Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Jako miłośnikowi wszelakiej architektury ten most mnie się podoba![]()
Mała, nie małaczasami straszna.
A to taka mała ciekawostka. Przez Beskid Niski, nie, wróć - w Beskidzie Niskim są źródła dwóch rzek: Ropy i Wisłoki.
Obydwie rzeki łączą się w Jaśle. Dalej już płynie Wisłoka - czyli Ropa jest dopływem Wisłoki.
Ale, jak policzyłem na mapie długość obu rzek do miejsca połączenia to Ropa jest dłuższa. Więcej - zlewnia rzeki Ropy jest obszarowo większa.
Więc dlaczego do Dunajca płynie Wisłoka, a nie Ropa ?
Ale tak ustalili kartografowie całe lata temu.
I jeszcze jakby cd tej ciekawostki. Ja liczyłem po mapie, a córka z kolegami robili to na żywca na studiach jako pracę zaliczeniową. Wyszło im tak samo![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
To kolejna ciekawostka
W 2010, w czasie wielkiej powodzi, kiedy Gorlice i Jasło zalało...
Jest poniżej Gorlice (na wschód) takie małe miasteczko Biecz. Biecz jest chyba historycznie starszy od Krakowa. Tak Krakmanie
Przed tą powodzią przyszedł to urzędu pan z prośbą o wydanie zezwolenia na budowę stacji benzynowej. Pani w urzędzie powiedziała, że w lokalizacji przez niego wskazanej nie dostanie zgody, ponieważ jest to teren zalewowy.
Pan klął, pyskował, narzekał na bezduszność urzędniczą - zabrał się i poszedł. Pojechał do Warszawy, tam zgodę dostał. Przyjechał, poszedł do urzędu i pokazując dokument powiedział: ... tu was mam i pokazał środkowy palec skierowany do góry.
Stację zbudował.
Przyszedł rok 2010.
Stację zalało.
Pan poszedł do urzędu po odszkodowanie.
Ta sama pani najpierw też chciała mu pokazać palec, ale grzecznie: pan sobie pojedzie do Warszawy, wypłacą panu ci co dali panu zgodę.![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Piekny,solidny..Galicja czy Malopolska?
1567 bardzo fajnie w kontrowym świetle. To jest to. 1568 też mi się podoba.
1576 Wawrzka - ładne ciepłe światło, ale czemu nic z tele? Tam można tyle kadrów wykroić
Ze zdjeć mostku wybieram drugie![]()
Dzięki Maćku, cały czas się uczę. Z tym tele to mnie zastrzeliłeś
Dziś zgodnie z obietnicą wariacja na temat mostu Cesarsko-Królewskiej Armii Austro-Węgierskiej... C.K.
Władze gminy mając na uwadze wysokie koszty konserwacji, postanowiły most rozebrać. Jednak po protestach i interwencji mieszkańców, jak i ludzi którzy "coś" wiedzą - wycofały się z tego. Patronat nad mostkiem objął konserwator zabytków. Zobaczymy jak będzie dalej, hmmm...
Mostek został zbudowany przez wojskowych, w celu dostarczenia materiałów budowlanych do budowanego na sąsiednim wzgórzu cmentarza wojennego. Tak nawiasem mówiąc, już go pokazywałem
No dobra, przydługi wstęp
1580.
1581.
1582.
1583.
1584.
1585.
1586.
1587.
1588.
1589.
1590.
i panorama na koniec
1591.![]()