490. urzekająca - ładnie pokombinowałeś.![]()
490. urzekająca - ładnie pokombinowałeś.![]()
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Apz'cie 490 mi się mniej podoba. Osobiście staram się tak używać szarych połówek by przejścia między przyciemnianą częścią zdjecia a pozostałą były jak najmniej widoczne i pewno dlatego to zdjęcie nie przypadło mi do gustu.
Ładne chmurki za to pokazałeś na 488.
Pierwszy raz użyłem tego filtra, to że granica jest ostra nie jest moim zdaniem w tym zdjęciu problemem, problemem jest, że filtr jest za mocny na te warunki świetlne, i ośnieżone podłoże - na trawie ten paradoksalny kontrast byłby znacznie mniejszy, ale warto poeksperymentować. Za to nareszcie snieg wyszedł mi biały, nie ciemnoszary.
Za to w odcieniach szarości wygląda to już trochę lepiej.
Ostatnio edytowane przez apz ; 2.02.12 o 10:15
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
483 - podoba mi się; ładnie skomponowane, przyciąga oko, dużą zasługą tutaj jest bw - skupia na tym co najważniejsze, czyli kompozycja.
484-485 - kolory ładne, ale ogólnie bez polotu. Nie są to zdjęcia, które zatrzymują mnie na dłużej.
486 - jak wyżej, kompozycyjnie najciekawsze.
487-489 - bez większych sensacji i emocji.
490 - zakombinowałeś i jest pięknie!![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Apz, daj spokój...
Odnośnie ostatniego, w bw. Patrząc na ten kadr utwierdziłem się w przekonaniu, z którego się nie spowiadałem wcześniej, że drzewo zostało wrzucone za nisko i za bardzo w róg. Jeśli posiadasz szersze ujęcie, spróbuj przesunąć górną krawędź trochę w dół i lewą bardziej w lewą stronę.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Nie podoba mi się ten pomysł.
Moze, przy czystym, niebieskim niebie, miałoby to sens. Teraz wygląda nienaturalnie.
Nie widzę powodu, dla którego jasne, poranne, z lekka mgiełka niebo, ma być ciemniejsze od pokrytego śniegiem pola.
488. Podoba mi sie ale powinienes przy nim popracować suwaczkami. Dołożyć kontrastu, wydobyć poranny błękit z nieba.
PS
Próbowałeś robić te poranne zdjęcia z polarem?
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
..fotki piękne...ten niebieski po prostu bardziej mi się kojarzy z mrozem,zima...ten róż niespecjalnie...
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Poniżej jest cały kadr. Będę musiał sobie sprawić 9-18. zabrakło trochę szerokości, to taki moment gdy żałują że nie mam już 11-22. można też było zrobić te cztery kroki w lewo , ale myślałem głównie by uciekać do samochodu. będę śledził prognozy, zamglenie i chmury na wschodzie są moim sprzymierzeńcem przy takim zdjęciu.
Poniżej cały kadr , bardziej w lewo nie mam kadrowałem słońce na skrzyżowanie lini
Ostatnio edytowane przez apz ; 2.02.12 o 11:31
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro