Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: lampa do e-420

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A ja polecam np lampę Yashika CS 240 AUTO. Nie wiem jak inne ale ta o dziwo pracuje super Chciałem ją oddć za pół darmo na Allegro ale dla jaj podpiąłem pod Olka E-400 i E-330 i śmiga aż miło
    Obracana w każdą stronę, ładna, mała - polecam.

Pracuje w TTL tylko z Olkiem!!!
    Próbowałem ją z Canonen i Nikonem i kicha

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Fl-36r

Ja polecam FL-36 lub lepiej FL-36R.
    Jest zdecydowanie mniejsza, lżejsza i poręczniejsza od Metza (jeśli to ma dla Ciebie znaczenie).
    Masz 100% gwarancji kompatybilności, mała utrata wartości (jeśli po jakimś czasie będziesz chciał odsprzedać). Choć Metz też pewnie nie traci zbyt wiele w przeciwieństwie do Tumaxa.
    Niedawno też zastanawiałem się nad kupnem lampy i brałem wszystkie trzy firmy pod uwagę i gdybym nie wiedział że metz jest znacznie większy od FL-36 i to że Olympusa miałem prawie 200zł taniej od ceny rynkowej to wybrał bym Metza z większą liczbą przewodnią, 4 akumulatorami no i pewnie z dość dobrą kompatybilnością z olkiem.
    Amatorzy martwią się sprzętem, profesjonaliści światłem, artyści robią zdjęcia. Myślę że coś w tym jest. ...
    Olympus E-420 + 25/2.8 + 14-42/3.5-5.6 + ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Zapomnieliście o tym lampionie:

http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-36-af-4,6948s

Metz 36 AF-4 jest dość mały, jest dość tani. Może nie tak uniwersalny jak wielcy bracia z głowicami wykręcanymi na wszystkie strony, ale głowicę da się kręcić w pionie, więc od sufitu można bić światłem. No i cena - 340 zł - widział ktoś tańszą lampę do 4/3?

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    widział ktoś tańszą lampę do 4/3?
    Ja mam Metza 36 AF-4C za 20 PLN

Moim skromnym zdaniem lepiej dołożyć i kupic obracaną głowice we wszystkich kierunkach ...
    Przy poziomych kadrach naturalnie można walić od sufitu ...
    Ale uciążliwe jest że gdy zachce sie bocznego światła trzeba robic pionowe kadry

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Zapomnieliście o tym lampionie:

http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-36-af-4,6948s

Metz 36 AF-4 jest dość mały, jest dość tani. Może nie tak uniwersalny jak wielcy bracia z głowicami wykręcanymi na wszystkie strony, ale głowicę da się kręcić w pionie, więc od sufitu można bić światłem. No i cena - 340 zł - widział ktoś tańszą lampę do 4/3?
    Faktycznie tania lecz dla mnie dyskwalifikuje ją właśnie brak obracanej głowicy w poziomie. Do czasu gdy nie miałem własnej lampy może nie zwracał bym na to takiej uwagi. Teraz wiem że dzięki temu można zrobić świetne portrety oświetlane światłem odbitym od ścian (mi osobiście bardzo się podobają takie zabawy ze światłem). Rozwiązaniem jest też ściągnięcie lampy i umieszczenie jej gdzieś zboku (jest to znacznie bardziej czasochłonne) lecz pytanie czy ona współpracuje bezprzewodowo z Olympusem czy ma foto celę -myślę że może być z tym kłopot.
    Amatorzy martwią się sprzętem, profesjonaliści światłem, artyści robią zdjęcia. Myślę że coś w tym jest. ...

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Saszun Zobacz posta
    lecz pytanie czy ona współpracuje bezprzewodowo z Olympusem czy ma foto celę -myślę że może być z tym kłopot.
    Nie problem dokupic fotocele
    http://allegro.pl/item511400467_foto...nki_gwint.html

Tylko wtedy trzeba brać "poprawke" na światło i cykać na "M" lub "S" ...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To ja już chyba bym wolał wspomnianego wcześniej tumaxa
    ten model jest całkiem sensownie wykonany, tani. Choć ma jedną dość istotną wadę w stosunku do FL to znaczy brak synchronizacji przy małych czasach migawki (tanie modele metz też pewnie tego nie mają). No ale jest tańszy od FL-36 jakieś 300zł. Moim zdaniem ten Tumax DSL386A to najlepsze niskobudżetowe rozwiązanie.
    Tą ciągle przeze mnie wspominaną FL-36R można porównywać z Metz 48 AF-1 Digital i tu właśnie powinny pojawić się argumenty za i przeciw.

| OlyJedi Awatar innovate
    Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Hej

Ja kupiłem FL-36R i jestem zadowolony. Nie mam doświadczeń z innymi lampami, więc recenzja niepełna Problem z długim ładowaniem zminimalizowałem akumulatorkami Eneloop. Do okazjonalnego użytku (nie profi) wystarcza. Przy odbijaniu niemal zawsze korzystam z obrotu w poziomie, to jest bardzo przydatne!

Uważaj z większymi lampami. Moje E-410 z FL-36 i 14-42 jest dość słabo wyważone: leciutkie body, dość lekki obiektyw i ciężka lampa daje taki efekt, że lampa ciągnie całość w dół i aparat na pasku odwraca się do góry nogami. Z cięższymi lampami będzie jeszcze gorzej.

Pozdrawiam
    Mariusz
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Saszun Zobacz posta
    To ja już chyba bym wolał wspomnianego wcześniej tumaxa ...
    A ja nie chce już słyszeć o lampach Tumaxa !
    Ilość reklamacji dla modelu 386 przekraczała 30% taniej było wycofać je ze sprzedaży...
    tak wyglądało to przed rokiem.

Na lamy METZ'a i OLKA nie było reklamacji od chyba od roku czyli ponizej 1%.
    Jedyne na co narzekają klienci to dwa aku w FL-36 i związane z tym problemy.

| OlyJedi Awatar innovate
    Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MELCER Zobacz posta
    Jedyne na co narzekają klienci to dwa aku w FL-36 i związane z tym problemy.
    Sklepy powinny dorzucać akumulatorki (chociaż dwie sztuki) o których wspominałem wyżej. Koszt niewielki (przy cenie lampy), a zadowolenie klientów wyraźnie wzrośnie.

Pozdrawiam
    Mariusz
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.