Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Zdjęcia nocne -kilka pytań amatora

| OlyJedi Awatar innovate
    Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Zdjęcia nocne -kilka pytań amatora

Witam wszystkich użytkowników forum.

Od kilku dni jestem szczęśliwym nabywcą pierwszego DSLR i intensywnie uczę się podstaw fotografii. Między innymi wykonałem poniższe zdjęcie i mam w związku z nim kilka pytań.
    Foto było zrobione w nocy z ministatywu, z długim czasem naświetlania (60s), średnią przesłoną (f/ i ISO400. Widoczny efekt to prześwietlenie, w rzeczywistości linia oddzielająca drzewa była słabo widoczna. Zdjęcie jest nieostre, ponieważ wykonałem w MF ustawiając na "na czuja" -nieskończoność (drzewa oddalone o około 200-300m).

- czy jest możliwość ustawienia ostrości w dzień, zapamiętania wartości i przywrócenia jej w nocy?? W obiektywie kitowym regulacja jest elektroniczna, więc zapamiętanie tradycyjne pozycji pokrętła nie wchodzi w grę A może istnieje inny sposób ustawienia ostrości w takich warunkach (bardzo, bardzo ciemno).

- poświata nad drzewami ma kolor pomarańczowy. Inne zdjęcia które wykonywałem w nocy (długi czas naświetlania) również mają tendencję do zabarwienia żółto-zielono-czerwonego. Czy to normalny efekt? W rzeczywistości poświata była bardziej biała niż żółta. Czy tutaj pomoże wykonanie fotografii w RAWie i ręczna regulacja na komputerze?

- czy zastosowanie filtra (ewentualnie jakiego) mogłoby poprawić tę fotografię (kontrast)? Najbardziej zależałoby mi na wyraźnym odcięciu drzew od światła.

Mam nadzieję że pytania nie są absolutnie banalne, instrukcję w ciągu kilku ostatnich dni przeczytałem kilkakrotnie, przewertowałem kilka poradników ale odpowiedzi nie znalazłem Pytanie kieruję więc do fachowców.

Północ
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    - Ostrz ręcznie. W takim wypadku na nieskończoność i będzie ok
    - Rób w Rawie i wszystko ładnie sobie na kompie wyregulujesz
    - ostrość tu zawiniła
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Z tą ostrością na nieskończoność nie jest taka prosta sprawa, 2-3 ostatnie "ząbki" na pierścieniu to ostrość na NIC. Dlatego trzeba się trochę cofnąć i wtedy mamy jako taką nieskończoność.

Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No właśnie, ostrzyłem "na czuja" (bo ani w wizjerze ani w LV nic nie było widać) i pokręciłem maksymalnie w stronę nieskończoności. Wyszło jak widać. Spróbuję jeszcze raz dzisiaj z lekkim cofnięciem. Jak rozumiem nie ma możliwości wyświetlenia aktualnego ustawienia ostrości? W info zapisuje się ogniskowa, ale ostrości nie znalazłem Dodatkowo tak jak radziliście zapiszę w RAWie do obróbki.
    Amatorszczyzna kulerów każdy komentarz na wagę złota Rotaract sposobem na życie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Widoczna poświata (żółta i pomarańczowa) to MZ rozproszone światło z pobliskiej miejscowości (latarnie uliczne). Przysłona f/8 - ok, ale ISO rób tylko 100.

Jeśli masz obiekt który w nocy ma wyjść ostro, to jest na to metoda: musisz mieć ze sobą silne źródło światła (punktowa, mocna latarka, laser o mocy min 50mW, etc.). Oświetlasz obiekt tak, aby zadziałał autofocus, puszczasz spust, przełączasz aparat na MF (ostrzenie manualne) i robisz zdjęcie .

Ministatyw to raczej nie - postaraj się o normalny (im cięższy, tym lepszy). Długie czasy naświetlania, więc aparat musi być naprawdę nieruchomy. Poza tym łatwiej do niego przymocować źródło światła.

Żadnych filtrów.

Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    Widoczna poświata (żółta i pomarańczowa) to MZ rozproszone światło z pobliskiej miejscowości (latarnie uliczne). Przysłona f/8 - ok, ale ISO rób tylko 100.

Jeśli masz obiekt który w nocy ma wyjść ostro, to jest na to metoda: musisz mieć ze sobą silne źródło światła (punktowa, mocna latarka, laser o mocy min 50mW, etc.). Oświetlasz obiekt tak, aby zadziałał autofocus, puszczasz spust, przełączasz aparat na MF (ostrzenie manualne) i robisz zdjęcie .

Ministatyw to raczej nie - postaraj się o normalny (im cięższy, tym lepszy). Długie czasy naświetlania, więc aparat musi być naprawdę nieruchomy. Poza tym łatwiej do niego przymocować źródło światła.

Żadnych filtrów.
    Z tym reflektorem to ciekawy pomysł Spróbuję, choć do drzew jest jak pisałem: około 300m. Statyw zamierzam sobie sprawić, choć jak do tej pory ten ministatyw sprawował się całkiem całkiem (nie jest to ta najprostsza konstrukcja za 5pln ale niewiele droższa: hamy z wysuwanymi nóżkami). Drgań raczej nie będzie bo to wieś uruchamiam z samowyzwalaczem 2s. Dzięki za rady, idę pstrykać.

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Robienie zdjęć drzewom w nocy raczej nie ma sensu cokolwiek byś nie robił. Najpierw znajdź temat zdjęcia a potem fotografuj. Szukanie w ciemnościach drzew na czuja to strata czasu, poszukaj motywu, zarejestruj go i pokaż w dziale "ocena zdjęć". Ale zanim to zrobisz pooglądaj zdjęcia nocne innych i przypatrz się dokładnie swoim.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie wiem, jak bardzo ciemno tam byl, ale na takich drzewach to af powinien zadzialac.

Dokladnie, obniz iso, wlacz redukcje szumow [to tak przy okazji, przyda sie przy takich czasach].

Z MF ustawionym na stale w dzien przychodzi mi tylko jeden pomysl... Wylacz reset lens, ustaw w dzien ostrosc, to potem zostanie [nie zresetuje sie na niesk.]. Albo przy wlaczonym reset lens szklo ustawia sie na nieskonczonosc, wiec problem z glowy.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ciemno raczej było, bo na zdjęciu czas = 60 sek, z Exif - redukcja szumów włączona.
    Przy tym obiektywie 14-42 nieskończoność to chyba trochę dalej niż 300m (gdybam)

Edit: zapomniałem o hiperfokalnej http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Jeśli ogniskowa 14mm, f/8, to dla E-410 hyperfocal distance = 1.65 m
    Wyostrz na coś ca. 2m i tak zostaw. Drzewa w odległości 300m będą ostre (jeśli wiatr ich nie poruszy).

Mieszka w
    Taka wieś ;-)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za rady. Temat jak temat, eksperymentuję z aparatem i ustawieniami. Jeszcze tydzień temu w mojej świadomości istniał tylko spust migawki i to że w magiczny sposób pojawiają się zdjęcia na kliszy/komputerze. Byłem ciekaw jak bardzo można rozjaśnić totalnie ciemny dla ludzkiego oka krajobraz za oknem i stąd to zdjęcie. Spodobała mi się kolorystyka, brakowało ostrości. To tak w kwestii wyjaśnienia tematu "zdjęć bez sensu".

Co do ostrości, to niestety tradycyjne metody odpadły bo linia drzew była ledwo dostrzegalna gołym okiem, a co dopiero w wizjerze czy na lcd. Nieskończoność okazała się zdecydowanie za duża, kolejne zdjęcia wyszły nieostre Temat na razie odpuszczam, zadanie podstawowe czyli obeznanienie się z efektem 60s w nocy wykonane. Ostrość poćwiczę w kolejnych odcinkach. Jak rozumiem w Zuiko Digital nie ma możliwości ustawienia ostrości tylko na podstawie odległości, trzeba albo się zdać na automatykę, albo ostrzyć to co widać w wizjerze/lcd. Przychodzi mi na myśl inna sytuacja: chcę zrobić zdjęcie obiektowi którego obecnie w kadrze nie ma a pojawi się na krótką chwilę (brak czasu na ostrzenie). Znam tylko orientacyjną odległość. Sytuacja w efekcie podobna (wiem, wiem, ostrzyć na coś co jest w podobnej odległości i blokować, ale czy są inne metody?).

Teraz idę zagłębiać się w wiedzę o odległości hiperfokalnej, bo to dla mnie nowość
    Jeszcze raz dzięki za rady i odpowiedzi.