Dzięki za odwiedziny i wspólny „spacer”
Słowo się rzekło – jako że już po świętach pora na chyba ostatnią (albo chyba przedostatnią – co by zatoczyć pełny okrąg ) wrzutkę z Podgórza .Zamieszczone przez gulasz
W tzw. Międzyczasie udało mi się co poniektórych OlyTalibów przeczołgać po tych Podgórskich „górkach” co mnie cieszy niezmiernie – zwłaszcza że pogoda nie zapowiadała się ciekawie – a dzięki temu było cudnie – bo bez tłumów i z pięknym słońcem…
Ale do rzeczy ..
Idąc uliczką Dembowskiego po lewej mijając Kościółek Benedykta i stary fort mijamy ulicę Radosnąi dochodzimy do kładki nad Aleją Powstańców Śląskich.. i tutaj mamy istny wysyp moich ulubieńców
162.
163. ciekawe czy powyższego Królika w wąsy przyodziali powyżsi Panowie- ech Ci wandale
![]()
164.
![]()
165. i jeszcze jeden z tej strony kładki - wyłania się zza drzewa![]()
Jak mawiają legendy gdy mamy szczęście stoją na środku kładki można zobaczyć oddaloną o setki kilometrów starą elektrownię w dalekiej Rosji - ja miałam to szczęście
Oto i ona:
166.
167. i zbliżenie
Idąc dalej nie sposób ominąć kolejnej króliczej rodziny, która podobnie jak i ja pokochała to miejsce![]()
168.
169. tego już unicestwionoale w pamięci pozostał
![]()
Tak to chyba jedno z moich ulubionych miejsc w Krakowie – tylko najlepsze jest wtedy gdy nie ma tu ludzi…
Przyprowadzając tu OlyTalibów – mieliśmy to szczęście, że ludzi praktycznie nie było - przestraszyli się deszczu
Widać stąd niemal cały Kraków – niektórzy pewnie by się pokusili o ciekawą panoramę – ale ja jeszcze chyba nie umiem
170. ulubione drzewo
171. i z nieco innej perspektywy i z innym światłem
172. i z nieco innym drzewem
173. a takich widoków jak ten wyżej tutaj nie brakuje
widać stąd lubiane Bagry - gdzie można popływać i odpocząć od upałów nieco z boku miasta
174.
obok jest mega dużo zieleni gdzie można leżeć, bigać, skakać i spacerować do woli
a widok roztaczający się na miasto - jest cudny![]()
175.
bezpośrednio obok kopca rozciąga się stary kamieniołom Liban, w którym mieści się spalarnia śmieci - kręcili tutaj Listę Schindlera
176.Zamieszczone przez http://www.portalfilmowy.pl/wydarzenia,5,14554,0,1,Szlakiem-Listy-Schindlera-w-Krakowie.html
177. i na koniec jeszcze jeden rzut okiem na hutę
![]()