RawTherapee robi szum w miejscach, które wyciąga się z cieni używając filtrowania Cienie i Światła. Jeśli tą funkcję pozostawimy nienaruszoną, to nie powinno nic nieprzyjemnego wyjść na focie. I rzeczywiście RawTherapee pięknie odszumia![]()
RawTherapee robi szum w miejscach, które wyciąga się z cieni używając filtrowania Cienie i Światła. Jeśli tą funkcję pozostawimy nienaruszoną, to nie powinno nic nieprzyjemnego wyjść na focie. I rzeczywiście RawTherapee pięknie odszumia![]()
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Zawaliłeś sprawę - masz nauczkę - będziesz pamiętać na przyszłość. Nie śledziłeś na bieżąco ustawień w wizjerze/wyświetlaczu?
AUTO ISO to wspaniały ficzer - często służy właśnie temu, żeby nie windować niepotrzebnie czułości ponad co się właśnie potrzebuje, żeby przy algorytmie opartym na czasie/przysłonie nie ruszyć zdjęć. Aparat nie wiedział, że siedzi na statywie, za to Ty powinieneś o tym pamiętać...
Następne foty będą lepsze...
Pierwszą rzecz jaką robię po włączeniu aparatu, to patrzę jakie mam iso. No i zaczynam na 200, chyba nigdy nie robiłem na 100. W sumie, to poruszam się miedzy 200 a 400. Raz bawiłem się co by było, gdyby i jechałem z iso na maxa, ot tak, żeby zobaczyć jak zdjęcia będą wyglądać.![]()
Wschód słońca około 5:56, zdjęcie zrobione 5:45, kiedy byłoby lepiej?
Niestety w skali 1:1 szum jest niemiłosierny. JPG jest sporo zmniejszony.
Sprawdziłem, wymieniona przez Ciebie opcja jest zupełnie wyłączona, a RT szumi jak diabeł. Zupełnie tak jak pisało kilka osób wyżej.
Spróbowałem wywołać Olympus Master, efekt poniżej. Jest chyba lepiej...
BTW: Czy można składać kilka zdjęć zrobionych z różnym ISO? No bo w zasadzie to mam 3 orfy z różną ekspozycją ale niestety też z różnym ISO :-/
Jak najbardziej można.
RT jest bardzo fajny - właśnie na nim wołam.
Maro66--> a mi się marzy ISO50..
Ja zawsze robię na najniższym ISO na jakie pozwalają warunki - zwykle jest to 100. Nie zapominajmy, że najniższe ISO z reguły oznacza najlepszą jakość. Piszę z reguły bo ponoć któryś Pentax miał największy DR na 400 ISO - tak przynajmniej wynikało z testów.
innovate - nie wstawiaj plików o wadze 5,77 mb bezpośrednio do wątku bo ludzi z wolniejszymi łączami niekoniecznie mają też dużo czasu... Wstaw link.