Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Zdjęcia nocne -kilka pytań amatora

| OlyJedi Awatar IwoR
    Mieszka w
    Lublin/Skierniewice/Radom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peniek242
    Robienie zdjęć drzewom w nocy raczej nie ma sensu cokolwiek byś nie robił. Najpierw znajdź temat zdjęcia a potem fotografuj. Szukanie w ciemnościach drzew na czuja to strata czasu, poszukaj motywu, zarejestruj go i pokaż w dziale "ocena zdjęć". Ale zanim to zrobisz pooglądaj zdjęcia nocne innych i przypatrz się dokładnie swoim.
    A ja tam lubię robić zdjęcia drzewom w nocy:

Drzewo nocą

innovate, przy ustawianiu ostrości wykorzystuję zalety aparatu cyfrowego tak, że staram sie ocenić jakość zdjęcia natychmiast po wykonaniu - przy powiększeniu widać czy jako tako ustawiłem, i dla bezpieczeństwa robię kilka fotek cofając pierścień ostrości o jeden ząbek, dwa, trzy...
    Zawsze używam ISO 100,
    Co do zabarwienia to albo rób kilka fotek dla różnego rodzaju oświetlenia albo auto i ustawiaj WB przy wywoływaniu RAW-a.
    W nocy i wieczorami światło jest cieplejsze i jeżeli ustawisz WB na światło dzienne to będzie dużo żółtego a jeżeli na żarowe to bardzo mało i to jest nieoceniona zaleta WB w DSL-ach, sam decydujesz czy chcesz cieplej czy zimniej

IwoR

| OlyJedi Awatar innovate
    Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez IwoR
    innovate, przy ustawianiu ostrości wykorzystuję zalety aparatu cyfrowego tak, że staram sie ocenić jakość zdjęcia natychmiast po wykonaniu - przy powiększeniu widać czy jako tako ustawiłem, i dla bezpieczeństwa robię kilka fotek cofając pierścień ostrości o jeden ząbek, dwa, trzy...
    Najprostsze rozwiązania są najtrudniej dostrzegalne -dzięki! Spróbuję więc chyba jeszcze raz, może coś wyjdzie. Twoje zdjęcie: super
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez innovate
    Jak rozumiem w Zuiko Digital nie ma możliwości ustawienia ostrości tylko na podstawie odległości, trzeba albo się zdać na automatykę, albo ostrzyć to co widać w wizjerze/lcd.
    Da sie w szklach, ktore maja takową podzialke, czyli polka Pro i Top Pro [14-54, 11-22, 50-200, 50 etc] i jakies Sigmy [30 etc]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja nadal polecam metodę z hiperfokalną.
    Bierzesz byle jaką latarkę, kładziesz na ziemi włączoną, odchodzisz na kilka metrów, ostrzysz AF na latarkę, przełączasz na ostrzenie ręczne (MF) i .... kierujesz na właściwy obiekt celem wykonania zdjęcia.
    Odległość od latarki określisz wcześniej w domu, korzystając z linka co podałem wyżej.