"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
z ta blenda wyglada jak w ciazy
dorote tzreba chyba troche otworzyc, bo jest niema na tych zdjeciach
pzdr
![]()
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
A mnie najbardziej podoba się to z blendą z profilu.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Dzięki za wizyty. Osobiście najbardziej jednak zadowolony jestem z 239 :P
Przy okazji porusze jedna kwestię. Ostrość.
Dobra ostrość jest jedynie na 238 prawda? Na 239 i 240 już twarz Doroty jest no.. powiedzmy to otwarcie - poza tym właściwym punktem ostrości. Co ciekawe pilnuje tego podczas pstrykania jak oczka w glowie. Pstrykam korzystając z tylko centralnego punktu celujac w część, która chcę by była ostro i później nieznacznie przekadrowuję, ale staram się nie zmieniać odległości od obiektu (poruszać sie w przód/tył)? Czy na f2.0 czy zbliżonych, powiedzmy do 3.5 różnica w odległości jeśli celuję np w oko, a póżniej przekadrowuję (de facto zmieniając kąt - zmienia sie odległość) może to mieć wpływ???
Użyłem DOF Calculator i wyszło, że dla ogniskowej 50mm i f/2 i dystansu od obiektu 3 m głębia ostrości to jakieś ok 20cm.
Przy zdjęci 240 celowanym w oko włosy jednak powinny być w takim razie ostrzejsze, a no.. hmm.. nie są.
Czy AF E-30 + ZD 50 macro mogłby się aż tak mylić???
Tomek
Wybieram 238 a 240 jest swietna.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Zdjęcia są ładnie skadrowane i ciekawa kolorystyka. Zastanowiło mnie tylko jedno na temat ustawiania ostrości o której piszesz. Może popróbuj po ustawieniu ostrości przez AF jeszcze ręcznie podostrzyć, czasem tak robię jak nie mam pewności co do ustawień aparatu. Generalnie jak robie zdjecia swoim E420 polegam na AF, ale mimo to czasem wydaje mi się to konieczne i zauważyłem że daje to efekty.