Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Pamiętam ten wątek, śledziłem go z coraz mniejszym zainteresowaniem, aż utknął na mieliznach jałowych rozważań.
Z dyskusji o plastyce obrazu (tych, z którymi się zapoznałem) na forach foto wnikają trzy wnioski przedstawiające moje stanowisko.
1) Plastyka obrazu nie jest pojęciem technicznym lecz raczej żargonowym określeniem podobania się zdjęcia, najczęściej zdjęcia o dobrze "zrobionych" w postobróbce kontrastach.
2) Termin "plastyka" jest bardzo często używany jako nazwa właściwości obiektywów (ten obiektyw daje fajną plastykę). Ta definicja dla mnie jest najbardziej mętna.
Z dwoma zastrzeżeniami - im lepszy obiektyw, tym lepiej przenosi kontrast zarówno makro, jak i mikro oraz - jeden obiektyw daje ładny bokeh, drugi daje mniej ładny. Jeśli "kontrastowość" i "bokehowośc" zaliczymy dio plastyki, to zgadzam się:
plastyka, to jest kontrast plus bokeh.
3) Plastyka, to jest po prostu coś fajnego, co widzę na obrazie. Nie da się tego przełożyć na techniczny, jednoznaczny opis. Niektórzy plastykę wiążą z operowaniem głębią ostrości i światłem by oddać lepiej trójwymiarowość sceny - zorganizować, celowo wyodrębnić na jakimś odcinku trzeci wymiar – wgłąb).
I na tym z mojej strony zamykam temat.
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 28.07.13 o 12:55
Miałem to napisać w piątek, ale coś mnie wycięło z czasoprzestrzeni.
Miałem napisać całą listę. Mam jeszcze kilka typów. Bufetowa ma racje pisząc:
Zdecydowaną połowę zdjęć z naszego TWA chciałbym nominować.
Poza tym by się nie powtarzać. Tomek napisał zwięźle to co ja chciałem napisać:
... a ja dodam, nawyk przymykania w odpowiednich momentach. W 11. zdjęciu na TWA zdecydowanie powinieneś przymknąć. W 13. już nie koniecznie. To się widzi czasami dużo później niż by się chciało.
Bardzo wszystkim dziękuję za komentarze, za odbieganie i przybieganie do tematu również.
Nieczęsto się zdarza rozmawiać o fotografii
Ja pomyślałem, ze zostanę w temacie muzycznym...
92. "Abbey Road 25% - po tamtej stronie"
pozdrawiam,
Ten facet z boku szpeci kadr.
Podobno to jakiś amerykański turysta, Paul Cole czy jakoś tak... Niestety wszędzie go było pełno! i z tym aparatem to raczej bliżej mu do Azjaty![]()
Macie pojechane. Zresztą, chwilę później... Sawa... https://forum.olympusclub.pl/konkurs...e=sawa&cat=804
---
Sawa, miałeś pomysł z tym Abbey Road.
Ale wykonanie słabe
- wiem, wiem - pamiętać jednak należy, że sesja z zespołem to nie była , lecz 'zwykła' uliczna chwila.
Dawaj więcej![]()