Śnieżyca świetna, a u mnie tylko deszcz...
![]()
Śnieżyca świetna, a u mnie tylko deszcz...
![]()
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Kurka melodia, dzięki Wam za ciepłe i miłe słowa- tak mi się mięciutko zrobiło
To dzisiaj, kiedyś obiecane zdjęcia z cmentarza wojennego na przełęczy na Magurze Małastowskiej. Jeden z najpiękniejszych i najbardziej zadbanych. Kilka zdjęć z tego obiektu prezentował już Karol w swoim wątku. Reszta będzie ode mnie
Jak zwykle kilka słów informacji:
I Wojna Światowa, jeden z najdłuższych frontów tej wojny i największa bitwa tej wojny - "Bitwa pod Gorlicami". Właściwie największe walki odbywały się w okolicach wsi Łużna (Pustki), ale nazwa i historia poszły od największego wtedy miasta.
Całe okolice Gorlic, co więcej Beskidu i Bieszczad - (ponieważ ten front sięgał od Tarnowa po Łupków) są usiane takimi cmentarzami.
Jedne z nich są restaurowane, zadbane - inne zniszczone. Pokażę i takie i takie.
Ten front - tylko odcinek Tarnów - Regetów to 365 cmentarzy i 61 000 poległych. Projektantem większości z nich jest Duszan Jurkowicz. Niektóre z tych nekropolii zostały odrestaurowane pięknie, ale niezgodnie z pierwotnym wzorcem.
Przykładem fantastycznej pracy włożonej w konserwację tych cmentarzy jest "Stowarzyszenie Magurycz". I powiem, że miałem przyjemność poznać pana Szymona, zresztą Karol pewnie też, ponieważ mają siedzibę w Nowicy.
Więcej informacji następnym razem. A jako że zima, więc zdjęcia zimowe.
A, i jeszcze jedno - Mirek54 kiedyś w innym wątku odcyfrował inskrypcję z głównego monumentu cmentarza. Pozwolę sobie poniżej:
BLEIB EINGEDENK IN EURES GLÜCKES TAGEN, / DAß DIESER GRUND VON HEIßEM KAMPF GEGLÜHT, / DAß TODESWUNDEN TAUSENDE GETRAGEN, / DAMIT DER SONNE SEGEN EUCH EMBLÜHTA jako że zima, więc sceneria zimowaPAMIĘTAJCIE W SWOICH PEŁNYCH SZCZĘŚCIA DNIACH, / ŻE NA TEJ ZIEMI GORZAŁ ZACIEKŁY BÓJ, / ŻE TU TYSIĄCE ODNIOSŁO ŚMIERTELNE RANY, / ABY WOKÓŁ WAS ROZKWITAŁO BŁOGOSŁAWIEŃSTWO SŁOŃCA.
227. 228. 229. 230.
231. 232. 233. 234.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Poznałem kolejne ciekawe miejsce i kawałek historii. Dziękuję.
Piękne zdjecia miło sobie przypomnieć to miejsce. A znalazłeś tam na tym cmentarzu drewnianą macewę? Jest po prawo od wejścia, nawet widać ją na Twoim 229. - trzecia od prawej, schowana między większymi krzyżami. Warto sie jej przyjrzeć z bliska jest bardzo ciekawa.
Ładna zima i piękna sceneria.
Godne uwagi miejsca pięknie pokazujesz.
Miejsce pamieci osnute wielkimi wydarzeniami historycznymi.Ladny ten cmentarz w zimowej szacie.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Zima , świerki , drewniane krzyże i historia, Dobrze, że ktoś zajmuje się tymi miejscami i nie popadają w zapomnienie.
Winni jesteśmy to poprzednim pokoleniom.
Pozdrawiam
AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
interesująco prezentujesz nieznane szerzej miejsca. dobre zdjęcia + dobry opis, będę częściej zaglądał i nadrobię zaległości z poprzednich stron![]()