Genialne miejsca wynajdujesz. Muszę zejść z moich utartych szlaków i połazić po takich zakamarach. Podejdę do tego trochę inaczej - poszukam w tych miejscach ludzi.
Genialne miejsca wynajdujesz. Muszę zejść z moich utartych szlaków i połazić po takich zakamarach. Podejdę do tego trochę inaczej - poszukam w tych miejscach ludzi.
ale się naczytałem powiedzeń, można powiedzieć schody mądrości ludowych
przy okazji przypomniała mi się taka: jeśli nie możesz już nalać wódki do kieliszka - czas pomyśleć by pić ją z butelki
stopa z sandałem dla fetyszystów
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi
| OlyJedi

Dzięki Wam wielkie za przyłączenie się do spaceru Podgórskiego
Jeszcze trochę ze spaceru pozostało – nie wiem ile z tego "odcinków" wyjdzie – ale ze 3 pewnie jeszcze się uzbieraZamieszczone przez Bodzip
No biorę się już bioręZamieszczone przez Saboor
ale będę niewyspana jutro że ho ho
DziękiZamieszczone przez Rafał Czarny
czasami warto zmienić ścieżki by znaleźć coś nowego

Chętnie zobaczę Twoje podejście do tych miejsc i ludzi jakich tam spotkasz..
Myślę że tego by nie napisali na schodku – choć kto ich tam wieZamieszczone przez abir

Dobra wróćmy do spaceru.. Podgórze choć w wielu miejscach obdarte, szare i brudne jest miejscami mega kolorowe i coraz częściej można spotkać różne dziwne kolorowe elementy – poniższy dom jeszcze niedawno był szaro bury.. teraz 4 kolory farby, pędzel i odżyło
151.
na Podgórzu możemy spotkać też sporo kocurów..
m.in takich jak ten poniżej - leniuchów i śpiochów
152.
Stąd już rzut beretem na wzgórze Lasoty czyli Górę św. Benedykta. Cóż tam znajdziemy – zacznę od tego za czym biegamKRÓLIKI !!!
Wielka sala gimnastyczna przeciekawie pomalowanaa zza winkla wystaje królik

153.
Na wzgórzu tym w XII w. wybudowano maleńki romańsko-gotycki kościół – św. Benedykta właśnie – jest on otwierany jedynie dwa razy w roku: w dzień św. Benedykta tj. 21 marca oraz w pierwszy wtorek po WIELKANOCYw czasie uroczystości RĘKAWKI (całe szczęście że to sobie uzmysłowiłam – może uda się tam doczłapać we wtorek po robocie.. tylko nie wiem czy coś jeszcze się tam dziać będzie – niemniej spróbować nie zaszkodzi)
(A tu możecie poczytać o tym co to ta uroczystość Rękawki jest )
154. wiosną
155. jesienią
W połowie XIX w, w pobliżu kościółka budowano Fort 31 „Benedykt” stanowiący element austriackiej Twierdzy Kraków.
156.
Na początku XX wieku odkryto, że kościół Benedykta został wzniesiony na fundamentach X lub XI wiecznej romańskiej rotundy złożonej z półkolistej absydy (o promieniu 1.63m) i zespolonej z nią okrągłej nawy ( o promieniu 3,65m) Do dziś zachowały się jedynie ruiny, nie udostępnione jednak zwiedzającym
Na południowo-wschodnim stoku wzgórza znajduje się Stary Cmentarz Podgórski założony w XVIII w.
Do dziś przetrwało zaledwie 38 arów starego cmentarza podgórskiego, który w 1900 roku liczył 1,5 ha powierzchni.
157.
158.
159.
160.
Na murze oporowym Wzgórza Lasoty ciągnącym się wzdłuż al. Powstańców Śląskich w 2007 r. namalowano mural Silva Rerum przedstawiający historię Krakowa. W Wątku streetowym był już prezentowany – tutaj wrzucę jeden screen żeby było wiadomo o czym mowa
161.
Reszta po świętach

Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

| OlyJedi
| OlyJedi

Ulka, toż to Beskid Krakowski. Nie przerywaj, ciągnij jak najdłużej. Coś pięknego, i ta opowieść i migawka historyczna. Możesz być dumna
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||

| OlyJedi
| OlyJedi

|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Ostatnio edytowane przez apz ; 17.04.14 o 12:16
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Oj, skusiłabym się na obejrzenie kościółka, skoro tylko 2x w roku jest to możliwe. Miejsce też fajne.

Ostatnio edytowane przez apz ; 17.04.14 o 15:41
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
O co chodzi z tymi królikami? Kto to takie coś wymyślił i po co?
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska