Nie chodzi o kadr, ino o "nieziemskość" efektu ogólnegoMój aparat, wskutek przeróbki, ma możliwość łapania widma dopiero od 715 nm, więc inne długości fali mogą być tylko dłuższe - dopiero po nakręceniu na obiektyw odpowiedniego filtra.
Ciąg dalszy tutaj https://forum.olympusclub.pl/threads...-i-inne-bzdety
(o ile będzie)
---------- Post dodany o 16:16 ---------- Poprzedni post był o 16:15 ----------
No właśnie o to pytałem, czy próbowałeś z filtrem np 850nm?
Za darmo profesorów nie dają. To już nie te czasy. Jeżeli ktoś publikuje z danej dziedziny, to się na tym zna, inaczej środowisko by mu zaraz pokazało miejsce w szeregu.
Czy fale radiowe, albo mikrofale możemy uznać też za światło? Co do zdjęcia rentgenowskiego, nie wiem czy to poprawna nazwa, w każdym razie występuje tam klisza (a obecnie matryca), która bezpośrednio jest naświetlana przez promienie X. W przypadku podczerwieni, nie jest to już bezpośrednio. Przykład z chmurą punktów, czy to wg Ciebie też zdjęcie? Mogę Ci podesłać przykład, że na pierwszy rzut oka nie rozróżnisz od fotografii.
Z mojej strony koniec tej akademickiej dykusjiJa mam to nieszczęście, że od czasu, do czasu muszę coś opublikować w tym środowisku, więc muszę się trzymać nazewnictwa, które jest stosowane w nauce (bliższej też mojemu poglądowi). Ty możesz uważać, jak Ci się podoba, zakładam, że nikt Cię z tego nie rozlicza.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Nie wiem,nie znam sie ,ale ten argument nie uwazam za sluszny.To cos na zasadzie jak wdeplem to musze krakac,bo oni tez kracza.Cale szczescie,ze Kopernik tak nie myslal,i jemu podobni.Do dzis byly by stosy i przypalania zelazem.A szczebel z drabiny ,ktora sie komus tam przysnila byl sprzedawany na allegro za lata odpustu.
Chociaz i teraz maja relikwie roznorakie.Podobno policzyli te z kropla krwi z zamachu.Toz to papiez musial miec 200 l krwi.Ale kasa wazniejsza od matematyki.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 30.12.12 o 17:32
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Pls wątek tu: https://forum.olympusclub.pl/threads...-i-inne-bzdety (pozwalam sobie przekleić Twój post)
To się chyba nie zrozumieliśmy - pytałem co jest nie tak w zdjęciu z dziewczyna, pisałeś że oświetlenie solux - to jak może być tylko 850nm ?. Dla mnie liście na tym zdjęciu wyszły tak jak miały wyjść - jest ok. Modelka wygląda nieziemsko fakt no ale co chciałbyś zmienić? Usunąć niebieski odcień? Zabarwienie z włosów?
Czy zupełnie inne oświetlenie (stąd pytanie o sprawdzenie z filtrem na dalszą IR)?
Nie potrafię tego opisać, co chciałbym mieć. Całą sesję aktu oświetlałem solluxem, ale wynik jest taki (np. w monochromie), jak przy jakimkolwiek innym oświetleniu i przy użyciu "zwykłego" aparatu, czyli patrząc na zdjęcie, nie można powiedzieć, że co jest nie tak, a ja właśnie chciałbym uzyskać obraz, który od razu będzie robił wrażenie, że coś jest inaczej, niż zwykle - oczywiście nie mam na myśli kadru, bo z tym był akurat OK. Stąd moje zainteresowanie innym rodzajem oświetlenia, niż sollux (oczywiście mówimy o aparacie, który rejestruje tylko IR), aby zobaczyć coś, czego nie umiem teraz zwerbalizować. Inaczej mówiąc, nie podążam za kadrem, który można osiągnąć stosując najzwyklejszy sprzęt, lecz za efektem, dla którego zainwestowałem w daleko idącą przeróbkę aparatu. Efekciarstwo, drogi panie, efekciarstwo...
Dla takiego zdjęcia nie potrzeba mieć wypasionego zestawu rejestrującego widmo IR, można zrobić dowolnym narzędziem, więc gdzie jest efekt IR? I to jest właśnie mój króliczek do gonienia...
Bo nic więcej nie wykombinujesz - skóra jak skóra zawsze będzie podobny efekt. Jak chcesz coś "drastyczniejszego" to wysmaruj ją czymś co pochłania IR albo wrzuć więcej roślin i oświetl cały plan...
A zdjęcie fajne! Się mi podoba...