Strona 22 z 25 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 247

Wątek: Nowa Zelandia - wyprawy foto - relacja

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: Nowa Zelandia - wyprawy foto - relacja

Olek to tylko narzędzie. Zdaję sobie sprawę z jego ograniczeń i z faktu, że jest na ryku kilka aparatów które mógłbym miec w torbie. Zdaję sobie sprawę z różnicy miedzy D800 a E3. Problem polega na tym, ze w cenie tych korpusów mogę zrobić dwie / trzy tego typu wyprawy. A aparat to przecież nie wszystko. Trzeba dokupić jeszcze resztę systemu. słowem stojąc przed wyborem nowsza puszka, inny sysyem czy coś dookoła co zwiększa możliwości fotografowania - uważam, że lepiej wybrac to drugie.

Jestem zwolennikiem teorii że zamiast inwestować w same aparaty i szkła ( co robi zdecydowana wiekszość fotografujących ) warto inwestować dookoła czyli w pomysły i warsztat. W kurs nurkowy i sprzęt do fotografii podrodnej, w kurs paralotniowy i sprzęt do latania, żeby móc robić zdjecia z powietrza, w wyjazdy / plenery itp itd.. Masz pędzel - zacznij malować a nie uganiaj się za coraz to lepszymi pędzlami...

Jak postawie sobie pytanie czy wiecej zyskam wydając 12000 PLN na nowy sprzęt foto czy na paralotnie z napędem. Wydaje mi sie ze w drugim wariancie mam szanse na zdjęcia które bedą miały większy "wow factor" niz te zrobione lepszą puszką Patrząc na zdjęcia bede widział ze mam sprzęt który pozwala mi na zrobienie "niepowtarzalnej" fotografii. ( moze powtarzalnej ale przez waska grupę osób) Z kolei porównując zdjęcia z E3 ze zdjęciemi z D700 aż takiej niepowtarzalnosci po fotografiach nie widzę...

Póki klienci nie marudzą, że zdjęcia im nie pasują bo sa ze słabego sprzętu - da się fotografować tym Olympusem

Sprzęt jest dobry - dobre pomysły tysiąc razy lepsze !

Oczywiście są tacy, którym radośc sprawia ciagła pogoń za nowym sprzętem. Są tacy, którzy fotografuja śluby / sport / reportaż i mają inne wymagania od sprzętu co ja. Kazdy ma prawo do woich poglądów i nie twierdze, że mój poglad jest jedyny słuszny. Ale sprawia mi wiele radochy gdy nagle zaczynam fotografować pod wodą, albo jadę na wyprawę robic zdjęcia. Z resztą. Kiedys dla wszystkich było szokiem ze zdjęcia które gdzies prezentowałem były robione Zenitem a nie Nikonem / Canonem. Teraz ludie się dziwią ze są robione Olympusem. Kurde ! toż to tylko narzedzie a jak widac Olek bezuzytecznym narzędziem nie jest

| OlyJedi Awatar majeczek78
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    102
    Moja galeria

Przeglądam przeglądam i nadziwić się nie mogę. Gratki Dobas.
    "Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    279
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Olek to tylko narzędzie. Zdaję sobie sprawę z jego ograniczeń i z faktu, że jest na ryku kilka aparatów które mógłbym miec w torbie. Zdaję sobie sprawę z różnicy miedzy D800 a E3. Problem polega na tym, ze w cenie tych korpusów mogę zrobić dwie / trzy tego typu wyprawy. A aparat to przecież nie wszystko. Trzeba dokupić jeszcze resztę systemu. słowem stojąc przed wyborem nowsza puszka, inny sysyem czy coś dookoła co zwiększa możliwości fotografowania - uważam, że lepiej wybrac to drugie.

Jestem zwolennikiem teorii że zamiast inwestować w same aparaty i szkła ( co robi zdecydowana wiekszość fotografujących ) warto inwestować dookoła czyli w pomysły i warsztat. W kurs nurkowy i sprzęt do fotografii podrodnej, w kurs paralotniowy i sprzęt do latania, żeby móc robić zdjecia z powietrza, w wyjazdy / plenery itp itd.. Masz pędzel - zacznij malować a nie uganiaj się za coraz to lepszymi pędzlami...

Jak postawie sobie pytanie czy wiecej zyskam wydając 12000 PLN na nowy sprzęt foto czy na paralotnie z napędem. Wydaje mi sie ze w drugim wariancie mam szanse na zdjęcia które bedą miały większy "wow factor" niz te zrobione lepszą puszką Patrząc na zdjęcia bede widział ze mam sprzęt który pozwala mi na zrobienie "niepowtarzalnej" fotografii. ( moze powtarzalnej ale przez waska grupę osób) Z kolei porównując zdjęcia z E3 ze zdjęciemi z D700 aż takiej niepowtarzalnosci po fotografiach nie widzę...

Póki klienci nie marudzą, że zdjęcia im nie pasują bo sa ze słabego sprzętu - da się fotografować tym Olympusem

Sprzęt jest dobry - dobre pomysły tysiąc razy lepsze !

Oczywiście są tacy, którym radośc sprawia ciagła pogoń za nowym sprzętem. Są tacy, którzy fotografuja śluby / sport / reportaż i mają inne wymagania od sprzętu co ja. Kazdy ma prawo do woich poglądów i nie twierdze, że mój poglad jest jedyny słuszny. Ale sprawia mi wiele radochy gdy nagle zaczynam fotografować pod wodą, albo jadę na wyprawę robic zdjęcia. Z resztą. Kiedys dla wszystkich było szokiem ze zdjęcia które gdzies prezentowałem były robione Zenitem a nie Nikonem / Canonem. Teraz ludie się dziwią ze są robione Olympusem. Kurde ! toż to tylko narzedzie a jak widac Olek bezuzytecznym narzędziem nie jest
    Szacunek za podejście do tematu Marcin...dobrze usłyszeć takie słowa i sprowadzenie troszkę na ziemię...jeszcze raz-super zdjęcia !! świat jest ciekawszy dzięki nim...i jakbyś jednak znalazł czas to zapraszamy na Bornholm
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Jedno drugiego nie wyklucza (sprzet i inwestycje w warsztat) wiec to nie tak do konca...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Jedno drugiego nie wyklucza (sprzet i inwestycje w warsztat) wiec to nie tak do konca...

pozdro
    Oczywiście że nie wyklucza. tylko musiał bym mieć wtedy x razy większy budzet i pytanie czy bardziej by sie opłacało zainwestowac w nowa puszkę i wypasiony sprzet czy znów to olać i pojechac na Antarktyde robić tam materiał . Ale Zgadzam się że nie wyklucza. Jeśli jedno drugiemu towarzyszy to znacząco zwiększa wydatki. Są osoby takie jak Nick Nichols, Alexander Mustard, Joel Sartore, Paul Nicklen które i mają sprzet z górnej półki i jeżdża po Świecie i lataja samolotami zeby zzrobić zdjęcie i nurkują aby złapać dobry kadr...

Nie spotkałem się wprawdzie z ich postami na żadnym forum fotograficznym krytykującymi i analizujacymi dany system / aparat / puszkę / wykresy / sample. Więc moja wypowiedź raczej nie dotyczy tych, którzy to łączą tylko tych którzy koncentruja się na jednym. Nevermind. Każdy robi to co lubi. I nigdzie nie jest powiedziane że moja droga jest jedyna słuszna. Pewien jestem jednak ze inwestując zamiast w nowy system na 35mm w sprzet do fotografii podwodnej zyskałem wiecej niz gdybym pożegnał się z Olympusem i wskoczył w nny nie umierający system

nie ma co gadac, koniec dygresji - jakieś zdjęcia trzeba zatłoczyć

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

No właśnie, poproszę o kolejne zdjęcia bo jeszcze z krótkiej uwagi jakaś straszna dyskusja się rozpęta

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

To z samochodem - prawie jak Bieszczady

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    To z samochodem - prawie jak Bieszczady
    tak też mi się skojarzyło
    i aż zachciało mi się wrócić w tą urokliwą część Polski

ale w wątku wyprawowym czekam na kolejną dawkę fot
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Widok na najwyższy szczyt Nowej Zelandi 3754 m n.p.m Szczyt leży na Wyspie Południowej, co ciekawe w 1991 roku na skutek trzęsienia ziemii o magnitudzie 3.9 powstało gigantyczne osuwisko ( 14 milionów metrów sześciennych skał i lodu) . Wysokość mt Cook zmalała aż o 10 metrów !!
    Szyt na którym swe szlify zdobywał Sir Edmund Hillary ( pierwszy zdobywca Everestu ) Na pierwszym planie Lake Pukaki...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	MD101222.jpg
Wyświetleń:	252
Rozmiar:	351,9 KB
ID:	63157  

| OlyJedi Awatar majeczek78
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    102
    Moja galeria

Maassaakkrraa.Gratuluję dobas.
    "Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard