Daleko..dobrze,ze chociaz jest niski.
Daleko..dobrze,ze chociaz jest niski.
Bodzip, 1221 podoba mi się. Mnie z wypadu do Ojcowa takie kadry nie udały się, niestety.
1221 tak jakby ostrość poszła w las
lubię mchy wszelakie - dlatego nie mogłam przejść obok tego obojętnie![]()
za to 1222 już much lepiej
choć jeśli mogę się przyczepić to te dwa listki w LD rogu mi przeszkadzają a już na pewno ten zielony
niby detal a jakoś mi zaburza fotę...
wolałabym żeby jedynym elementem ożywiającym był kwiatek i motyl(czyli nie jedynym a dwoma
g'woli ścisłości
)
pozdrawiam i zmykam spać![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Mech jak to mech, zawsze dobrze wychodzi na zdjęciach. Nie nosisz ze sobą spryskiwacza z wodą?![]()
Plany mi się dzisiaj pomerdały. Wstałem raniutko i pojechałem na bobersy. Cały potok od Zdyni do Koniecznej to jedno wielkie bobrowisko. Co kawałek pościnane olszyny, zapory, dziury w zboczu potoka.
Bobrów niet.
To szybciutko do Radocyny. Tam też potok z bobrami. Ale po drodze sobie odpuściłem. Jak zajadę to za jasno będzie. Zreszztą dookoła w lesie pilarzy słychać, więc gryzonie na pewno siedzą cicho.
W takim razie historycznie będzie. Dziś i kilka dni do przodu.
Wieś Lipna.
To znaczy będzie o wsi której nie ma. Bywalcy wątku się już domyślają. Ale nie, to nie była Akcja Wisła.
Wieś powstała w 1765 r. Liczyła wtedy 175 grekokatolików.
Tuż przed wojną we wsi była kapliczka - notabene dziś prezentowana, cerkiew i 33 domy.
W 1945 wszyscy mieszkańcy wyjechali do ZSRR, na podstawie porozumienia zawartego pomiędzy PKWN a rządem radzieckim.
W 1955 roku rozebrano cerkiew.
1223.
1224.
1225.
1226.
1227.
1227.
Jutro cd Lipnej![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ciekawie się zaczyna, czekam na CDN.
Ci co wyjechali, pewnie teraz żałują.
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Bóbr nie zając, nie ucieknieRelacja z Lipnej ciekawa bardzo. Ta kapliczka znajduje się na miejscu cerkwi? Pozdrawiam!
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
O Lipna, super, mój ulubiony (kolejny) kawałek śladów osadnictwa beskidzkiego. Ta kapliczka została odrea... odresta... odrens... no, odnowiona przez myśliwych z regionu. Dawniej też służyła za kapliczkę w której mogli schronić się zbłąkani wędrowcy (lub właśnie myśliwi).
Mam nadzieję Bodzip, że byłeś na cerkwisku, może tam już coś kwitnie
Mam też drugą nadzieję, że mnie nie opieprzysz, że się mądrzę w Twoim wątku![]()
Nie, nie na miejscu cerkwi. Będzie o tym
---------- Post dodany o 21:06 ---------- Poprzedni post był o 21:04 ----------
Nie opieprzę, a wręcz przeciwnie - wiem, że mam kogoś kto mnie kopnie w zadek jak babola strzelę, Ale staram się
A na dokładkę Twoje informacje nieraz uzupełnią relację
Jak wyżej napisałem - byłem, będzie jutro.