Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: Lampa błyskowa FL-36R

| OlyJedi Awatar innovate
    Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez razzar Zobacz posta
    PS... nasunelo mi sie jeszcze jedno pytanie nurtujace mnie od 2 dni , niemoge ustawic w tej lapie podswietlenia AF. Jezeli zdemontuje lampe to lampa standartowa podswietla mi Af i ostrosc sie ladnie ustawi w ciemnym pokoju, jezeli podepne fl-36r to za licho nie podswietla strzela 1 blyskiem , chyba ze ustawie redukcje oka to mrygnie kilka razy Czy cos nie ustawilem ?
    Z tego co słyszałem od mądrzejszych, to ta lampa ma doświetlanie czerwonym światłem, nie klasycznym flashem (tak jak wbudowana), tutaj masz więcej: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12296
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez razzar Zobacz posta
    [...]
    PS... nasunelo mi sie jeszcze jedno pytanie nurtujace mnie od 2 dni , niemoge ustawic w tej lapie podswietlenia AF. Jezeli zdemontuje lampe to lampa standartowa podswietla mi Af i ostrosc sie ladnie ustawi w ciemnym pokoju, jezeli podepne fl-36r to za licho nie podswietla strzela 1 blyskiem , chyba ze ustawie redukcje oka to mrygnie kilka razy Czy cos nie ustawilem ?
    Przestaw w aparacie AF Illuminator na ON i bedzie grac.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar clorox
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witam

Czy są jakieś sytuacje, w których korzystanie z trybu auto (lampa robi pomiar) jest lepsze od trybu TTL Auto???
    Wdepnąłem w niezłe 4/3...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez clorox Zobacz posta
    Witam

Czy są jakieś sytuacje, w których korzystanie z trybu auto (lampa robi pomiar) jest lepsze od trybu TTL Auto???
    W specyficznych sytuacjach lampa może własną automatyka lepiej mierzyć... ale to sa specyficzne sytuacje, który nie sposób opisać.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja jedną znalazłem - jak błysk pomiarowy ttl-a jest zbyt silny na doswietlenie (np. bardzo blisko i tylko drobne dopelnienie) to wtedy automatyka lampy radzi sobie swietnie.

| OlyJedi Awatar clorox
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że ja też już coś znalazłem, ale jeżeli się myle to mnie poprawcie. W Auto TTL przedbłysk pomiarowy może powodować większy procent fotek na których będą osoby z "zamkniętymi oczami". W trybie Auto przedbłysku nie ma bo pomiar robi sensor lampy.
    Wdepnąłem w niezłe 4/3...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wika,
    Podłączę swoje pytanie do tego tematu. W jaki sposób zmusić AF do poprawnego działania, gdy jest niewiele światła i do aparatu jest podłączona lampa FL-36R (ciemne kąty, imprezy w klubie itd.)? Czy AF może sobie jakoś "doświetlić" miejsce? Przeszukałem całe menu E510 i rozkładam ręce.

Pzdr,
    Yoda

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Musisz włączyć wspomaganie AF, wówczas FL-36 będzie świecić czerwonym wzorkiem, który powinien znacznie pomóc w ustawianiu ostrości.

| OlyJedi Awatar GALILEUSZ
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kupiłem niedawno FL-36R i jestem jednak rozczarowany. Rzadko używam lamp, ale w tej przeszkadza mi zbyt długie ładowanie, krótki czas na bateriach (trzeba mieć spory zapas) i zbyt słaba siła błysku. Ponieważ używam rzadko, to na FL-50 pożałowałem grosza, ale FL-36R nie spełnia moich oczekiwań. Chyba spróbuję z Metzem.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez GALILEUSZ Zobacz posta
    przeszkadza mi zbyt długie ładowanie, krótki czas na bateriach (trzeba mieć spory zapas)
    Trzeba kupić naprawdę dobre akumulatorki. Baterie w 36R to pomyłka.
    Używam tej lampy od roku, i twierdzę że dramatu nie ma. Dla amatorskich zastosowań spoko wystarczy. MSZ.