cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Pomnik żydów którzy zginęli w Gorlicach w czasie II W.Ś.
Jak w większości miast okupowanych w czasie wojny, w Gorlicach hitlerowcy także stworzyli getto.
Mieściło się ono w okolicy dzisiejszego "rynku maślanego" i kilku ulic w okolicach tego rynku i rynku głównego.
W getcie były dwie synagogi:
jedna na ul. Piekarskiej - później przerobiona na piekarnię,
druga to synagoga "Beszt" na ul. Strażackiej. Ten budynek został przerobiony przez okupantów na budynek straży pożarnej.
I takim pozostał do 2011 r. gdy rozpoczęła się rewitalizacja gorlickiej starówki.
Przed rewitalizacją
34.
i po
35.
Dzisiaj w miejscu tej synagogi powstał nowy budynek. Nie wiem co w nim będzie. Z przecieków planów ma tam powstać muzeum martyrologii gorlickich żydów. Jak będzie ? - zobaczymy.
A tak wygląda to dzisiaj:
36.
37.
Gdy rozmawiałem z konserwatorem zabytków, to dowiedziałem się, że pod podłogą synagogi (straży) znaleziono dużą ilość macew. Macewa to stela nagrobna.
Nie wiadomo dlaczego je tam schowano. Konserwator przypuszczał, że w celu ochrony przed zniszczeniem ich przez hitlerowców. Jak wiemy, hitlerowcy używali je do brukowania dróg, albo po prostu niszczyli.
Wszystkie wydobyte macewy zostały złożone na cmentarzu żydowskim w Gorlicach. A teraz zostały wyeksponowane w tym pięknym pomniku. Pomnik powstał tuż obok cmentarza żydowskiego. Nie na terenie cmentarza, ponieważ zabrania tego ich religia.
Nie mam drona niestety, więc link filmu Urzędu Miasta.
A teraz kilka moich zdjęć:
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
I na koniec taka konkluzja:
Przed wybuchem wojny, mieszkańcy narodowości żydowskiej stanowili 48 % populacji Gorlic. Z nich, wojnę przeżyło 200 osób.
Nie wspomnę tego, że jak umieściłem na FB tylko dwa zdjęcia, ta taki hejt się na mnie wylał że mi szczęka opadła. Łącznie z wyzwiskami, że jestem żydemW większości to byli gówniarze 20 - 30 lat. Brawa dla administratora, który ich wywalił.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Zadbano o miejsce upamiętnienia ofiar Holokaustu w Gorlicach.
U mnie po spaleniu synagogi przez hitlerowców, zrobiono park po zakończeniu wojny. Cmentarz żydowski nie istnieje, został zamknięty w 1931roku w skutek uchybień w przepisach sanitarnych. Prawda jest całkiem inna, były naciski, aby cmentarz zamknąć. W 1940 hitlerowcy zlikwidowali cmentarz a macewy wykorzystano do utwardzenia ulic tak jak w Gorlicach.
Ostatnio edytowane przez waruga ; 26.04.21 o 17:30
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Wszyscy wołają Żydzi, żydzi.... A to byli przecież obywatele Rzeczpospolitej,
czyli Polacy narodowości żydowskiej. Bo Rzeczpospolita to nie była Polska Polaków tylko republika złożona z obywateli różnej narodowości.
ładnie kiedyś o tym mówił Makłowicz w jednej dyskusji. Republika na wzór rzymskiej, każdy kto chciał ją współtworzyć mógł być jej obywatelem niezależnie od narodowości z której się wywodził.
Bardzo fajnie że w Gorlicach odtwarza się pamięć o tych sąsiadach, i nie tylko w Gorlicach. Są jeszcze ludzie w tym kraju
Te macewy na 39 to mi uciekły, nie zauważyłem ich.
A nowy budynek świetnie skomponowany ze skwerem i proste i dobre.
Do zobaczenia.
Bardzo dobra relacja
"Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
Fuji X-T3 + XZ-2
Dobrze, że tak piszą się dalsze dzieje bo pamięć nie zaginie. Moje miasteczko też bardzo wiele w swoim rozwoju na przestrzeni wieków zawdzięcza Żydom.
pozdrawiam Wiejo
Spóźniłem się 10 minut
48.
niestety mamy miasto emerytów, szkoda
49.
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
50.