Strona 141 z 152 PierwszyPierwszy ... 4191131139140141142143151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.401 do 1.410 z 1517

Wątek: Zdjęcia "kasprzyka"

| OlyJedi Awatar Skora
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: Zdjęcia "kasprzyka"

kasprzyk - jesteś wielki (i nie musisz pić mleka) Gdyby tacy ludzie jak TY odpowiadali na pytania tak często zadawane "jaki aparat, jaki obiektyw i.t.p." to pewnie większość nie szalała by za "pikselami i armatami" tylko brała by co ma pod ręką i w świat.
    E-30 + E-3 + trochę różności, co by pasowały do całości.

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Skora Zobacz posta
    kasprzyk - jesteś wielki (i nie musisz pić mleka)
    No ba! Ja apropo przez Kasprzyka sprzedałam 70-300
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

| OlyJedi Awatar Skora
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

A dlaczego
    E-30 + E-3 + trochę różności, co by pasowały do całości.

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Bo za mały miał... tfu... znaczy się był
    A tak na poważnie jakoś mi nie podpasował.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria

A miałam pytać Lolita czy to jeszcze aktualne ale tak to już jest jak człowiek niezdecydowany
    zanim się zdecyduje to pewnie z pół roku kolejne zleci jak nie lepiej
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gulasz Zobacz posta
    A miałam pytać Lolita czy to jeszcze aktualne ale tak to już jest jak człowiek niezdecydowany
    No nie, koleżanka z forum pokupila

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Wielkie dzięki za słowa otuchy. Mój problem nie dotyczy jednak braku umiejętności czy cierpliwości w podchodach do wymarzonego obiektu ale dotyczy spraw czysto technicznych. Zwierzęta i ptactwo fotografowane np. w zoo do płochliwych nie należą i można je w zasadzie fotografować do woli bez żadnej reakcji z ich strony. Jak się jednak okazuje, już na ekranie laptopa jedno na dziesięć ujęć jest w miarę trafione (głównie chodzi o ostrość), reszta od razu wędruje do kosza. Wiadomo jaką wartość przedstawia fotka np. dzięcioła w jego naturalnym środowisku a jaką ten sam okaz w karmniku dla ptaków. Zdarzają się czasem fuksy, tak jak i mi przydarzyła się przygoda z bobrem. Będąc na wakacyjnym urlopie na Kaszubach, bladym świtem podążałem na ryby. Obładowany wędkami (wolno łapać na dwie ale z pięć trzeba mieć w razie co) wchodząc na pomost usłyszałem plusk i obejrzawszy się zamarłem przez chwilę. Moim oczom ukazał się dorodny bóbr pałaszujący gałązki wierzby, w miejscu które głuszą nazwać nie sposób. Nie bacząc na "zdrowie" sprzętu rzuciłem cały majdan na piach i początkowo powolutku i cichutko udałem się po aparat. Wracając nie miałem zbyt wielkiej nadziei że jeszcze futrzaka tam zastanę ale jak się okazało młoda samosiejka wierzby bardzo mu posmakowała gdyż kolejną porcję właśnie taszczył do wody. Miałem zapięty ZD 70-300 i pełny szczęścia zza drzewa robiłem kolejne fotki. Szczęście przerodziło się w bezsilną rozpacz kiedy kolejne ujęcia na podglądzie ukazywały ciemną plamę na szarym tle. Światła było tak mało (godzina czwarta rano i pochmurne niebo) że zoom jeździł w tę i z powrotem a i w samym wizjerze za dużo nie było widać. W odruchu rozpaczy przełączyłem na automat ale tu efekt był jeszcze gorszy. Taka porażka powoduje że przychodzi ochota sprzedać cały ten bałagan, kupić taniego kompakta i robić fotki na imprezach rodzinnych. Na szczęście po czasie wraca spokój i trzeźwe myślenie, bo co jako świeżo upieczony emeryt będę robił z wolnym czasem.
    E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Krisder, nie łam się! Już sama możliwość pooglądania bobra w takiej sytuacji to niezła frajda, nieraz 'chodzą' za nami takie wymarzone kadry, aż kiedyś trafi się równocześnie i światło, i bóbr.

Jeśli nie da się ustawić ostrości w automacie, pozostaje zawsze tryb ręczny, podobnie na imprezach sportowych, gdy sprzęt nie nadąża za akcją, ustawiam ostrość tam, gdzie zwykle rozgrywają się akcje i czekam (kiedy nie ma Grety Garbo, to i Salcie nie jest zła ).
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7153819.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	975,2 KB
ID:	60619

Tak niestety wygląda jedno z "najlepszych" ujęć
    E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_5192511.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	927,4 KB
ID:	60620Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7011418.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	914,3 KB
ID:	60621

Przepraszam że zaśmiecam Twój wątek ale chciałem pokazać swoje "dzieła" abyś raczył krytycznym i fachowym okiem ocenić i wytknąć ewentualne błędy. Wiem że trochę zaboli ale lepsze to niż dalsze powielanie tych samych błędów.