Norki gites - uwielbiam ten błękit pochodzenia lodowcowego![]()
może kiedyś uda się go zobaczyc przez własny wizjer - choć w tym wypadku mam takie - chciałabym a boję się![]()
Norki gites - uwielbiam ten błękit pochodzenia lodowcowego![]()
może kiedyś uda się go zobaczyc przez własny wizjer - choć w tym wypadku mam takie - chciałabym a boję się![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Na lodowiec od rana do wieczora wchodzą dziesięcioosobowe grupy turystów z przewodnikiem. Każdy uczestnik po uiszczeniu opłaty dostaje raki i czekan wraz z błogosławieństwem głównego Trolla Jostedalsbreen.Przewodnika rozpoznacie bez żadnych problemów na kilometr. Przeważnie ci wysportowani młodziieńcy ubrani są w koszulki z krótkim rękawem i krótkie spodnie. Obowiązkowo ładny plecak i zwój liny na "wszelki wypadek". Dobre okulary, wszak lód odbija światło, które atakuje oczy.
Kolor skóry ich gołych części ciała to coś pomiędzy bordo i fioletem. I w ostatnich sezonach coraz częstsza broda. Mniej więcej taka jaką noszą ci co przybywają z południa.
Chłopaki kroczą dumnie opiekując się powierzonymi im "sierotkami" i baczą, aby krzywda nie stała się żadnej z nich, a zwłaszcza co ładniejszym przedstawicielkom płci odmiennej.
Otrzymują w zamian przeciągłe spojrzenia, co po niektórych podopiecznych.
Bez przewodnika wstęp na lodowiec jest zabroniony. Pamiętajcie ... lodowiec żyje i może wam zrobić krzywdę.
Jeśli chodzi o zdjęcia.... mi najłatwiej było je robić, jak był pochmurny dzień, albo wieczorem gdy słońce schowało się za zachodnią grań. W innych porach dnia fajnie jest tam sobie pochodzić, coś przekąsić i pogapić się na podopieczne przewodników.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ja też się boję. Ludzie nagminnie robili sobie fotki pamiątkowe w "miejscu" z fotki 244. Włażąc tam pod ten lód ....
Ja bym tam nie wlazł... nie w lecie "
Wspaniałe widoki, piękne zdjęcia, ludziki bardzo fajnie oddają skalę tego monumentalnego krajobrazu.
Widok z 240 niby znany i oswojony a jednak znowu jestem zaskoczony tym niesamowitym cudem natury - bardzo ładnie pokazany!
Norłej robi wrażenie. Podobno ten język teściowej z 240 utlenia się i jak ktoś ma pecha to .... córki teściowej może już nie zobaczyć![]()
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Ponoć podobne coś urwało się, na szczęście nie robiąc nikomu krzywdy.... a lokalne władze czym prędzej zarządziły "reanimację" na klej i kotwy
Dzięki lisiajamka i Lilen. Fajnie móc zadowolić "widzów".
Jeszcze potrzymam was przez chwilę w tej lodóweczce. Mam trochę zdjęć z poprzedniego sezonu, więc je dorzucę .....
250
251
252
253
254
255
256
...
Bardzo ładne norweskie górki te w zimowym i trochę cieplejszym klimacie w Twoim wydaniu. Cieszą oczy i miło się je zwiedza.![]()
Karol + Olek + kilka szkiełek
poprzednia wrzutka bardziej przyjemna dla oka mego - ale i tak chętnie tu zaglądam![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Na tych ostatnich widać jak ładnie przeszlifował lodowiec podłoże, ale chyba też ile tego lodowca ubyło w stosunku do dawnych lat.
Czy się mylę?
"Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
Fuji X-T3 + XZ-2
Dzięki Rabbit, bardzo miło czyta się takie komentarze.
To akurat są bardzo nasłonecznione miejsca, a pod koniec lipca jest tam mało lodu. Na skale widać ślady wyryte przez posuwający się lodowiec.
Wszystkie lodowce w Norwegii są coraz krótsze. Nie wiązałbym jednak tego efektem cieplarnianym, ponieważ ten proces zauważono i odnotowano ponad 100 lat temu. Są lodowce poza Europą, które powiększają się.
Moja Droga ... nie można być codziennie na "wypasionej imprezce urodzinowej". Czasami trzeba zadowolić się razowcem .....
... a dziś to posunę się jeszcze dalej i poczęstuję Was sucharami.
Jesień 2008, wycieczka na Pilsko.... Oj jak ja mało wtedy widziałem o robieniu zdjęć aparatem cyfrowym ....i teraz kiepsko to się obrabia......
257
258
259
260
...