większość wyjazdów wystarcza mi 12-50 i potrzebny mi jest tylko jeszcze jeden obiektyw o mniej więcej takim zakresie ogniskowych jak 40-150 dlatego zastanawiam się nad wersją z OLYMPUS 40-150/3.5-4.5 + pierścień.
    Powiedz co jest w dużym 40-150 żeby używać go zamiast małego 40-150? Gdyby jeszcze o stare jaśniejsze 40-150 szło to bym się nie kłócił, choć sensu dalej nie widzę bo duży i ciężki do mikro.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

To jest jaśniejsze szkło, 3.5-4.5, i o wiele tańsze rozwiązanie, tym bardziej że tylko czasami potrzebne. Ale myślę jeszcze, nie mam "ciśnienia".
    Wszystkie rady i opinie biorę pod uwagę, naprawdę. Za wszystkie dzięki.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

To jest jaśniejsze szkło, 3.5-4.5, i o wiele tańsze rozwiązanie, tym bardziej że tylko czasami potrzebne. Ale myślę jeszcze, nie mam "ciśnienia".
    Wszystkie rady i opinie biorę pod uwagę, naprawdę. Za wszystkie dzięki.
    Chopie, wywaliłeś kase na OM-D i szporujesz te pare złotków na tanim szkiełku Jak rzadko go używasz to ono to szkło ma wadę - jest ciężkie a przynajmniej cięższe od plastikowego 40-150. Porównanie.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

znalazłem jeszcze jedną alternatywę: Panasonic Lumix G VARIO 45-200mm. Jednym słowem cięzki orzech do zgryzienia...
    w przypadku tego obiektywu warto by było żebyś przed zakupem sobie sprawdził... były jakieś informacje że starsze obiektywy Panasonica są za wolne (przysłona) dla OMD, było trochę o tym w tym wątku

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Znalazłem to o wolnej przysłonie. Co do zakupu szkiełka to mam czas i nie ma pośpiechu. Temat przemyślę w oparciu o Wasze opinie za które dzięki serdeczne.

---------- Post dodany o 09:13 ---------- Poprzedni post był o 08:59 ----------

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Chopie, wywaliłeś kase na OM-D i szporujesz te pare złotków na tanim szkiełku Jak rzadko go używasz to ono to szkło ma wadę - jest ciężkie a przynajmniej cięższe od plastikowego 40-150. Porównanie.
    no właśnie wywaliłem kasę na O-MD , by mieć korpus na długie lata, a nie zarabiam tyle by kupować sobie co tylko mi się uwidzi. Jako, że głównie focę widoczki, większość podczas wędrówek po górach to fajnie było by jeszcze 9-18 dokupić a ten systemowy to już nielichy wydatek, dlatego rozważam zakup szkieł z 4/3 + pierścień. Ewentualnie jest opcja czekać na okazję zakupu szkieł z drugiej ręki. Pożyjemy zobaczymy. Nic na siłę.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Pożyjemy zobaczymy. Nic na siłę.
    Weź się bardziej udzielaj na forum, zostaniesz przyjęty do Oly Jedi - być może nie będziesz musiał kupować protezy (dużego 9-1.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Znalazłem to o wolnej przysłonie. Co do zakupu szkiełka to mam czas i nie ma pośpiechu. Temat przemyślę w oparciu o Wasze opinie za które dzięki serdeczne.

---------- Post dodany o 09:13 ---------- Poprzedni post był o 08:59 ----------

no właśnie wywaliłem kasę na O-MD , by mieć korpus na długie lata, a nie zarabiam tyle by kupować sobie co tylko mi się uwidzi. Jako, że głównie focę widoczki, większość podczas wędrówek po górach to fajnie było by jeszcze 9-18 dokupić a ten systemowy to już nielichy wydatek, dlatego rozważam zakup szkieł z 4/3 + pierścień. Ewentualnie jest opcja czekać na okazję zakupu szkieł z drugiej ręki. Pożyjemy zobaczymy. Nic na siłę.
    To lepiej wywalić dużo kasy na szkiełka na długie lata a korpus wymieniać sobie potem co rok albo dwa. Stary 40-150 3,5-4,5 fajne szkiełko ale ostrzenia po kontraście to chyba w nim nie ma także ciekawe czy AF wogóle będzie jakoś działał.

Uprawnienia umieszczania postów