Ciekawe informacje historyczne zamiesciles.
Ciekawe informacje historyczne zamiesciles.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Bodzip bardzo lubię Beskid Niski i z przyjemnością ogląda mi się Twoje zdjecia![]()
Zimno, ciemno, ponuro. Śnieg pada, rękawice i ciepłe buty wyjęte.
To za to troszkę ciepłych klimatów z wędrówki po Pętnej. Przy okazji bardzo dziękować za odwiedziny i miłe słowa.
@ Farensbach - Twój wątek to sama przyjemność
...
Mała ciekawostka - okolice Gorlic, Wysowa, Krynica - to raczej Łemkowie (dawniej Bojkowie), a tu mała niespodzianka. Cerkiew w Pętnej jest cerkwią Ukraińską. Jest to jeden ze śladów jak daleko na zachód sięgały wpływy narodowości ukraińskiej.
Cerkiew jest nowa - z 1916 roku. Przed nią stoi stara greko-katolicka dzwonnica z 1700 r.
65. 66. 67. 68.
69. 70. 71. 72.
73. 74.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Cerkiew jest pozostałością po ludziach, którzy swobodnie się przemieszczając zamieszkali na tych terenach, to nie wpływy ukraińskie, tylko ślady osadników, którzy kolonizowali te tereny dla Korony Polskiej , potem Cesarstwa Ausrtro -węgierskiego. Sądzę , że ći osdnicy nie zdawali sobie sprawy, że są Ukraińcami , raczej posiadali świadomość, że są wyznawcami prawosławia i że zwierzchnikiem ich kościoła jest jest Papierz Rzymski. Nacjonalizm i świadomość narodowa to znacznie próżniejsze wynalazki.
Tak na marginesie - moje okolice karczowali i cywilizowali osadnicy flandryjscy, niemieccy , czesko-morawscy, żydowscy , wołoscy (Karpaty rumuńskie), dworzanie włoscy (od Bony ), żołnierze z Rusi i Tatarzy + szlachta , i plebs miejscowy oraz wielu innych nieznanych. Tak to było na pograniczu od zawsze.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Drobne sprostowanie (niektóre osoby na tym wątku będą opierały swoją wiedzę nt. południowego-wschodu Polski) - Bojkowie to odrębna grupa etnicza niż Łemkowie. Bojkowie zamieszkiwali tereny bardziej na wschód od nas (Beskidu Niskiego) - zatem tereny Bieszczad, aż po ukraińskiego Gorgany. Na terenie Beskidu Niskiego nie było 'spuścizny' pokoleniowej - czyli po Bojkach Łemkowie. Tu od 'zawsze' byli Łemkowie. Drugą ciekawostką jest to, o czym wspomniał Apz - świadomość pro-ukraińska u Łemków objawiła się dość późno, bo kiełkowała dopiero po pierwszej wojnie światowej, by swoje apogeum przybrać w okolicach 1944-1946 roku, kiedy to sotnie UPA zwerbowały do swoich szeregów niewielki odsetek tutejszej ludności.
A co do zdjęć - brzydka ta cerkwie, no nie? Cała taka murowana...![]()
Ooo widzisz drogi kolego - muszę się tym głębiej zainteresować, gdyż informacje które tu zamieściłem czerpałem od opiekuna cerkwi w Kwiatoniu. Gość miał na koszulce logo "Szlaku Architektury Drewnianej"
Pan Hyra - bo myślę że to nie jest tajemnica - podał mi właśnie takie dane. I wniosek taki, że muszę sam to zweryfikować.
A co do sotni UPA to sam osobiście miałem możliwość kontaktu z takimi panami. Wprawdzie dzieckiem wtedy byłem, i było to w Rzepedzi w Bieszczadach... ale to na inną opowieść![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Twój wątek zmienia swój charakter z fotograficznego na historyczno - architektoniczny.
Fajnie dokumentujesz te miejsca. Z ostatniej wrzuty najbardziej podobają mi się 66. i 70.![]()
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Z ostatniej wrzuty 66 najlepsze. Wątek bardzo ciekawy. Czekam na więcej.
"Tut pocziwajet Teklia Dzyban" - o ile dobrze odczytałem. Ciekawe, że tylko data śmierci jest, 1912.