no własnie miałam pytać o te podłogi - trochę strach po tym łazić ...
ogromna to była tragedia
no własnie miałam pytać o te podłogi - trochę strach po tym łazić ...
ogromna to była tragedia
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Maszewo to typowa wioska tamtych czasów. Miała sklep i pałac kultury czyli zwykły barak z agitacyjnymi plakatami itp oraz kinem które tutaj na obrazku widzimy. Oczywiście puszczano głównie filmy propagandowe typu: 'Bataliony proszą o ogień'
W Czarnobylu byłem dość dawno - 2007 rok. Z tego co wiem, od paru lat jest zakaz wchodzenia do budynków, stad moje pytanie jak to wyglądało w czasie Twojego pobytu?
przerażające i smutne widoki ....
Więcej moich zdjęć na tomekszpila.com lub spotkajmy się na Instagramie
Zakaz nadal obowiązuje. No ale to Ukraina z przewodnikiem można się dogadać. Mój zaprowadził mnie pod budynek dawał czas godzinkę na eksplorację a sam czekał przy wejściu. Trzeba uważać na patrole. Jeżdżą samochodami ale rzadko z ich wychodzą. Gdyby mnie złapali to ryzykuję tylko wydalenie ze strefy. Więcej do stracenia ma przewodnik, on może stracić licencję. Oczywiście to też teoria ze wszystkimi patrolami z którymi się zetknęliśmy był na TY
bardzo fajne kadry
Skażenia tam praktycznie nie ma. Jedyne niebezpieczeństwo to zawalenie się stropu albo podłogi i wpadnięcia w jakąś dziurę. Na szczęście to Ukraina bo w Unii Europejskiej nie byłoby możliwe chodzenie w takim skansenie bez poręczy, po zbutwiałych parkietach. Zrobiliby jedynie słuszny kierunek zwiedzania.