Faktycznie, to wygląda jak raja. Pozdrowienia Agnieszko![]()
Faktycznie, to wygląda jak raja. Pozdrowienia Agnieszko![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Kapitalny reportaż z życia Raji i zdjęcia każde osobno super!
Ja znalazłem Raię ale tylko w sosie białymo tu
Czekam nie cierpliwie na następne foty.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
To czwarte misię - bardzo.
Pozdrawiam.
Dzieki za odwiedziny i pozdrawiam.
Tym razem plytko, mylse ze gdzies w granicach 8-10m maksymalnie.
Przeciez mowilam, ze rajaPewnie ma jakas bardziej techniczna nazwe, ale ja juz nie pamietam.
Beda nastepne, juz sie zastanawiam nad nastepnym tematem.
A tak przy okazji Saboor przeoczyles moja jak najbardziej jadalna, przepyszna langoste w galerii, a ja tak specjalnie dla ciebie….![]()
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Obie ostatnie serie bardzo ciekawe, ten wrak intrygujący i robi wrażenie, to niesamowite móc odkrywać takie miejsca.
Płaszczki też niezłe, faktycznie mistrzynie kamuflażu.
Tylko sobie wzdycham ogladajac zdjecia ze zlotu w Karkonoszach. No bo ja tez…..chcialabym, chciala…..
************************************************** *******************************
Dzieki za kolejne wizyty w moim podwodnym swiecie. Dzisiaj bedzie Matwa (Sepia Officinalis).
Ten egzemplarz juz znacie z mojej galerii.
Najciekawsze spotkania jakie mialam z tym zwierzem zawsze byly przypadkowe, niespodziewane ale jakze interesujace.
Najczesciej jak juz sie pojawi uganiam sie za nia z aparatem aby ja uchwycic z przodu, a zapewniam was nie jest to wcale latwe.
Matwy potrafia niezle "namieszac" dla zmylenia przeciwnika, dlatego kiedy po raz pierwszy zobaczylam jedna ktora za cholere nie chciala sie ruszyc z miejsca bardzo mnie to zaintrygowalo.
Dodam jeszcze, ze celem nurka byly poszukiwania konikow morskich, na bardzo plytkiej wodzie (ok 4m glebokosci) a tu nagle spotkala mnie niespodzianka w postaci matwy ktora nie spuszczala mnie z oka.
No tak, na serio mowie, ze sie na mnie caly czas gapila….sami zobaczcie.
![]()
![]()
Pozniej kiedy nagle znalezlismy upragnione koniki morskie zapomnialam o matwie, ale udalo mi sie odkryc dlaczego nie chcial odejsc….ona skladala jajka.
Matwa, to kolejna mistrzyni kamuflarzu. Nie dosc, ze potrafi zrobic w konia swojego przeciwnika sposobem w jaki sie porusza to na dodatek zmienia swoj kolor w zaleznosci od otoczenia w jakim sie znajduje.
Czesto pojawiaja sie na jej ciele prazki, ktore poruszaja sie w kierunku przeciwnym do tego w ktorym plynie matwa.
Mowilam, ze niezle mieszaja…
Slyszlam kiedys, ze samce ktorzy chca sie zblizyc do samic zajetych wczesniej przez innego przedstawiciela plci meskiej, potrafia byc tak przebiegli, ze uciekaja sie do sztuczek i przybieraja kolory samic. Te w ten sposob pozwalaja im sie do siebie zblizyc, a kiedy ich pierwszy partner zda sobie sprawe z tego, ze ktos mu moze odbic panienke zaczyna sie zadyma.
O, cos w takim stylu.
Tylko raz mialam okazje byc swiadkiem takiego zdarzenia. Na dodatek bylo to zupelnie na poczatku mojej podwodnej przygody z aparatem, dlatego jakosc taka sobie, ale scena wedlug mnie niczym z NG.
Dwoch samcow walczacych o przygladajaca sie spokojnie zadymie samice.
Trwalo to zaledwie kilka sekund. Zaczeli sie kotlowac, a pozniej cala trojka zniknela.
Domyslam sie, ze samica zostala z silniejszym samcem, a po jakims czasie owocem tego zwiazku byly takie maluchy jak ten:
Pozdrawiam serdecznie i do nastepnego razu. (jak przynudzam to dajcie cynk)
Ostatnio edytowane przez masakrer ; 7.10.14 o 15:55
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic
Pięknie jest w tym "Twoim" podwodnym świecie.
Bestyje i fotki super.
Pozdrawiam.
Musze sie zapisac na kurs..., aby taki swiat podziwiac. Piekne foty
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
super, fajnie że wrzucasz zdjęcia, podwodny świat bardzo ciekawy jest![]()