cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Qń jaki jest każdy widzi, piękny.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Cerkiew w Wołowcu.
... a opowiem ciekawostkę. Kiedyś pokazywałem w tym wątku zdjęcia wnętrza tej cerkwi. Dzisiaj zabrałem tam kolegę z Krakowa - nowego miłośnika Beskidu Niskiego.
Wiele nie zobaczył, remont wnętrza. Jako że są dni otwarte architektury drewnianej, więc cerkiew jest udostępniona dla zwiedzających, i to za darmo. Więc opowiadam panu Andrzejowi i pani oprowadzającej o mojej poprzedniej wizycie. Wtedy z rusztowania rozlega się głos:
- ma pan zdjęcia wnętrza ?
- tak, ikonostasu, polichromii ścian i sufitu.
- a udostępni pan ? ....pliiis
... to była pani konserwator, ładna zresztą
1831.![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Dlatego ten portret konia, żeby nawiązać do końserwatorki![]()
I tutaj też kunie?Cerkiewka śliczna, to i wypadało by żeby i konserwatorka
Kiedy tam wracasz ?
![]()
Ze wszystkich cerkwi, które zwiedziłem w ramach małopolskiego SAD-u z Wołowca mam niezbyt dobre wspomnienia. Właśnie przez zdjęcia - dziewczyna - przewodniczka, zatrudniona zapewne z projektu, miała jakieś irracjonalne obiekcje do fotografowania i własne zasady udostępniania cerkwi, nie poparte ani prawem, ani zdrowym rozsądkiem, ani nie korespondujące w żaden sposób z zasadami, na których są udostępniane inne obiekty w ramach Szlaku.