Witam wszystkich użytkowników forum.
Od kilku dni jestem szczęśliwym nabywcą pierwszego DSLR i intensywnie uczę się podstaw fotografii. Między innymi wykonałem poniższe zdjęcie i mam w związku z nim kilka pytań.
Foto było zrobione w nocy z ministatywu, z długim czasem naświetlania (60s), średnią przesłoną (f/i ISO400. Widoczny efekt to prześwietlenie, w rzeczywistości linia oddzielająca drzewa była słabo widoczna. Zdjęcie jest nieostre, ponieważ wykonałem w MF ustawiając na "na czuja" -nieskończoność (drzewa oddalone o około 200-300m).
- czy jest możliwość ustawienia ostrości w dzień, zapamiętania wartości i przywrócenia jej w nocy?? W obiektywie kitowym regulacja jest elektroniczna, więc zapamiętanie tradycyjne pozycji pokrętła nie wchodzi w gręA może istnieje inny sposób ustawienia ostrości w takich warunkach (bardzo, bardzo ciemno).
- poświata nad drzewami ma kolor pomarańczowy. Inne zdjęcia które wykonywałem w nocy (długi czas naświetlania) również mają tendencję do zabarwienia żółto-zielono-czerwonego. Czy to normalny efekt? W rzeczywistości poświata była bardziej biała niż żółta. Czy tutaj pomoże wykonanie fotografii w RAWie i ręczna regulacja na komputerze?
- czy zastosowanie filtra (ewentualnie jakiego) mogłoby poprawić tę fotografię (kontrast)? Najbardziej zależałoby mi na wyraźnym odcięciu drzew od światła.
Mam nadzieję że pytania nie są absolutnie banalne, instrukcję w ciągu kilku ostatnich dni przeczytałem kilkakrotnie, przewertowałem kilka poradników ale odpowiedzi nie znalazłemPytanie kieruję więc do fachowców.
Północ