Strona 167 z 174 PierwszyPierwszy ... 67117157165166167168169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.661 do 1.670 z 1734

Wątek: k@cze portfolio

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Odp: k@cze portfolio

Bardzo przyjemne, byś trochę więcej dał, a nie tak nam racjonujesz
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Jeszcze nie odespalem podrozy - dajcie mi kilka dni Wieczorem wstawie wiecej zdjec z jakims krotkm komentarzem, bo warto. Miasto jest niesamowite. Ciezko uwierzyc, ze w 1871 roku splonelo tam prawie 18 000 budynkow w ciagu zaledwie dwoch dni. Ogladajac nieliczne fotografie przychodzi na mysl inne miasto, ktore doznalo podobnych zniszczen:

Od tamtego czasu wydano zakaz stawiania budynkow, ktorych konstrukcja byla oparta na drewnie.

Dzieki wysilkowi calego kraju - pierwsza pomoc dotarla tego samego dnia, kiedy ugaszono ostatni plonacy budynek, miasto odbudowano i juz 22 lat pozniej Chicago przyjelo 21 milionow gosci na wystawie swiatowej organizowanej w miescie.

A Millenium Park...Mniam, mniam dla fotografa

Ostatnio edytowane przez k@czy ; 12.08.14 o 14:23
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Świetne to zdjęcie z wieżowcami.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Ponispirowało Cię trochę to Cikago?

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

No kurcze pewnie, że tak
    Troche czasu poswiecilem na przygotowania, przypomnialem sobie miejsca, ktore odwiedzilem wczesniej i bylem bardziej zdecydowany co chce miec przed obiektywem. Oprocz tego "zainwestowalem" w krotki rejs po rzece, co pozwolilo na zobaczenie miasta z trochę ciekawszej perspektywy- taka mam nadzieje
    W weekend na spokojnie usiade i na spokojnie ogarne cały material
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Ogarniaj... pooglądamy.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

fajnie, Wolna Ameryka znowu nadaje
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar macieknr1
    Mieszka w
    DUBLIN ( Polakowo )
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Ciekawie opowiedziane

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria

fajne - potężne miasto - robi wrażenie
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

No to posuwamy sie dalej - calkiem jak w kolejce na 103 pietro Sears... o przepraszam - Willis Tower. Nazwa sie zmienila, kiedy zmienil sie wlasciciel w 2009 roku
    Obecnie drugi najwyzszy budynek w USA. Ale przez 25 lat dzierzyl miano najwyzszego na swiecie - 442 metry wysokosci (527m razem z telewizyjnymi antenami) - 8 na swiecie obecnie.
    Na poczatek garsc ciekawostek :
    - 416 000m2 powierzchni
    - 104 windy, w tym 16 dwupietrowych.
    - 108 pieter
    - 40 000 spryskiwaczy przecipozarowych
    - podczas dobrej pogody i widocznosci budynek jest widoczny z 4 roznych stanow
    - podczas zlej pogody budynek moze sie odczuwalnie odchylac od pionu o prawie 1 metr w kazda strone
    - do mycia zewnetrznej elewacji zostaly zaprojektowane przez architektow budynku, specjalne maszyny, ktorym zajmuje to ok 2 tygodnie - w koncu jest tam okolo 16 000 okien, a maszyn tylko 6
    - windy poruszaja sie z predkoscia prawie 30km/h - najszybciej na swiecie
    - 40 000 (!!!) kilometrow kabli elektrycznych jest niczym w porownaniu z 69 200 kilometrami kabli telefonicznych zainstalowanych w budynku.
    - Skydeck - punkt widokowy z przezroczysta podloga, polozony jest 412 metrow nad ulica - najwyzej w USA.

Te male wypustki blisko szczytu to sa wlasnie te 4 balkony widokowe - ciezko je zauwazyc golym okiem z ulicy

Zeby sie tam dostac,to jednak trzeba swoje odczekac... w kolejce.... wlasciwie to kilku kolejkach i do tego w scisku. Punkt widokowy jest jednym z najpopularniejszych celow wycieczkowych w Wietrznym Miescie - rocznie jest odwiedzany przez ok 1.5mln turystow - wiec nie ma lekko -

W koncu po 2 godzinach czekania, stekania, przepychania, dreptania oraz jednorazowej oplacie udalo sie......
    Klasyczna fota do albumu, pozniej jeszcze jedna z zona, potem ja z dzieciakami, potem wszyscy razem, bo pan nas pstryka i juz....

...mozna sie zaczac zachwycac po swojemu - na wszystkie 7 strony swiata
    A trzeba przyznac, ze jest czym. Takiego widoku nie ma nawet z Palacu Kultury Przy dobrej pogodzie i bez wady wzroku podobno mozna dostrzec obiekty polozone w odleglosci do 80-90 kilometrow. W tym dniu, kiedy my bylismy na gorze byla dosyc duza wilgotnosc i horyzont ginal w lekkiej mgielce.
    ...

To na dzisiaj wszystko Mam nadzieje, ze kogos choc troche zainteresowalem, a moze nawet zachecilem do obejrzenia na wlasne oczy w przyszlosci
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 13.08.14 o 06:37