Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Czy termowizja to juz nie fotografia i inne bzdety

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Czy termowizja to juz nie fotografia i inne bzdety

Wydzielony z https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post902293

---------- Post dodany o 16:36 ---------- Poprzedni post był o 16:14 ----------

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Za darmo profesorów nie dają. To już nie te czasy. Jeżeli ktoś publikuje z danej dziedziny, to się na tym zna, inaczej środowisko by mu zaraz pokazało miejsce w szeregu.
    Nie rozumiesz problemu - prof to NIE jest patent na mądrość. On także może być w błędzie.

Co do zdjęcia rentgenowskiego, nie wiem czy to poprawna nazwa
    No właśnie...

, w każdym razie występuje tam klisza (a obecnie matryca), która bezpośrednio jest naświetlana przez promienie X. W przypadku podczerwieni, nie jest to już bezpośrednio.
    Już pytałem co to znaczy bezpośrednio? Jakie techniki rejestracji się kwalifikują na "bezpośrednio"?

Z mojej strony koniec tej akademickiej dykusji Ja mam to nieszczęście, że od czasu, do czasu muszę coś opublikować w tym środowisku, więc muszę się trzymać nazewnictwa, które jest stosowane w nauce (bliższej też mojemu poglądowi).
    No właśnie. Szkoda próbuję sfalsyfikować twoja tezę a Twoja odpowiedź brzmi "nie bo tak zawsze było"
    Szkoda. Pomyśl czy to droga naukowca...

Ty możesz uważać, jak Ci się podoba, zakładam, że nikt Cię z tego nie rozlicza.
    Strach się bać!

---------- Post dodany o 16:40 ---------- Poprzedni post był o 16:36 ----------

Kopia z poprzedniego wątku:

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie wiem,nie znam sie ,ale ten argument nie uwazam za sluszny.To cos na zasadzie jak wdeplem to musze krakac,bo oni tez kracza.Cale szczescie,ze Kopernik tak nie myslal,i jemu podobni.Do dzis byly by stosy i przypalania zelazem.A szczebel z drabiny ,ktora sie komus tam przysnila byl sprzedawany na allegro za lata odpustu.
    Chociaz i teraz maja relikwie roznorakie.Podobno policzyli te z kropla krwi z zamachu.Toz to papiez musial miec 200 l krwi.Ale kasa wazniejsza od matematyki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Odp: Czy termowizja to juz nie fotografia i inne bzdety

Cytat Zamieszczone przez piozet Zobacz posta
    Nie rozumiesz problemu - prof to NIE jest patent na mądrość. On także może być w błędzie.
    Jeden może nie, ale kilkunastu raczej tak.

Szkoda. Pomyśl czy to droga naukowca...
    Nie robię doktoratu z polonistyki, z termowizji też nie, mam ciekawsze problemy No i dalej nie dostałem odpowiedzi na pytanie o skaning laserowy. Czy np. to:

http://geospatial.intergraph.com/Lib...ly=false%22%3E

wg Ciebie to zdjęcie?
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Jeden może nie, ale kilkunastu raczej tak.
    http://geospatial.intergraph.com/Lib...ly=false%22%3E
    Tak skłaniałbym się ku temu, że te obrazy to także są zdjęcia. Tak samo jak z ultrasonografu, radarów SAR itp....

Gdzie jest definicja co to znaczy bezpośrednio?

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Tak skłaniałbym się ku temu, że te obrazy to także są zdjęcia. Tak samo jak z ultrasonografu, radarów SAR itp....

To zrób ze zdjęciem to :

Bezpośrednio, tzn. za pomocą światłoczułego sensora, a dawniej kliszy. W termografii jest detektor, a nie sensor.

---------- Post dodany o 17:23 ---------- Poprzedni post był o 16:59 ----------

Widzę, że sam trochę zamieszałem, ale temat wątku jest ok, więc chyba dobrze mnie zrozumiałeś. Pisząc zdjęcie, miałem cały czas na myśli zdjęcie fotograficzne.
    Ostatnio edytowane przez luc4s ; 30.12.12 o 18:08

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Tu u mnie to nazywaja roznie,Render,Bild,Foto,......Ale oni to pomigane maja nazwy,Nazwali by to Renderem

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Tu u mnie to nazywaja roznie,Render,Bild,Foto,......Ale oni to pomigane maja nazwy,Nazwali by to Renderem
    Render to już późniejszy raczej wynik przetworzenia czegoś takiego, dodanie tekstur, oświetlenia itp. Z tego co wiem (ale mogę się mylić) w renderze nie da się "patrzeć" z dowolnego punktu, czy miejsca, już po dokonaniu renderingu. To powyżej to nic więcej jak zbiór punktów (cloud points) mających w atrybutach 3 współrzędne X Y Z oraz przypisany kolor.
    Ostatnio edytowane przez luc4s ; 30.12.12 o 18:38

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Render to już późniejszy raczej wynik przetworzenia czegoś takiego, dodanie tekstur itp. To jest nic więcej jak zbiór punktów (clouds point) mających w atrybutach 3 współrzędne X Y Z oraz przypisany kolor.
    Zdjecie foto teraz z drukarki to tez zbior punktow.To nie czasy analoga,ze zachodzila reakcja chemiczna na kliszy czy na papierze.Teraz chlapiesz atramentem lub palisz laserem ale to zawsze kleks im mniejszy tym wiecej chlapniec,czyli wiekszy zbior na danej jednostce powierzchni.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Zdjecie foto teraz z drukarki to tez zbior punktow.To nie czasy analoga,ze zachodzila reakcja chemiczna na kliszy czy na papierze.Teraz chlapiesz atramentem lub palisz laserem ale to zawsze kleks im mniejszy tym wiecej chlapniec,czyli wiekszy zbior na danej jednostce powierzchni.
    Nie o takich ja punktach piszę Zresztą wydruk z drukarki ma tylko dwa wymiary. Zaraz powie mi ktoś, że są drukarki 3d, i teraz dobre pytanie. Czy to będzie zdjęcie? Na pewno nie zdjęcie fotograficzne= fotografii.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Tak po prawdzie to mnie jako normalnemu uzytkownikowi to rybka.To tak jak by rozpatrywac morderstwo.Czy morderca to zbrodniarz czy pacjent.Bo normalny czlowiek raczej nie zabije.Wiec pacjent.To czemu karac a nie leczyc.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Jak ja sie ciesze, ze dawno temu zrezygnowalem z doktoranckich studiow...
    Teraz napierdzielam zdjecia dla przyjemnosci, nie debatujac w gremium, nad bzdurami natury egzystencjalnej, i nie myslac co tez inny "guru" raczy powiedziec o tym co robie, czy to w dobrym tonie i kanonie, czy to zdjecie czy bog jeden wie co innego...

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 30.12.12 o 18:55
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów