Tak, 140, o tym o którym @August68 pisał że wygląda na pochylone. Od razu piszę nie mam zamiaru bronić tego zdjęcia bo w sumie nie mam pojęcia czy jest prosto czy nie.
Tak, 140, o tym o którym @August68 pisał że wygląda na pochylone. Od razu piszę nie mam zamiaru bronić tego zdjęcia bo w sumie nie mam pojęcia czy jest prosto czy nie.
Napisałeś to w osobnym wpisie, i nie wiedziałem do którego się to tyczy, 140 czy 141.
Dopiero jak zobaczyłem czas wpisów , to załapałem że piszesz o 140.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
142.
![]()
no i się rozmarzyłam - chyba potrzebuję tropiców - Madera to było za mało letnio za bardzo wiosennie
przyjemne to ostatnie
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Dobre zdjęcia we właściwym czasie. Zima wróciła. A pomarzyć zawsze można![]()
143.
![]()
Piękny widok, a za oknem śnieg pada... Ech ...
A cóż to zrobił, chyba na automacie, jedyny słuszny program do edycji zdjęć, z RAWem z DJI? Przepraszam z Hassela...
Ja wiem że te RAWy potrafią być gorsze od najgorszej teściowej. Ale ...
Może zarzucisz tu RAWa, abyśmy mogli popastwić się na nim?
Jeśli to nie jest ca. 1/3, a cały kadr. T wydaje mi się, że dron ma skrzywiony gimbal.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Robiłem ja osobiście według najwyższych standardów moich skromnych umiejętności i upodobań
Co do gimbala - to jest cały kadr. Wykonałem kalibrację gimbala przed tymi zdjęciami i w teorii jest niby prosto.
No ale to teoria... bo ten obiektyw daje takie zniekształcenia w różnych miejscach że dawno się poddałem i nawet nie próbuję korygować, bo to bez sensu.
Najlepiej to widać na zdjęciach z dobrze widocznym horyzontem i architekturą czy też drzewa w kadrze.
W środku kadru wszystko mniej więcej prosto, a tak od 1/3 od środka wszystko zaczyna falować, drzewa albo budynki wyginają się raz w jedną, raz w drugą stronę.
I to odległe elementy, więc to nie są zniekształcenia perspektywiczne tylko "falowanie" obiektywu.
Dobrze widać to tu:
Dlatego przy fotografii z drona skupiam się na klimacie zdjęcia bo przy moim latającym sprzęcie nie jestem w stanie zrobić poprawnie technicznego prostego zdjęcia. No chyba żeby jakoś bardzo mocno rzeźbić w PS. Ale to mi się nie chce.
No kurde nie będę każdej palmy ręcznie prostował![]()