A to przypadkiem nie będzie Paraskewi?
Cytat z Gazeta.pl
To imię greckiego pochodzenia oznacza dosłownie Piątek (stąd inna forma jej imienia: Piatnica).
Wiadomo, że święta Paraskewia żyła niedaleko Rzymu w II wieku. Po śmierci rodziców, którzy byli chrześcijanami, rozdała majątek ubogim i zaczęła głosić Słowo Boże. Została aresztowana przez Rzymian. Nawet pod wpływem okrutnych tortur nie wyparła się wiary. W 140 r. została ścięta. Wkrótce stała się patronką chorób oczu, młodych dziewcząt, narzeczonych i ogniska domowego.
Również w Polsce znajduje się ponad 30 cerkwi pod wezwaniem św. Paraskewy; m.in. w: Górzance, Radrużu i Kwiatoniu.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
To całkiem możliwe co ronin75 pisze. Wędrowałem po wielu cmentarzykach, i m.in w Izbach, Banicy było sporo właśnie tych imion.
A apz mnie zmotywował. Miało być troszkę później, jak zrobi się ładnie i zielono.No ale ok. Gdzieś, na którymś cmentarzyku spotkałem czcionkę gotycką. Nie wiem czy przypadkiem nie Skwirtne - sprawdzę
Wspominałem kiedyś o Wielkiej Bitwie pod Gorlicami w czasie I Wojny Światowej.
Na wzgórzu - które w sumie jest otoczone przez miasto, jest usytuowany cmentarz wojskowy / wojenny. Pochowani tu są - już równi wobec wszystkich - żołnierze wszystkich trzech armii. Rosjanie, Węgrzy, Austriacy, Niemcy, Polacy, Czesi, Słowacy. Ilu - to na poniższej tablicy.
Nekropolia jest duża, bardzo duża. Najpiękniejsze ujęcia to pewnie nasi eksperci od latawców by zrobili![]()
Jeszcze słowo na temat prezentowanych dwu tablic. W czasie okupacji, Niemców gryzła ta tablica. - choć w sumie wojska niemiecko-austriacko-węgierskie przełamały front rosyjski. Dlaczego ? może chodziło o polaków w tych wszystkich armiach...
361. 362. 363. 364.
C.D.N.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ciekawy opis i zdjęcia. Pozdr.
Ostatnio edytowane przez leszekkl ; 1.04.12 o 13:26
Wejscie na cmentarz z pochylonym drzewem ciekawe.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Bezimienne mogiły pogmatwanej Polskiej historii- ciekawe.
Bodzip ostatnia wrzutka super (zwłaszcza 366-36
pięknie Ci światełko zagrało
chyba zainspirowana Twoim wątkiem sama wykopię stare foty z cmentarzy - bo swego czasu też takowe poczyniłam
dzięki !!
i czekam na jeszcze![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22