Strona 23 z 29 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 289

Wątek: Fotografia IR - InfraRed (W Podczerwieni)

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Odp: Fotografia IR - InfraRed (W Podczerwieni)

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    ze "zwykłym" filtrem 715 nm (po zamianiekanałów R i B):
    Wyobrażałem sobie efekt końcowy nieco inaczej.
    A próbowałeś z innym filtrem (na dalszy IR)? Patrząc na liście to jest tak jakbym ja tego oczekiwał.
    Co konkretnie nie pasuje Ci w tym kadrze?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Nie chodzi o kadr, ino o "nieziemskość" efektu ogólnego Mój aparat, wskutek przeróbki, ma możliwość łapania widma dopiero od 715 nm, więc inne długości fali mogą być tylko dłuższe - dopiero po nakręceniu na obiektyw odpowiedniego filtra.

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Zdecydowanie, bo tu już się zaczyna badanie zawartości cukru w cukrze.
    Ciąg dalszy tutaj https://forum.olympusclub.pl/threads...-i-inne-bzdety
    (o ile będzie)

---------- Post dodany o 16:16 ---------- Poprzedni post był o 16:15 ----------

Mój aparat, wskutek przeróbki, ma możliwość łapania widma dopiero od 715 nm, więc inne długości fali mogą być tylko dłuższe - dopiero po nakręceniu na obiektyw odpowiedniego filtra.
    No właśnie o to pytałem, czy próbowałeś z filtrem np 850nm?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piozet Zobacz posta
    To żeś teraz pojechał... Odchodząc na chwile od tematu IR:

Ty myślisz, że prof to jest patent na mądrość!? Ło matko! Pomijam przypadki, gdzie prof w ogóle nie zasługuje na tytuł. Wyprowadzam Cię z błędu: nie mają. Mogą się mylić. Kwestionuj co mówią, niech bronią tez. Może potrafią wykazać słuszność a może nie. Jakbyśmy zakładali a priori, że "prof" ma racje to byśmy dalej "kamień łupali"...
    Za darmo profesorów nie dają. To już nie te czasy. Jeżeli ktoś publikuje z danej dziedziny, to się na tym zna, inaczej środowisko by mu zaraz pokazało miejsce w szeregu.

Dobra to zerknijmy na pierwsza z brzegu definicję:

"Fotografia (gr. phos, D. photós - światło; grápho - piszę, graphein – rysować, pisać – rysowanie za pomocą światła) – zbiór wielu różnych technik, których celem jest zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła."

I teraz wracając "rejestracji określonego widma elektromagnetycznego" to gdzie jest granica? Światło widzialne? IR odpada mhm a jednak jest... To może 1200nm? A dlaczego? Dlaczego nie 6700nm?
    To może jeszcze od góry? Gdzie jest tutaj granica? Zdjęcie rentgenowskie to już nie zdjęcie?
    Czy fale radiowe, albo mikrofale możemy uznać też za światło? Co do zdjęcia rentgenowskiego, nie wiem czy to poprawna nazwa, w każdym razie występuje tam klisza (a obecnie matryca), która bezpośrednio jest naświetlana przez promienie X. W przypadku podczerwieni, nie jest to już bezpośrednio. Przykład z chmurą punktów, czy to wg Ciebie też zdjęcie? Mogę Ci podesłać przykład, że na pierwszy rzut oka nie rozróżnisz od fotografii.

Z mojej strony koniec tej akademickiej dykusji Ja mam to nieszczęście, że od czasu, do czasu muszę coś opublikować w tym środowisku, więc muszę się trzymać nazewnictwa, które jest stosowane w nauce (bliższej też mojemu poglądowi). Ty możesz uważać, jak Ci się podoba, zakładam, że nikt Cię z tego nie rozlicza.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta

Z mojej strony koniec tej akademickiej dykusji Ja mam to nieszczęście, że od czasu, do czasu muszę coś opublikować w tym środowisku, więc muszę się trzymać nazewnictwa, które jest stosowane w nauce (bliższej też mojemu poglądowi). Ty możesz uważać, jak Ci się podoba, zakładam, że nikt Cię z tego nie rozlicza.
    Nie wiem,nie znam sie ,ale ten argument nie uwazam za sluszny.To cos na zasadzie jak wdeplem to musze krakac,bo oni tez kracza.Cale szczescie,ze Kopernik tak nie myslal,i jemu podobni.Do dzis byly by stosy i przypalania zelazem.A szczebel z drabiny ,ktora sie komus tam przysnila byl sprzedawany na allegro za lata odpustu.
    Chociaz i teraz maja relikwie roznorakie.Podobno policzyli te z kropla krwi z zamachu.Toz to papiez musial miec 200 l krwi.Ale kasa wazniejsza od matematyki.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 30.12.12 o 17:32

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie wiem,...
    Pls wątek tu: https://forum.olympusclub.pl/threads...-i-inne-bzdety (pozwalam sobie przekleić Twój post)

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

...No właśnie o to pytałem, czy próbowałeś z filtrem np 850nm?
    Nie próbowałem, ale zastosowałem oświetlenie dające wyłącznie długość fali 850 nm, spojrzyj wyżej na moje autoportrety Stąd się wzięły kwestie sygnalizowane przez dobasa i Saboora.

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Nie próbowałem, ale zastosowałem oświetlenie dające wyłącznie długość fali 850 nm, spojrzyj wyżej na moje autoportrety Stąd się wzięły kwestie sygnalizowane przez dobasa i Saboora.
    To się chyba nie zrozumieliśmy - pytałem co jest nie tak w zdjęciu z dziewczyna, pisałeś że oświetlenie solux - to jak może być tylko 850nm ?. Dla mnie liście na tym zdjęciu wyszły tak jak miały wyjść - jest ok. Modelka wygląda nieziemsko fakt no ale co chciałbyś zmienić? Usunąć niebieski odcień? Zabarwienie z włosów?
    Czy zupełnie inne oświetlenie (stąd pytanie o sprawdzenie z filtrem na dalszą IR)?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

...pytałem co jest nie tak w zdjęciu z dziewczyna, pisałeś że oświetlenie solux - to jak może być tylko 850nm ?. Dla mnie liście na tym zdjęciu wyszły tak jak miały wyjść - jest ok....
    Nie potrafię tego opisać, co chciałbym mieć. Całą sesję aktu oświetlałem solluxem, ale wynik jest taki (np. w monochromie), jak przy jakimkolwiek innym oświetleniu i przy użyciu "zwykłego" aparatu, czyli patrząc na zdjęcie, nie można powiedzieć, że co jest nie tak, a ja właśnie chciałbym uzyskać obraz, który od razu będzie robił wrażenie, że coś jest inaczej, niż zwykle - oczywiście nie mam na myśli kadru, bo z tym był akurat OK. Stąd moje zainteresowanie innym rodzajem oświetlenia, niż sollux (oczywiście mówimy o aparacie, który rejestruje tylko IR), aby zobaczyć coś, czego nie umiem teraz zwerbalizować. Inaczej mówiąc, nie podążam za kadrem, który można osiągnąć stosując najzwyklejszy sprzęt, lecz za efektem, dla którego zainwestowałem w daleko idącą przeróbkę aparatu. Efekciarstwo, drogi panie, efekciarstwo...

Dla takiego zdjęcia nie potrzeba mieć wypasionego zestawu rejestrującego widmo IR, można zrobić dowolnym narzędziem, więc gdzie jest efekt IR? I to jest właśnie mój króliczek do gonienia...

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Bo nic więcej nie wykombinujesz - skóra jak skóra zawsze będzie podobny efekt. Jak chcesz coś "drastyczniejszego" to wysmaruj ją czymś co pochłania IR albo wrzuć więcej roślin i oświetl cały plan...

A zdjęcie fajne ! Się mi podoba...