Skoro figurka jest głównym tematem (foto 1) powinna być bardziej doświetlona. W obróbce można nieco rozjaśnić cienie.
Drugie całościowo można by też nieco rozjaśnić. Zerknij czasami na histogram w Gimpie.
Skoro figurka jest głównym tematem (foto 1) powinna być bardziej doświetlona. W obróbce można nieco rozjaśnić cienie.
Drugie całościowo można by też nieco rozjaśnić. Zerknij czasami na histogram w Gimpie.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Cały czas zerkam i po prawdzie, cienie lekko rozjaśniłem. Nie pojechałem więcej, bo moim zdaniem, wyszły by za duże szumy.. Ale własnie po to takie figurki obrabiam, aby się przeszkolić w rozjaśnianiu cieni.
Inna sprawa, że czasem mam wątpliwości co do obrazka który widzę w Gimpie. Nie wiem czy to coś nie tak z programemm. Na fotkach z kanału, też ćwiczyłem mnóstwo razy.
No cóż wkrótce się to wyjaśni.
W każdym razie ułatwiać sobie życia nie zamierzam, a bawię się dobrze. Może wreszcie foty na tym skorzystają![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Z Gimpem to na pewno jest OK - pytanie jak RAW-a obrabiasz
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
I calkiem slusznie,ze wiecej nie wyciagales.Np tu u mnie one sa jednak w cieniach bardzo ciemne.Wiec nie ma co robic cos co bedzie nienaturalne.Ja raczej bym sie pokusil i dodanie cieni z prawej strony kadru.Tam MZ jest za jasno.
Troche posuwakowalem abys zobaczyl moje dziwadla.Sa troche inne.
Załącznik 135720Załącznik 135721Załącznik 135722Załącznik 135723Mnimalnie sie roznia miedzy soba.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Tak jak "stryj" Helmuth zalecił- podstawowo, potem jadę do Gimpa. Ta reguła się sprawdza, jeżeli prawidłowo ustawię balans bieli, potem w Gimpie jest łatwiej. Ale czasem coś mi się zacina, z tym że tu problem może leżeć w zawieszaniu się programu. On czasem tak ma.
Mireczki piękne dzięki za wizytę i wskazówkii. Nie umiem jeszcze wszystkiego, czasem podpieram się filtrami, które mi Helmuth zaaplikował. Ale to wszystko musi być bardzo wyważone, bo łatwo zmasakrować zdjęcie.
Na tej figurce po użyciu filtra, kilka razy zmieniałem ustawienia, aż trafiłem. Jak się wytrenuję na architekturze, wtedy napiszę
NU PAGADI
A tu kolejna próbka. .Akwedukty kolejowe Stańczyki z rowerowej wyprawy................ od spodu, pod światło.
4.
Mój trening wciąż trwa. Jest na czym.
Pozdrowerki.
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 16.11.14 o 21:52
ładnie Ci Stańczyki wyszły - zawsze będę miała sentyment do miejsca tego
wszak to mój pierwszy raz był gdy byłam na Suwalszczyźnie - i Stańczyki właśnie odwiedziłam![]()
zlało nas niemiłosiernie
ale i tak cudnei było![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Trochę gimnastyki było z tymi Stańczykami. Ta biała chmurka, na skraju przepału.
A co do samego miejsca, obiekt tak samo imponujący jak i fascynujący. Zjechać tam na rowerach było łatwiej, ale pod górę...........dziewczyny miały Tour de France.
Mnie też tam zlało...............potem, jak pod górę z przyczepką wjeżdżałem. To były eskapady![]()
Ostatnio edytowane przez BIKER ; 17.11.14 o 02:43