Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Ku przestrodze

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    RawTherapee robi szum w miejscach, które wyciąga się z cieni używając filtrowania Cienie i Światła. Jeśli tą funkcję pozostawimy nienaruszoną, to nie powinno nic nieprzyjemnego wyjść na focie. I rzeczywiście RawTherapee pięknie odszumia

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez innovate Zobacz posta
    2. robić zdjęcia ze statywu i przy użyciu wężyka/pilota

pozostawiłem opcję ISO w pozycji AUTO.
    Zawaliłeś sprawę - masz nauczkę - będziesz pamiętać na przyszłość. Nie śledziłeś na bieżąco ustawień w wizjerze/wyświetlaczu?

AUTO ISO to wspaniały ficzer - często służy właśnie temu, żeby nie windować niepotrzebnie czułości ponad co się właśnie potrzebuje, żeby przy algorytmie opartym na czasie/przysłonie nie ruszyć zdjęć. Aparat nie wiedział, że siedzi na statywie, za to Ty powinieneś o tym pamiętać...
    Następne foty będą lepsze...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Pierwszą rzecz jaką robię po włączeniu aparatu, to patrzę jakie mam iso. No i zaczynam na 200, chyba nigdy nie robiłem na 100. W sumie, to poruszam się miedzy 200 a 400. Raz bawiłem się co by było, gdyby i jechałem z iso na maxa, ot tak, żeby zobaczyć jak zdjęcia będą wyglądać.

| OlyJedi Awatar innovate
    Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    za późno/za wcześnie zrobione
    Wschód słońca około 5:56, zdjęcie zrobione 5:45, kiedy byłoby lepiej?

Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Szum? Gdzie Ty szum widzisz?
    f/11 - dyfrakcja...
    Niestety w skali 1:1 szum jest niemiłosierny. JPG jest sporo zmniejszony.

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    RawTherapee robi szum w miejscach, które wyciąga się z cieni używając filtrowania Cienie i Światła. Jeśli tą funkcję pozostawimy nienaruszoną, to nie powinno nic nieprzyjemnego wyjść na focie. I rzeczywiście RawTherapee pięknie odszumia
    Sprawdziłem, wymieniona przez Ciebie opcja jest zupełnie wyłączona, a RT szumi jak diabeł. Zupełnie tak jak pisało kilka osób wyżej.

Spróbowałem wywołać Olympus Master, efekt poniżej. Jest chyba lepiej...

BTW: Czy można składać kilka zdjęć zrobionych z różnym ISO? No bo w zasadzie to mam 3 orfy z różną ekspozycją ale niestety też z różnym ISO :-/
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tatry2.jpg
Wyświetleń:	233
Rozmiar:	5,77 MB
ID:	7431  
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jak najbardziej można.

RT jest bardzo fajny - właśnie na nim wołam.

Maro66--> a mi się marzy ISO50..

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Ja zawsze robię na najniższym ISO na jakie pozwalają warunki - zwykle jest to 100. Nie zapominajmy, że najniższe ISO z reguły oznacza najlepszą jakość. Piszę z reguły bo ponoć któryś Pentax miał największy DR na 400 ISO - tak przynajmniej wynikało z testów.

innovate - nie wstawiaj plików o wadze 5,77 mb bezpośrednio do wątku bo ludzi z wolniejszymi łączami niekoniecznie mają też dużo czasu... Wstaw link.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar innovate
    Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Ja zawsze robię na najniższym ISO na jakie pozwalają warunki - zwykle jest to 100. Nie zapominajmy, że najniższe ISO z reguły oznacza najlepszą jakość. Piszę z reguły bo ponoć któryś Pentax miał największy DR na 400 ISO - tak przynajmniej wynikało z testów.

innovate - nie wstawiaj plików o wadze 5,77 mb bezpośrednio do wątku bo ludzi z wolniejszymi łączami niekoniecznie mają też dużo czasu... Wstaw link.
    Przepraszam, duża fotka poszła przez przypadek otworzyłem w IrfanView ale zapomniałem zmniejszyć przed zapisaniem...
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.