Witam
czy macie doświadczenia w użytkowaniu 50-200 w opcji zwykłej i SWD.
W najbliższym czasie planuje zakup - przy sporej różnicy cenowej nie wiem czy SWD będzie istotnie lepsze dla fotografii amatorskiej.
Witam
czy macie doświadczenia w użytkowaniu 50-200 w opcji zwykłej i SWD.
W najbliższym czasie planuje zakup - przy sporej różnicy cenowej nie wiem czy SWD będzie istotnie lepsze dla fotografii amatorskiej.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17697
tu coś było może Ci coś pomoże.
Pozdrawiam
Saboor
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Odpowiedź na Twoje pytanie nie jest łatwa. Dla jednego pewne cechy będą warte nawet sporej dopłaty, dla drugiego nie. Tym bardziej, że ocena jest również zależna od głębokości naszej kieszeni.
Sądzę, że Olympus w nowszej wersji poprawił wszystko, co było w tym obiektywie do poprawienia. Chociażby przeprojektowanie upierdliwego mocowania statywowego o tym świadczy. Nie słyszałem również, by nowsza wersja miała tendencje do samo rozkręcania się.
Pozdrawiam
k@mil
Witam serdecznie i mam pytanie do szanownych użytkowników obiektywu zd 50-200 . Planuje robić portrety i zastanawiam się czy kupić zuiko 40-150 starszą jaśniejszą wersje, czy dołożyć jednak dość sporo do tego szkła . Jak duża będzie różnica w jakośći zdjęć . Dodam że stałka zd50 nie bardzo mnie interesuje , bo jest za krótka a planuje również troche zdjęć pzryrody na dłuższych ogniskowych .
Jeśli masz kasę, to kup 50-200.
Będziesz zadowolony.
Mam obydwa obiektywy 50-200 SWD i 40-150 starsza,jaśniejsza wersja.
40-150 jest bardzo fajnym szkiełkiem za niewielkie pieniądze, jednak różnica pomiędzy tymi szkłami jest spora (tak jak różnica cenowa). Obydwa szkła są świetne jednak każde z nich to inna klasa...
Weź jeszcze jedno pod uwagę 40-150 jest stosunkowo niewielkim szkłem, 50-200 to już spory "klocek"...
Pozdrawiam
PS. Najlepiej gdybyś miał dostęp do obydwu, pomacał, przymierzył się...
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Bardzo dziękuje wszystkim za cenne uwagi i opinie , spodziewałem się że wagowo 50-200 będzie cięższy ale nie sądziłem że aż dwa razy - troche się przeraziłem , ale różnica w jakośći zdjęć chyba przebije problem wagi i skusze sie na 50-200 , mam jeszcze tylko jedno pytanie czy do E-520 jest zasadne kupowanie z SWD czy przy tym modelu SWD nie wiele da?