Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Lowend Nikon vs Olympus

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    mariush wierz mi ze nie nakrecam sie. Sam w mam na codzien doczynienia z marketingiem i wiem na co patrzec a na co nie Raczej pisalem o wlasnych wrazeniach ktore moge zobaczyc

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Z tymi różnicami w kolorach to jest tak, że widzą je Ci co chcą widzieć .
    Ja powiem szczerze, nie zawsze widzę te różnice , Dla mnie ważne jest to że kolorki z Olka mi pasują, ale pewnie i z Nikona byłyby OK. Z resztą ten D40X, to bardzo udany aparat. (proszę nie marudzić, że kastrat itd...) dla ludzi którzy , kupują zestaw jeden dwa obiektywy i na tym koniec, można kupić VR i jest OK, choć wychodzi drożej niż u Olka.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar innovate
    Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No dobrze, rozumiem już, że największy wpływ na różnice w tych fotkach miało oświetlenie, ale porównując te dwie galerie (z pierwszego postu - Picasa), mimo wszystko mam wrażenie że Nikon trochę ładniej te kolory oddaje...

Nie chce otwierać żadnego flejma, E-410 jest moja i jestem z niej zadowolony. Tym bardziej cieszą mnie opinie, że to nie kwestia sprzętu a kadrowania...
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A nie pomyslales, ze kolorki moga byc podciagane w Photoszopie/RAWie? Z Olka tez takie zrobisz pewnie, tylko... po co?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar innovate
    Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No muszę się zapytać koleżanki czy obrabiała fotki... ale wydaje mi się że nie. Ja wyciągałem na swoich kolory za pomocą RawTherapee.
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

kolory

Jeżeli chodzi o kolory, to wiadomo, że można różne dyskusje prowadzić na temat ich odbiorów przez oglądających.
    Czynników wpływających jest wiele: oświetlenie, podbarwienia od otoczenia modelu, zastosowana optyka, matryca, obróbka na komputerze, bo jeżeli monitor nie jest kalibrowany to z przestrzenią barwną także są różne niespdzianki.
    Niektórzy w body mają ustawione Adobe Rbg a obróbke i konwersję robią dla RBG no i temat może najważniejszy to wywołanie- materiał idzie do labu, a tam różne maszyny ,różne papiery i różna ingerencja laborantów.
    A przecież dla wielu ten końcowy efekt ma najwazniejsze znaczenie, bo odbitka ląduje w albumie.
    Stąd jeżeli ktoś twierdzi ,że jeden model ma przewaga nad innym, to powinien poprzeć tę tezę praktycznym przykładem porównawczym.
    Te same warunki naświetlenia dla konkurencyjnych modeli w RAW, później bez obróbki konwersja do TIFF i do tego samego labu i dwie odbitki z takimi samymi nastawami.
    Gotowy materiał wrzucić na strone forum i postawić tezę, ten model daje ładniejsze kolory.
    Zauważcie, że nawet firmy konkurencyjne nie idą na takie porównania, pewnie dobrze wiedzą do czego mogą one doprowadzić.
    Wielu na forum bije pianę z rozdzielczościami i szumami matryc a ciekawe , czy w swoje prace często wywołują w rozmiarach większych niz 10*15 cm. A na tych formatkach to widać tylko drastyczne błędy i niedociągnięcia.
    pozdrawiam,
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu