Dzięki Yamada jest lepiej, dużo lepiej. Mam z tym zdjęciem niedokończone rachunki i w tym kierunku będę szedł. Jednak trzeba uważać bo przyciemniajć to i owo ( jak w Twojej wersji chmury i jasne partie gruntu) robi się za szaro i ciemno czego chcę tu uniknąć.
Poszukam i jeśli będzie coś interesującego z Teide to wrzucę, ale generalnie z uwagi na pewne okoliczności i podjęte decyzje nie będzie już wielu nowych fot. Daję sobie trochę spokoju ze zdjęciami. Na pewno nie na zawsze, ale na pewien okres czasu na pewno.
Kolba dzięki. Lubię takie żywe punkciki w landszaftach, nadają im życia i sensu. Krajobraz nie wygląda wtedy tylko jak tło.
Grizz wiem i też ubolewam, ale z konieczności wymieniłem aparat. Lumia 820 (z niej cała wrzutka) niestety ma nieco ograniczoną rozpiętość tonalną...
Ostatnio edytowane przez Hrr ; 3.01.15 o 22:01
Lumia nie lumia - hdr możesz zrobić w takim przypadku - pewnie nawet z automatu jakaś aplikacją w słuchawce.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Racja, nawet jest BKT w aplikacji od aparatu. Dzięki, wypróbuję przy okazji.
395.
Pytanie mam do was. Kto jest autorem tego zdjęcia:
1.Osoba która nacisnęła spust migawki.
czy
2. Ten kto zaplanował kadr, dobrał wszelakie parametry w aparacie i dokonał późniejszej obróbki.
Co Wy sądzicie?
Dla uniknięcia podobnych dywagacji takie "selfie" zwykłem robić sobie ustawiając aparat na statywie i wyzwalając go pilotem. Niestety do em-5 trafił mi się jakiś beznadziejny wyzwalacz, a i planując highline'a nie miałem już głowy do takich dupereli.
Kiedyś czytałem rozważania prawne na jakimś portalu czy w gazecie, nie pamiętam ale wychodzi na to, że ten kto wcisnął spust migawki.
W mojej ocenie zdroworozsądkowo powinien być ten drugi, no ale taki mamy klimat.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
To były rozważanai na temat zdjecia zrobionego przez małpę, która dostała aparat od fotografa.
A co do rozważań, istnieje coś takiego jak dzieło zbiorowe i autor wcale nie musi być jeden
Inna sprawa, że np. obrazy wielkich mistrzów często były malowana przez cała rzeszę ludzi, a autor "pozostał" jeden.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.