Świetne te trzy "ostatnie" kadry - mbsz
Pozdrawiam.
Świetne te trzy "ostatnie" kadry - mbsz
Pozdrawiam.
Podoba mi się Twój punkt widzenia...czekam na kolejne spacerowe![]()
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Króliczków Wam się nieźle po mieście rozlazłoPamiętam kiedyś dawno, była w Krakowie taka akcja "obrys" i wszędzie na chodnikach, słupach były takie obrysy jak z miejsca morderstwa na amerykańskich filmach
Ładnie szczegóły na muralu pokazałaś. Pojawił się już parę razy (chyba nawet ktoś minusa za dubla dostał), ale bez takich zbliżeń. Można powiedzieć muralowe makroBrawo
![]()
The question is, who cares?
dzięki za odwiedziny
Spacerując dalej ul. Piwną dochodzimy do Placu Bohaterów Getta. O historii tego miejsca można pisać wiele, a jako że ze mnie historyk żaden to wspomnę jedynie, że w tym miejscu w latach 1941-43 mieściło się getto, a wszyscy mieszkańcy, którzy nie byli Żydami zostali stąd wysiedleni. Wyjątek stanowił Tadeusz Pankiewicz, właściciel Apteki Pod Orłem, która była konspiracyjnym miejscem aprowizacyjnym, pomocowym i kontaktowym dla Żydów mieszkających w getcie. Obecnie znajduje się w niej Muzeum Getta „Apteka Pod Orłem” (zdjęć tego miejsca póki co brak – ale możliwe że jeszcze kiedyś mnie tam nogi poniosą).
Na placu odbyła się pierwsza selekcja w getcie krakowskim dokonana 4 czerwca 1942 r., podczas której rozstrzelano co najmniej 111 osób. Ostatnia selekcja również miała miejsce na placu, dokonana podczas likwidacji getta 13 marca 1943 r. – zwłoki pomordowanych pochowano w zbiorowej mogile na terenie obozu Płaszów.
131.
132.
Idąc ulicą Targową mijamy po lewej stronie wspomnianą aptekę, a po prawej widzimy urokliwy hotelik:
133.
Dochodzimy do ulicy Józefińskiej – niby zwykłe blokowisko i stare kamienice, ale w oczy rzucają się kolorowe wykończenia bloku (kolory - nie ostatnie jakie zaserwuje nam Podgórze).
Jak się okazuje to również mural a dokładniej Mural/Antymural , który jest działaniem artystycznym mającym zwrócić uwagę na piękno ukryte w naturalnym wyglądzie jednego z typowych podgórskich budynków mieszkalnych. Do tego celu artysta wykorzystał jedną ze ścian kamienicy, którą pozostawił nienaruszoną, a jej faktura, kolorystyka oraz "osobista" historia wraz z wszelkimi znakami czasu widocznymi na jej powierzchni, odgrywają tu główną rolę. Jedyną ingerencją artysty w wygląd budynku było stworzenie dla ściany ramy składającej się z abstrakcyjnych, kolorowych wzorów geometrycznych. Powstał w ramach 6 Grolsch ArtBoom Festival w 2013 r.
134.
Idąc dalej oczom naszym ukaże się kolejny z Podgórskich murali, który powstał w październiku 2012r., w ramach Festiwalu Conrada (czymkolwiek ten festiwal jest) - przedstawia maszynę nawiązującą do książek i opowiadań Stanisława Lema
135.
Po drugiej stronie bloku tzw. Bloku Cudów, znajdziemy kolejny mural autorstwa tych samych artystów Maymural z 2012 r. Mayamural to malowidło naścienne inspirowane wykonaną przez Majów inskrypcją z Tortuguero (Meksyk, VII w.). Tą, o której mówi się, że zapowiada koniec świata 21.12.2012. Projekt zrealizowany w ramach „Sztuka Gniewu – festiwal sztuki angażującej”
136.
Idąc dalej w kierunku rynku Podgórskiego mijamy ul. Węgierską na której można spotkać scrable naścienne, które już swego czasu pokazywałam
137.
Dalsza wędrówka już wkrótce![]()
![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
To miejsce z krzesłami znam z innych zdjęć. Wielki potencjał. Aż się prosi aby wyczekać i złapać fajny moment.
Oj jak dawno tam nie byłem. Trzeba chwilę kiedyś znaleźć.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Przez chwilę pomyślałem że wyprzedaż w krakowskim Ikea...zgadzam się z Agą,odczekać i zaatakować.Fajne fotki Ulka![]()
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Fajny klimat fotek.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
A "wizjoner" z tego Lema
Fajne foto Ula.
Pozdrawiam.
ciekawe ściany macie
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie