OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Urokliwy ten cmentarzyk. Ja czekam na Twój przewodnik. Materiał już masz.
Bardzo zaciekawił mnie tytuł wątku, weszłam...i zdjęcia rewelacyjne, bardzo klimatyczne i zatrzymuje na dłużej, gratulujęsuper! Tym bardziej mi się podoba, że to moje tematy-klimaty
![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Kolejne ciekawe miejsce i kawałek historii. Cmentarz faktycznie bardzo zadbany.
Czekam na kolejne odsłony.
Pozdrawiamy
Dzięki Igorra
Maciek ma rację - urokliwy i cichutki ten cmentarzyk. Najfajniejsze tu w Beskidzie są te niespodzianki. Idziesz, idziesz i napotykasz albo cmentarzyk, albo cmentarz choleryczny, albo maleńką wioseczkę z prostą i kolorową cerkiewką. A wszystko to utopione w dolinach lub na zboczach gór, między lasami.
I ludzie. Tyle chodzę, wypytuję w sumie o nieswoje rzeczy. Zawsze uzyskam odpowiedź, nawet więcej - czasem całą powieść, historię.
Pamiętam jak dawniej Łemkowie ukrywali swoją przynależność etniczną i narodową. Dziś z dumą się tym chwalą. W sumie jak kiedyś apz pisał w mojej opowieści o Łosiu, dostali łomot z każdej strony... od faszystów i komunistów, od Rosjan, Niemców, Polaków, Austriaków. Można by tak ciągnąć.
Dziś końcówka cmentarzyka z Pętnej. Miajsca gdzie spoczywają Austriacy i Rosjanie - chłopcy, którzy zginęli nie na swojej ziemi, w walce o nie swoje cele.
Jeszcze dwie informacje, których w poprzedniej wrzutce nie napisałem. Miejsca pochówku są otoczone głazami z kamienia łamanego, i sa dwa rodzaje krzyży - lotaryński i łaciński. I oczywiście duży krzyż centralny z blaszaną osłoną - cecha charakterystyczna projektanta Hansa Mayra.
Nie zapomniani, ktoś lampkę zaświecił.
1007.
1008.
Większy grób zbiorowy, na którym kiedyś na tych stellach były wykute nazwiska. Dziś nieczytelne.
1009.
1010.
1011.
1012.
1013.![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ktoś pamięta o tych grobach skoro znicz jest.
Dobrze ze takie miejsca nie są zapominane .