piękny widok
czy cerkiew służy też dwu obrządkom?
piękny widok
czy cerkiew służy też dwu obrządkom?
E5 + parę standardowych drobiazgów...
Każdy z nas stworzony jest do tego, co robi ...
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
Ta pierwsza w Kwiatoniu jest greckokatolicka i gościnnie rzymskokatolicka. Tuż obok - jakieś 150 metrów jest malutka prawosławna.
Ostatnia, w Łosiu jest tylko greckokatolicka. Dawniej służyła obydwu obrządkom, ale niedawno powstał nowy kościół rzymskokatolicki.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dziękuję![]()
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Rzeczywiście można pokusić się o przesunięcie kadru bardziej w lewo, może wtedy drzewo z tyło dałoby się schować, poza tym świetnie![]()
Takich kościołków pod gontem w Małopolsce jest jeszcze sporawo. A tutaj chyba światło nie zagrało jak trzeba.
A co do trzypasmówek - zawsze zazdrościłem Ślązakom drogi do stolicy. Kolejna podobna od zawsze była pod Brnem i Bratysławą i między Balicami i Mysłowicami nie licząc pohitlerowskiej betonówki na zachód od Gliwic.
Warszawiaki mają już teraz swoją autostradę do Berlina i dwupasmówki donikąd...
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Jest uwagi bardzo wart ten obiekt, jak każdy inny, który nam tak pięknie przedstawiasz. Ile zostało... wkrótce tylko na zdjęciach.
Dziękuję
Ale jeszcze tam będę i jak światło lepsze będzie.
Otóż nie. Miejscowa ludność nie da aby te perełki zaginęły. Udokumentowanych przypadków upadku (w sensie dosłownym i przenośni) jest kilka, a dotyczy tylko wsi, które zostały zlikwidowane na mocy "Akcji Wisła" m.in. Banica. Radocyna...
Piekielnie duże środki są sygnowane przez Unię na restaurację tych obiektów. Czasem jednak mieszkańcy nie chcą pieniędzy Unijnych, nie chcą ingerencji konserwatora zabytków. To jest ICH światynia, sami robią składki i sami remontują. Przykładem wieś Czarna.
I jakby na udokumentowanie, że nie zaginądwa ujęcia cerkwi prawosławnej we wsi Hańczowa. Nigdy nie publikowane. Robione w ulewnym deszczu.
Wymiana gontów.
692.
693.![]()
Cerkwie w Brunarach, Kwiatoniu i Łosiu bardzo ładnie pokazane. Cerkiew w Skwirtnem jest chyba obok tej w Kwiatoniu jedną z piękniejszych, ale faktycznie coś na tym zdjeciu nie zagrało do końca.
Ciekawe informacje podajesz z tymi remontami, faktycznie jak sie zastanowić to z konserwatorem zabytków czasem jest sporo zachodu, tylko czy taki konserwator z urzędu nie obejmuje takich zabytków?