Z tego co słyszałem od mądrzejszych, to ta lampa ma doświetlanie czerwonym światłem, nie klasycznym flashem (tak jak wbudowana), tutaj masz więcej: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12296
Z tego co słyszałem od mądrzejszych, to ta lampa ma doświetlanie czerwonym światłem, nie klasycznym flashem (tak jak wbudowana), tutaj masz więcej: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12296
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Witam
Czy są jakieś sytuacje, w których korzystanie z trybu auto (lampa robi pomiar) jest lepsze od trybu TTL Auto???
Wdepnąłem w niezłe 4/3...
Ja jedną znalazłem - jak błysk pomiarowy ttl-a jest zbyt silny na doswietlenie(np. bardzo blisko i tylko drobne dopelnienie) to wtedy automatyka lampy radzi sobie swietnie.
Wydaje mi się, że ja też już coś znalazłem, ale jeżeli się myle to mnie poprawcie. W Auto TTL przedbłysk pomiarowy może powodować większy procent fotek na których będą osoby z "zamkniętymi oczami". W trybie Auto przedbłysku nie ma bo pomiar robi sensor lampy.
Wdepnąłem w niezłe 4/3...
Wika,
Podłączę swoje pytanie do tego tematu. W jaki sposób zmusić AF do poprawnego działania, gdy jest niewiele światła i do aparatu jest podłączona lampa FL-36R (ciemne kąty, imprezy w klubie itd.)? Czy AF może sobie jakoś "doświetlić" miejsce? Przeszukałem całe menu E510 i rozkładam ręce.
Pzdr,
Yoda
Musisz włączyć wspomaganie AF, wówczas FL-36 będzie świecić czerwonym wzorkiem, który powinien znacznie pomóc w ustawianiu ostrości.
Kupiłem niedawno FL-36R i jestem jednak rozczarowany. Rzadko używam lamp, ale w tej przeszkadza mi zbyt długie ładowanie, krótki czas na bateriach (trzeba mieć spory zapas) i zbyt słaba siła błysku. Ponieważ używam rzadko, to na FL-50 pożałowałem grosza, ale FL-36R nie spełnia moich oczekiwań. Chyba spróbuję z Metzem.