Ożesz.. tak tanio?? myślałem, że w okolicach 2000zł lub więcej zawołają za to szkiełko.
Ożesz.. tak tanio?? myślałem, że w okolicach 2000zł lub więcej zawołają za to szkiełko.
E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/
zapraszam do siebie http://czmielek.wix.com/chmielewski
Witam
Zamierzam w najbliższej przyszłości sprawić sobie ZD 14-54 i mam do was takie pytanie
- Jak jest z jakością w poszczególnych egzemplarzach tego obiektywu?
chodzi mi o to czy zdarzają się przypadki że różne egzemplarze np. słabiej ostrzą od innych, czy mogę go kupować w ciemno czy też powinienem przetestować kilka egzemplarzy przed zakupem
Pozdrawiam![]()
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Od 2 tygodni mam ZD 14-54 i mi ostrzy bardzo dobrze. jestem zadowolony w 100% mimo, że jeszcze nie zdążyłem zrobić nim większej ilości fotek i w różnych warunkach.
p.s. Tym obiektywem robiłem portret, przy którym jedyne światło pochodziło od świeczki oświetlającej twarz oraz znikomy blask światełek od choinki. [/I]
E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/
Mam nadzieje ze jest tak jak mowicieale i tak postaram sie go przetestować przed zakupem
Mam w sumie jeszcze jedno pytanie. Otóż odwiedziłem wczoraj sklep o którym mowa parę postów wyżej i delikatnie się zdziwiłem gdy dowiedziałem się że wersja pierwsza kosztuje dokładnie tyle samo co nowsza wersja druga (1699 zl) Jednak na dwójkę trzeba dłużej czekać bo coś tam coś tam. W każdym razie moje pytanie brzmi: Czy różnice pomiedzy wersjami są jakieś znaczne? Która z wersji będzie lepiej pracować z E-510?
Pozdrawiam![]()
Różnice duże raczej nie są, pisze raczej bo nowa wersja obiektywu dopiero wchodzi na rynek, E-510 nie ostrzy po kontraście więc w tym sensie nie ma znaczenia który podepniesz. Skoro cena taka sama wybrałbym jednak nowsza wersję, na rynku wtórnym kiedyś pewnie będize nieco droższa od starszej a ty być może kiedyś zmienisz body na ostrzące po kontraście...
Mam dylemat, mianowicie zmówiłem ZD 14-54 wersja II, a przysłali Mi wersję I. Z dostepnością wersji II może być problem i bedzie trzeba trochę poczekać. I tu zaczyna się Mój dylemat czy wogóle wymieniać go na wersje II skoro jedynka jest przetestowana i sprawdzona. Powiem jeszcze, że mam E-510 i nie zamierzam kupować E-530. Jak już zdecydowałbym sie zmienić puszkę to tylko na E-3 (zależy mi na pancerności i uszczelnieniach).
XZ-2 / E-510 / ZD14-42 / ZD 14-54 / ZD 70-300 / FL36R / statyw SLIK PRO 330D
Poza tym z tego co gdzieś czytałem wersja II ma mieć inaczej zbudowaną przysłonę - bardziej zaokrągloną. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, bo czytałem już trochę czasu temu, ale ja bym brał wersję nowszą.
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
www.adamkrol.com