Co za łobuzy Ci zabrali 500+.
Na mnie te pustki na ulicach robiły okropne apokaliptyczne wrażenie. Ci jedyni przemykający ulicami przechodnie wyglądali jak partyzanci ... z wyciętego lasu
Strasznie ponure klimaty.
O jakim Williamie piszesz?. Angole twierdzą, że to bajki
...... i smutny wniosek jest taki,że prawdy są dwie( nie, nie trzy
) . Jedna to to, że historie piszą zwycięzcy i najeźdźcy. A druga, kto zapomina o swojej tradycji i nie zna historii skazuje się na niebyt ....
Ps
Co Ty bidoku teraz bez tych 500+ zrobisz.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Pewnie sami otworzyli pub na "zapleczu"![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Wracam tam gdzie czuję się najlepiej. Gdyby ktoś przypadkiem wstąpił na "północny szlak", warto wstąpić do Borgundu w gminie Lærdal, w okręgu Sogn og Fjordane. Znajduje się tam, jak podają Norwegowie, jedyny klepkowy (słupowy) kościół Norwegii, który dotrwał do naszych czasów w nienaruszonym stanie. Świątynię pw. św. Andrzeja wzniesiono ok. 1150 roku.
66
67
68
Czy jest to jedyny w oryginalnym stanie stavkirke nie wiem, i nie zamierzam podejmować polemiki w tym temacie. Faktem jest, że bije z tej budowli niesamowity autentyzm i jakiś magiczny urok.
Ciekawym jest, że niemal każdy okręg Norwegii szczyci się najstarszym stavkirke. Tu należy postawić pytanie, jak wiele pozostało w nich pierwotnego wystroju i detali.
Dodatkowymi atrakcjami znajdującymi się całkiem blisko, to miasteczko Aurland ze swoim Stegastein. Aby do niego się dostać trzeba przejechać liczącym sobie blisko 25 km tunelem Laerdal, albo zabawić się w kierowcę górskiego i pokonać słynną "śnieżną drogę". Opcja druga zdecydowanie ciekawsza.
Jeszcze jedna uwaga co do jazdy tunelem. Jest tam zainstalowany system mierzenia czasu przejazdu i gdyby ktoś chciał w ciemności troszkę przycisnąć to może się liczyć z koniecznością uiszczenia małego "zadośćuczynienia" państwu norweskiemu.
Ciekawych miejsc jest w okolicy więcej, choćby Aurlandsdalen jedna z piekniejszych górskich dolin w Norwegii, ale ciężko jest je wszystkie wymienić.
Tak potrafi wyglądać Śnieżna droga w lipcu
69
.
Ostatnio edytowane przez paparapa ; 5.12.19 o 15:37
...gdzieś na północnym szlaku
70
71
.
Ostatnio edytowane przez paparapa ; 6.12.19 o 12:28
przecudne te kadry
miło mi poinformować że poniższe zdjęcie zostało zgłoszone do konkursu na najlepsze foto listopada
![]()
miło mi poinformować że poniższe zdjęcie zostało zgłoszone do konkursu na najlepsze foto grudnia
![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Dzięki za pochwałę. Co do zdjęcia drugiego mam pewien dylemat. Zdaję sobie sprawę, że kadr nie jest teoretycznie poprawny... Ale nie miałem serca wyrzucić z foty nieba z cudnymi chmurami, albo plaży z wodorostami. Osiągnąłem więc kompromis, i mam nadzieję, że nie zostanę z tego powodu ukrzyżowany
![]()
Weź kurcze podmień - na 71 powinna być łódź Wikingów, a nie jakiś twór plastikowy![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||