Czysta sielanka..
Czysta sielanka..
Pobiegałbym sobie w takim miejscu na bosaka, bez butów
Ładna pogoda, ładna okolica, ładny domek.
No nie wiem, przy tej pladze kleszczy to jednak ryzyko jest... Ale sielankowo na zdjęciach jest faktycznie. Wiosennie, słonecznie, bardzo przyjemnie.
A zauważyliście różnicę w temperaturze barwowej ? wystarczyło, że słonko zaszło![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jako że jak już w Rożnowicach byłem, to popytałem o cmentarze wojenne w tamtym terenie.
Poniższy jest jakieś 200 metrów od miejsca z którego robiłem ostatnie (powyższe) zdjęcia.
Stan techniczny... cóż powiedzieć, jest więcej niż tragiczny. Pamiętacie na pewno te nekropolie, które dotychczas pokazywałem - czyste, odnowione, odrestaurowane. Niektóre wyglądają jak perełki architektury.
W Rożnowicach - jakby czas zapomniał o tych poległych chłopakach. Zrobiłem zdjęcia nie dlatego że ładne czy coś. Po prostu dokumentacyjne. Aby zapamiętać, że jest takie miejsce gdzie pochowano 250 (256 wg innych źródeł) poległych, z czego zidentyfikowanych tylko połowa - 126 osób.
71 żołnierzy austro-węgierskich z 10 i 16 pułku Piechoty Węgierskiej Obrony Kraju
22 żołnierzy niemieckich z 1 Królewskiego Pruskiego Pułku Grenadierów Gwardii Cesarza Aleksandra, 2 Królewskiego Pruskiego Pułku Grenadierów Gwardii Cesarza Franciszka i 4 Królewskiego Pruskiego Pułku Grenadierów Gwardii Królowej Augusty
157 żołnierzy rosyjskich.
2222.
2223.
2224.
2225.
Klikamy
2226.![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
chałupa fajna. Znając Ciebie będzie środek z niej (zdjęcia). Ciekawy cmentarz wojskowy.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Szkoda że nie odnawiają tego cmentarza, ale ktoś chyba sie nim jednak trochę interesuje, poza Bogdanem rzecz jasna, bo chwasty wycięte. Może to znak, ze coś sie ruszy.
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA